«Має бути легковажним». Як і яке вино пити влітку — поради сомельє
Сомельє, блогер і автор винних курсів Роман Ремеєв поділився, яке вино краще всього обирати влітку, та як його правильно охолоджувати і пити.
Про це він розповів у розмові з Дашею Малаховою у програмі Картата потата на Радіо НВ. «Вино для літа має бути легковажним, бо що? Ми хочемо свіжості і радості, а для цього треба просто взяти пляшку, яка не буде травмувати бюджет, охолодити її добряче, кинути льоду, ягідки, включити Кемерон Діас обов’язково — і все», — поділився експерт.
«[Влітку] хочеться чогось холодного і свіженького, тому ось у нас, з огляду на континентальний клімат, яскраво виражені переходи смаку. Влітку біле, взимку червоне, по-іншому не буває. Хоча насправді, я раджу завжди відштовхуватися від того, що у тебе всередині. Іноді у тебе всередині взимку пожежа, Сахара, пустеля, хочеш себе прямо охолодити. Пий біле, все в порядку, тебе ніхто не змушує. Треба просто вийти трішечки з цих рамок. Вони дуже логічні. Розслабтеся, іноді влітку можна пити червоне. Просто, що треба зробити — це вибирати червоне з низьким алкоголем і не забути його добряче охолодити. Це ось трохи тепліше, ніж зазвичай ми [подаємо] біле, 10−14 градусів за Цельсієм», — додав Рема.
П’ять ідеальних вин для літа від Романа Ремеева
1. Іспанська Ігриста кава
У ігристому база повинна бути однозначно, нехай це буде іспанська Кава, тому що вона дешевша, ніж проссеко на 30% - і це нам підходить. Загалом, Кава будь-яка, брют, щоб без цукру. Охолоджуємо — і взагалі ідеально працює.
2. Чаколі з Країни Басків
Txakoli (Чаколі) з півночі Іспанії, з Країни Басків… У ньому якраз-таки теж є легка бульбашка молодості, є свіжість, є хрусткість, є щось новеньке, якась етикетка, яку ти ще не бачив. Є та сама Країна Басків, яку ми всі любимо, а якщо не любите, то ви полюбите однозначно.
3. Розе
Я б подивився на Planeta з Сицилії, у них є просто Planeta Rose. Ось це рожеве, яке миле, ясне, просте, не дуже дороге. Нагадує стиль Провансу, але при цьому зі збалансованим алкоголем. Теж одне з улюблених, робочих, надійних.
Є і з України рожеві вина, мені, до речі, з останнього подобався Чизай, у них на етикетці Олег Скрипка. Я так розумію, це якась спільна колаборація, але мені наплювати. Вино дуже непогане, полунично-малиновий джус, який можна пити. Сильно охолодив, додав того ж льоду — і все добре. Воно непогане, головне — шукати найсвіжіший вінтаж, щоб це були не застояні на полицях 2017−2018 роки, шукайте 2019−2020 виключно.

Шукайте рожеві вина, якщо ви, припустимо, хочете прямо зовсім простого і навіть трохи напівсухого. Португалія — лідер. Вони недорогі, я б сказав демократичні максимально, вони люблять загравати з цукром трошки, щоб було не дуже кисло. Плюс ми часто влітку просто хочемо не поїсти, а випити, а ягоди солодкі, кисло-солодкі, тому краще вибирати вино не повністю сухе, а напівсухе. Ось Mateus, ідеально працює ця пузата пляшка, воно холодненьке, недороге, миле, таке ж ягідне… І ось це те, що я завжди раджу на вечірки, на пікніки: не придумуйте велосипед, є Mateus або Gazela якась. Якщо хочете трохи чогось цікавішого, просто запитайте сомельє: «А яке рожеве вино ви порадите не з Провансу, так, щоб було прямо по-особливому?».

