Витримані вина українського виробництва: чи є життя після Криму

15 серпня 2018, 10:47
Позиція

З 2014 року ринок вина в Україні зазнав чимало доленосних змін. Після анексії Криму виробники вин втратили не менше 35% виноградників. Аграрії в Одеській, Херсонській та Миколаївській областях, в свою чергу, підняли ціни на виноматеріал (приблизно на 20%), через що виросли ціни і на вино. Виробникам довелося шукати альтернативи, зокрема й за кордоном, що спричинило додаткові витрати.

Відео дня

У той же час на ринку з'явилося багато нових гравців: на противагу тренду «споживай українське», що активно набирав обертів у 2014-2016, на полицях супермаркетів стало з'являтися все більше недорогих марок з Чилі та Аргентини, які склали додаткову конкуренцію вітчизняним виноробам-старожилам. При цьому якість багатьох вин залишається сумнівною, а в деяких випадках відверто низькою.

Українським великим виробникам довелося шукати нові способи утримувати лідерські позиції на ринку. Так, один з флагманів українського виноробства, компанія Inkerman пішла на сміливий крок і презентувала першу після анексії колекцію вин преміальної категорії Reserve. До 2014 року компанія була відома своїми витриманими винами, і зараз вдалося створити продукт, який конкурує не з мас-маркет, а з елітним марочним продуктом.

Ринок українського елітного вина

Витримані вина лімітованої колекції Inkerman становлять близько 1% від усіх обсягів виробництва. Винороби компанії говорять, що частка преміального вина в портфелі не може бути дуже великою з кількох причин: висока витратність виробництва і недостатня розвиненість культури споживання витриманих вин у країні. Як стверджують сомельє, тільки в останні роки українці стали частіше пити сухе вино і відійшли від пережитку радянського виноробства - солодкого і напівсолодкого вина.

У всьому світі витримані вина вважаються елітою виноробства, вартість деяких пляшок, залежно від року врожаю, може досягати і декількох тисяч євро. В Україні ж тільки близько 3% від загальної виробленої кількості припадає на частку витриманого вина (за перші 6 місяців 2018 року вироблено 1 352,8 тис. дал ігристих вин і 3 303 тис. дал тихих).

Чому одні вина коштують дорожче за інші?

Витримані вина проходять кілька етапів під час дозрівання. Тривалість кожного етапу – найнепередбачуваніша річ у виноробстві. Багато вин покращують свої смакові якості протягом декількох десятків років. Як правило, ці вина вважаються елітними і цінуються дорожче. У випадку з Inkerman технологія виробництва передбачає витримку у французьких дубових бочках від 6 до 18 місяців (звідси й назва Inkerman Reserve).

Але до потрапляння в бочку вино проходить довгий шлях. Крім відбору виноградників за різними показниками (клімат, фізичні та хімічні властивості грунту та інші характеристики), необхідно постійно контролювати процес вирощування і збирання винограду.

Так, для виробництва елітного напою, виноробам доводиться жертвувати більш ніж двома третинами врожаю, це називається «зниженням навантаження на лозу куща». Для того, щоб ягоди інтенсивно набирали мінерали, соки, набували необхідну концентрацію і структуру смаку, кожен кущ, призначений для преміальної колекції, обрізають так, щоб ніщо не загороджувало гронам сонце, отримуючи на виході всього 2-3 кг ягід замість 10-12 кг. Саме завдяки цій операції на самому початку виробництва виходять складні вина з багатим смаком і букетом, з потенціалом до розвитку в бочках і пляшці.

Колекція Inkerman Reserve лімітована: бренд випускає не більше 15 тисяч пляшок на рік. Варто зазначити, що для виробництва вина широкого споживання Inkerman використовує практично ті ж технології, що й для Reservе, але без використання дубової тари.

Як зустрічають українські елітні вина у світі?

На нещодавній винної виставці Vinitaly 2018, найважливішій міжнародній події індустрії, авторитетні експерти високо оцінили якість лінійки Inkerman Reserve. Так, в дегустаційних листах сомельє Saperavi Inkerman Reserve отримав 90 балів зі 100 можливих – таких результатів домагаються вина класу апеласьйонів Бордо, і це сусідство для нашого виробника дуже почесне.

Крім того, продукція компанії побувала й на інших найбільших подіях у світі вина – виставці London Wine Faire і конкурсі Mondial de Bruxelles. На лондонський тейстінг торговий дім виставив вино Saperavi Inkerman Reserve 2014 року, що також отримало схвалення професійної публіки. А ось на конкурсі Mondial de Bruxelles, який в цьому році приймав Китай, високі оцінки отримало Merlo Inkerman Reserve.

В цілому, вся колекція отримала вельми втішні коментарі від професіоналів світового класу, а чи не це головне визнання того, що в Україні виробництво витриманого вина вийшло на новий виток розвитку?

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X