Венеціанська технологія. Що треба знати про жовто-блакитний декантер Україна та як зрозуміти українське вино

12 серпня 2021, 18:34
Автор: Лілія Вітюк

До святкування 30-річчя Незалежності України австрійська компанія Riedel створила колекційний декантер Ukraine, а також присвоїла сортових келих для автохтонного українського сорту вина.

Ідея створити декантер з українською національною символікою виникла з метою привітати Україну з річницею її Незалежності. Про це розповів бренд-амбасадор компанї Riedel в Україні Констянтин Відоборенко. «Цей проект був не про гроші, а про дещо глибше», — прокоментував сомельє.

Відео дня

Колекційний декантер Ukraine (Фото: Mirs)
Колекційний декантер Ukraine / Фото: Mirs

Декантер створено вручну за давньою венеціанською технологією. У нього вплавлено скло жовтого та блакитного кольору, що символізує національний прапор, а в центрі чаші знаходиться герб України — тризуб. За словами Відоборенко, уся лімітована колекція уже зарезервована за передзамовленням, а декілька декантерів відправляться до представників української діаспори у Великій Британії.

Колекційний декантер Ukraine від компанії Riedel (Фото: Mirs)
Колекційний декантер Ukraine від компанії Riedel / Фото: Mirs

Крім створення декантеру, у 2021 році сталась ще одна важлива винна подія для України. Українському автохнонному сорту вина Одеський чорний міжнародне журі присвоїло оптимальний сортовий келих. Тепер у асортименті компанії Riedel є келих, який найповніше дозволить відчути смак та аромат винної візитівки України. Його назва — Riedel Cabernet Performance.

У радянській часи в Україні селекціонували унікальний автохтонний сорт винограду, який отримав назву Одеський Чорний. Його вивели унаслідок схрещення сортів Каберне Совіньйон та Алікант Буше. Згодом він розповсюдився і у деякі країни східної Європи — на полицях магазинів можна знайти вино цього сорту під назвою Аліберне.

Винороби неофіційно називають цей сорт мустангом, адже це молодий сорт, «необ'їжджений», інколи з агресивними нотками у смаку. Він має насичений темно-рубіновий колір та аромат перестиглих червоних ягід і болгарського перцю.

Для вина з українського автохтонного сорту винограду Одеський чорний підібрали сортовий келих (Фото: Mirs)
Для вина з українського автохтонного сорту винограду Одеський чорний підібрали сортовий келих / Фото: Mirs

Як келих впливає на сприйняття вина?

«Жоден келих не зможе змінити структуру вина або зробити з поганого вина хороше, — розповів Констянтин Відоборенко, — але неправильно підібраний келих може зіпсувати враження від дійсно хорошого напою».

Династія Ріделів ніколи не займалась виноробством, але 60 років тому саме вони довели, що форма келиху впливає на те, як розкриється смак вина. Після ряду досліджень вони створили колекцію келихів Сомельє для сортових вин. Раніше вона налічувала 10 зразків, а зараз — 20, без урахування келиху для води.

Зліва - направо: келих для Піно Нуар, келих для Шираз (Сіра), келих для Каберне (Фото: Mirs)
Зліва - направо: келих для Піно Нуар, келих для Шираз (Сіра), келих для Каберне / Фото: Mirs

Які параметри келиху впливають на сприйняття вина?

  1. Форма;
  2. Об'єм;
  3. Розмір кромки;

Форма келиха передбачає те, на яку частину язика спершу потрапить вино. Кінчик відповідає за відчуття солодкого, середина — солоного, бічні частини — кислого, а корінь язика — гіркого. Келих для бургундського вина, завдяки звуженій кромці, формує тонкий потік рідини, який спершу проціджується через кінчик язика, а бордоський келих, завдяки широкій кромці, дозволяє усім рецепторам водночас відчути смак напою. Об'єм келиха відповідає за те, наскільки вину вдасться розкритися та сконцентрувати свій аромат.

Келих для бургундських вин (Фото: Mirs)
Келих для бургундських вин / Фото: Mirs

Як найбільш повно відчути смак вина?

Аби найкраще розсмакувати вино, варто дотримуватися кількох простих порад:

  1. Обрати келихи відповідної форми. Якщо не вдаватися у сортові особливості, то для ігристого вина підійде флюте (флейта), для білого або розе — невеликого об'єму (400 мл) форми яйця, для червоного — бургундський або бордоський. Сомельє рекомендують вживати вина сорту Піно Нуар виключно з бургундського келиха, оскільки є ризик не тільки не відчути смак у повній мірі, але і зіпсувати про нього думку.
  2. Температура. Вина повинні подаватися за відповідної температури, адже це суттєво впливає на те, як вони будуть розкриватися. Для червоних вин це 16−18 градусів, для ігристих переважно від 6 до 13 градусів, білі та рожеві вина — до 13 градусів.
  3. Вину потрібно подихати. Процес аєрації (насичення киснем) допомагає розкритися як молодому, так і витриманому напою. До слова, саме з цієї причини перед тим, як вдихнути аромат та зробити ковток вина, варто кілька разів побовтати його у келиху. Витримані вина часто потребують декантації - процесу, під час якого відділяється осад. Саме для таких цілей використовують декантери.
  4. Єдність смаку і ароматів. Ці два відчуття поєднуються у носоглотці, за рахунок чого стають більш яскравими. Саме через це рекомендують спочатку вдихнути аромат, а потім зробити невеликий ковток вина. До слова, якщо ви хочете навчитися «читати» винні аромати, Констянтин Відоборенко радить звертати увагу на запахи всього, що вас оточує - від свіжого листя, спецій до запаху шкіри та поліграфії. Тоді аромат напою буде зрозумілішім і цікавішим, адже у ньому будуть вгадуватись знайомі нотки.
  5. Підібрати гастрономічну пару. Для кожного напою варто підібрати їжу, смак якої буде вдало поєднуватися з певним сортом вина і робити його яскравішим. Наприклад, до бордоських вин добре пасує 70% чорний шоколад.

Констянтин Відоборенко (Фото: Mirs)
Констянтин Відоборенко / Фото: Mirs

Нагадаємо, раніше ми розповідали про виноробні України, на яких можна і варто побувати. Еногастрономічним туризмом можна займатися не тільки в Італії, але і в Україні. Така подорож може стати яскравою, захопливою і п’янкою.

Вживаючи алкоголь, не забувайте про його шкоду і дотримуйтесь помірності. ВООЗ не рекомендує вживання алкоголю навіть у незначних кількостях.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X