Для настрою та довголіття. Чим корисний виноград і чому його треба їсти

22 серпня 2020, 03:15

Живильні речовини, що містяться у винограді, мають низку переваг для здоров’я, серед яких профілактика раку та хвороб серця. НВ розповідає, чому варто включити виноград у свій щоденний раціон.

У кінці серпня настає сезон винограду всіх кольорів, форм і смаків. Але загальні властивості винограду практично однакові в усіх сортів різного кольору, а тому його можна вважати однаково корисним для більшості людей.

Відео дня

Близько 8000 років тому люди вже вирощували виноград на території сучасного Близького Сходу. Сьогодні ж у всьому світі щорічно вирощується 72 млн т винограду, в основному для виробництва вина. Щорічно проводиться 7,2 трлн галонів вина.

У винограді міститься багато корисних для людського організму речовин, у тому числі клітковини, заліза, фосфору, вітаміну С, В, А і К, магнію та калію. Вони також багаті антиоксидантами, такими як лютеїн і зеаксантин. Шкірка червоного винограду містить фітохімічний ресвератрол, який захищає від деяких хронічних захворювань. Окрім того в винограді є мірицетин і кверцетин, які допомагають організму протидіяти шкідливому утворенню вільних радикалів.

Корисні властивості винограду

1 Запобігає раку. Виноград містить велику кількість корисних сполук, які можуть допомогти захистити від певних типів раку. Ресвератрол, одна із сполук, що містяться в цих ягодах, добре вивчений з точки зору профілактики та лікування раку. Дослідження показують, що він захищає від раку, зменшуючи запалення, діючи як антиоксидант і блокуючи зростання та поширення ракових клітин в організмі.

На додаток до ресвератролу виноград також містить кверцетин, антоціани і катехіни — всі вони можуть мати позитивні ефекти проти раку.

alexander schimmeck / unsplash
Фото: alexander schimmeck / unsplash

2 Знижує кров’яний тиск і рівень холестерину в крові. Одна чашка (151 г) винограду містить 288 мг калію, що становить 6% від РСНП. Цей мінерал необхідний для підтримки нормального рівня артеріального тиску. Окрім того, сполуки, виявлені в винограді, допомагають запобігти високому рівню холестерину за рахунок зниження його абсорбції.

3 Знижує рівень цукру в крові та захищає від діабету. У винограду низький глікемічний індекс (ГІ) 53, показник того, наскільки швидко їжа підвищує рівень цукру в крові. Окрім того, сполуки, що містяться у винограді, можуть навіть знизити рівень цукру в крові, як показало 16-тижневе дослідження. Окрім того, було показано, що ресвератрол збільшує чутливість до інсуліну, що може поліпшити здатність організму використовувати глюкозу і, отже, знизити рівень цукру в крові.

4 Захищає зір. Рослинні хімічні речовини, що містяться у винограді, можуть захистити від захворювань очей. У дослідженні було виявлено, що ресвератрол захищає клітини сітківки ока людини від ультрафіолетового випромінювання А, а також може допомогти захистити від глаукоми, катаракти та діабетичного захворювання очей. Окрім того, виноград містить антиоксиданти лютеїн і зеаксантин. Кілька досліджень показали, що ці сполуки допомагають захистити очі від пошкодження синім світлом.

5 Покращує пам’ять, увагу та настрій. Вживання винограду може принести користь вашому мозку. У 12-тижневому дослідженні прийом 250 мг виноградної добавки в день значно поліпшив результати когнітивного тесту учасників, що вимірює увагу, пам’ять і мову. Інше дослідження за участю здорових молодих людей показало, що вживання близько 230 мл виноградного соку поліпшило як швидкість їх навичок, пов’язаних із пам’яттю, так і настрій через 20 хвилин після вживання.

6 Захищає від бактерій, вірусів і дріжджових інфекцій. Було доведено, що численні сполуки в винограді захищають від бактерійних та вірусних інфекцій і борються з ними. Виноград є хорошим джерелом вітаміну С, який добре відомий своїм позитивним впливом на імунну систему. Згідно з дослідженнями в пробірках, з'єднання в винограді зупинили поширення вірусу герпесу, вітряної віспи та дріжджових інфекцій. Ресвератрол може також захистити від хвороб харчового походження.

evie fjord / unsplash
Фото: evie fjord / unsplash

7 Уповільнює старіння. Було доведено, що ресвератрол збільшує тривалість життя у різних видів тварин. Він стимулює сімейство білків, що називаються сиртуїн, які пов’язані з довголіттям.

8 Запобігає хронічним захворюванням. Хронічне запалення відіграє ключову роль у розвитку хронічних захворювань, таких як рак, хвороби серця, діабет, артрит й аутоімунні захворювання, і це лише деякі з них.

Ресвератрол може знижувати ризики хронічних захворювань за рахунок сильних протизапальних властивостей.

Протипоказання і ризики

  • Група, відома як Робоча група з навколишнього середовища (EWG), щорічно складає список фруктів і овочів з найвищим рівнем залишків пестицидів, відомий як «Брудна дюжина». Зараз виноград займає 8 місце в цьому списку. Тому краще вибирати екологічно чистий виноград, щоб уберегти себе від можливого впливу пестицидів на організм.
  • При серцевих захворюваннях зазвичай призначають бета-адреноблокатори. Вони можуть викликати підвищення рівня калію в крові. Людям, які приймають їх, слід помірно вживати продукти з високим вмістом калію, яким є виноград.
  • Людям, які приймають розріджуючі кров препарати, теж слід порадитися зі своїм лікарем перед вживанням великої кількості винограду, оскільки ресвератрол може посилювати їх дію.
  • Споживання занадто великої кількості калію, який міститься у винограді, може бути шкідливим при захворюваннях нирок: якщо вони не можуть видалити надлишок калію з крові, наслідки можуть бути фатальними.
amos bar zeev / unsplash
Фото: amos bar zeev / unsplash

Але здоровим людям виноград приносить неоціненну користь. Його легко включити в свій раціон, адже виноград можна їсти свіжим або у вигляді чурчхели, пити виноградний сік або час від часу вживати келих вина.

Для максимальної користі вибирайте не білий виноград, а червоний, який містить ресвератрол.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X