Вітамінна бомба. У чому користь черешні і чому неприпустимо прогавити її сезон

20 червня, 04:15
Черешня — мінімум калорій, максимум користі (Фото:depositphotos/AntonMatyukha)

Черешня — мінімум калорій, максимум користі (Фото:depositphotos/AntonMatyukha)

Поїдаючи черешню, ви не лише насолоджуєтеся смаком самого літа, але й приносите користь своєму організму: покращуєте сон, зменшуєте жир на животі, дбаєте про серце і не тільки.

Черешня, або вишня пташина, — це найдавніший з видів вишні, деревної рослини роду Слива з сімейства Трояндових. Вважається, що вона була відома вже більше 10 тис. років тому в Анатолії та на території сучасних Скандинавських країн.

Відео дня

Плоди черешні належать до типу кістянки, з м’ясистим соковитим околоплідником, за формою вони бувають овальними, круглими або нагадують серце. Забарвлення черешень — від блідо-жовтого до темно-вишневого. Культурні плоди досягають 2 см в діаметрі та відрізняються солодким смаком. Такі сорти черешні як Регіна, Саміт, Василиса, Карина, Стаккато, Ярославна належать до найвідоміших у нас. Втім, частіше на базарі шукають черешню мелітопольську або херсонську.

Черешня: калорії

У 100 г черешні — 52 ккал. При цьому ягода добре втамовує голод і радує солодким смаком — це десерт для тих, хто бореться із зайвою вагою, створений самою природою.

Черешня: корисні властивості

Ці плоди на 82% складаються з води, містять 16% вуглеводів, 1% білка і практично не мають жиру (0,2%). Завдяки меншій кислотності, ніж у вишні, черешні підходять тим, хто страждає печією. Користь черешні пов’язана з вмістом в ній вітамінів А (25 мкг), B1 (0,01 мг), B2 (0,01 мг), С (15 мг), Е (0,3 мг), мікро- та макроелементів (кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, йод), а також органічних кислот, цукрів (фруктоза, глюкоза), пектинів і великої кількості антоціанів — речовин з групи флавоноїдів. Всі разом вони надають ефект, який виводить черешню в ряд лікувальних продуктів.

10 причин, щоб почати «лікування» черешнями прямо зараз:

1. Захист від діабету: глікемічний індекс черешні 22, нижчий, ніж у абрикосів (57), винограду (46), персиків (42), чорниць (40) або слив (39). А значить, це вибір номер один для тих, хто страждає на цукровий діабет.

2. Поліпшення сну: згідно з дослідженнями, сік черешні і вишні стимулює вироблення потрібного для здорового сну мелатоніну. А значить, ці ягоди допоможуть і в боротьбі з джетлагом й зміною часових поясів.

3. Зменшення жиру на животі. Цей ефект підтверджується експериментами з порошком з черешні, що проводилися на щурах.

4. Запобігання хвороби Альцгеймера: Асоціація Альцгеймера відносить черешню до продуктів, що поліпшують пам’ять, оскільки ці кісточкові багаті антиоксидантами.

5. Зниження ризику інсульту: антоціани — пігменти, що додають вишні та черешні колір, запускають механізм метаболізму жиру й глюкози, знижуючи таким чином рівень холестерину, артеріальний тиск і ризик діабету.

6. Молодість шкіри: антиоксиданти, якими багата черешня, допомагають організмові боротися з вільними радикалами, що прискорюють старіння. Вишневий сік рекомендують як альтернативне лікування різноманітних захворювань шкіри.

7. Зниження ризику нападів подагри на 35% підтвердилося в експериментах на людях, які страждають на подагру, що проводилися університетом Бостону.

8. Зменшення м’язових болів. Група марафонців, що пила сік вишні після забігу, підтвердила благотворний вплив на м’язи — запалення і хворобливі відчуття зменшувалися.

9. Регуляція кров’яного тиску: калій допомагає регулювати частоту серцевих скорочень і кров’яний тиск і знижує ризик гіпертонії, а фітостероли допомагають знизити рівень поганого холестерину.

10. Запобігання раку товстої кишки: вважається, що корисні речовини, які містяться в вишні, можуть зменшити утворення канцерогенних хімічних речовин, що утворюються при обвуглюванні м’яса для бургера, тож вишня і черешня особливо рекомендовані тим, хто полюбляє червоне м’ясо.

Черешня на зиму

Як і будь-які ягоди, черешню можна заморозити, однак цього зазвичай не роблять через те, що з неї погано видаляються кісточки. Більш поширені варіанти консервації — це варення з черешні без кісточки або з кісточкою, компот, черешня у власному соку. Особливо смачним виходить конфітюр з черешні. Влітку ж черешню здебільшого їдять в сирому вигляді. Однак не розчарує і літній пиріг з цими ягодами — клафуті.

Рецепт: клафуті з черешнею

Клафуті — традиційний літній пиріг, який роблять з рідкого тесту, схожого на тісто для млинців. Фрукти у клафуті можуть бути будь-якими, але вишня чи черешня — це класика, причому ягоди кладуть прямо з кісточками, що надає пирогові легкий мигдальний смак. Втім, наведений нижче рецепт розрахований на черешню без кісточок, але, якщо хочете, можете їх не виймати — а от ягоди краще вибрати темні, з насиченим смаком. Якщо ж захочете повторити річний смак взимку, немає нічого простішого — візьміть заморожені ягоди.

Клафуті з черешнею - традиційний літній пиріг (Фото: sicilianicreativi / Instagram)
Клафуті з черешнею - традиційний літній пиріг / Фото: sicilianicreativi / Instagram

Підготовка — 15 хвилин, випікання — 40 хвилин. Вихід: 6 порцій.

Інгредієнти:

  • 2 склянки свіжої черешні без кісточок
  • 2 столові ложки пластівців мигдалю
  • 3 яйця
  • ¾ склянки цукру
  • 1 столова ложка коричневого цукру
  • ½ склянки борошна
  • 1/8 чайної ложки солі
  • 1 склянка молока
  • 2 чайні ложки амаретто або мигдалевий екстракт
  • 1 ½ чайної ложки ванільного екстракту
  • цукрова пудра для посипання
  • вершкове масло для змащування форми

Приготування

Змастіть маслом форму для випічки, присипте її борошном, посипте мигдалем і викладіть на дно черешні. Увімкніть духовку прогріватися до 180 °C. Збийте яйця із цукром. Додайте сіль та вмішайте борошно. Додайте молоко, екстракт мигдалю або амаретто, екстракт ванілі. Збийте до отримання однорідної маси. Залийте тістом черешні. Поставте в прогріту до 180 °C духовку й випікайте 35−45 хвилин, до рум’янцю. Спробуйте на готовність зубочисткою: вона має виходити з тіста сухою. При цьому середина пирога не повинна бути зовсім твердою, вона може тремтіти, як желе. Щоб поверхня пирога не пригоріла під час випікання, накрийте його фольгою. Дайте пирогові охолонути, посипте цукровою пудрою і подавайте.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X