4. Божоле з Франції
Повинно бути недороге Beaujolais (Божоле) з Франції, але, звичайно ж, не Nouveau (Нуво), Nouveau вже давно не можна пити. На пляшці має бути написано Beaujolais-Villages, цього достатньо. Пляшку добре охолоджуємо і прямо п'ємо великими ковтками… Ось як під шашличок, так. Можна розбавити водою і давати дітям.
5. Шампанське Блан де Блан
Це шампанське, моє улюблене в базі Шампані. Воно коштує 1300 гривень. Беремо до нього чотири устриці і полити лимоном цю всю справу. Можемо якихось соусів додати. І ось чотири устриці, ладно, чому чотири, дюжину устриць собі…

Як пити вино влітку: поради від сомельє
Рада 1: не бійтеся додавати лід
Ідеальна порада, друзі: якщо ви їдете на дачу на пікнік, на вечірку влітку, вам потрібно з собою холодне ігристе або тихе біле чи рожеве вино. Візьміть найбільш недорогу позицію, тому що, найімовірніше, ви хочете на пікніку саме такого: нейтрального, свіжого. Щоб пляшки три було, не одна, ось. Візьміть, звичайно ж, лід і не соромтеся додавати його, але не кидайте занадто багато, тому що він швидко обводниться, розтане і вино перетвориться в не дуже приємний напій. А пару кубиків — це свята справа! Єдина вимога — недороге вино.
Рада 2: беріть з собою келихи
Я рекомендую взяти чотири-шість простих келихів найбільш класичної форми і мати в багажнику завжди або зберігати їх вдома в коробці, яку ти можеш кинути в машину, кудись взяти з собою і з них потім пити вино. Це зовсім інший рівень задоволення, естетики, коли ти береш келих за тоненьку ніжку, сидиш, думаєш: «Ось це моє життя прекрасне!». Найбільш ідеальна форма — це коли келих виглядає так, як ніби тюльпан ще закритий. Це просто рекомендація, у мене завжди келихи — це Spiegelau Salute. Вони дешеві, надійні, я інші не купую. Ці розбилися — раз, все поміняв і нічого страшного.
Рада 3: не пити вино, якщо не хочеться
Друзі, будь ласка, приходячи додому, втомлені, коли вже нічого не хочеться, не відкорковуйте пляшку вина. Тобто, коли ви втомилися, і скоро спати, а вам завтра на роботу, то не треба. Майте вдома завжди джин і тонік для того, щоб розслабитися перед сном. Пляшку вина відкривати не треба, тому що ви, швидше за все не доп'є. А якщо доп'єте — завтра буде гірше. Тому я так іноді роблю. Або сидр п’ю, або пиво кисле — і все, і тоді у мене ніколи немає відходів ніяких.

Яке вино підійде до шашликів і м’яса?
Ось всі купують червоне, хочеться все одно червоного під м’ясо… Можна попросити Піно Нуар, тільки бюджетний (максимум за 300 грн). Зверніть увагу на кількість алкоголю, якщо там 12,5 або нижче — беремо. Зазвичай з цього сорту виходять вина легкі, нейтральні, ягідні. Їх не страшно охолодити, тому що коли ми охолоджуємо червоне вино, єдиний недолік — це їх таніни, через які збільшується терпкість. Якщо таніни трохи, його можна охолоджувати.
Але якщо говорити про червоне, люди купують його до шашликів, давляться теплим, і такі - ну, треба ж все-таки це проковтнути. Друзі, розслабтеся, не примушуйте себе. Вам добре? Ні. Значить, перестаньте так чинити. Або охолодіть червоне, або не пийте його зовсім. Тобто, відчувайте, а не дійте за якимось сценарієм.
Що робити із залишками вина, які вже ніхто не хоче пити?
Даша Малахова поділилася лайфхаком, як врятувати вино, якого залишилося в пляшці трохи, але його вже ніхто не хоче допивати. За словами кулінарної експертки, з вина може вийде чудовий домашній оцет і поділилася його рецептом:
«Береш пляшку будь-якого улюбленого вина, що залишилося. Закривши пробкою на ніч і вранці відкриваєш, потім на ніч знову закриваєш і вранці відкриваєш. Робиш так тиждень з червоним або з білим вином і у тебе виходить найкращий винний оцет. Його можна в салатик з оливковою олією збивати. Можна змішати навіть два вина: трохи білого, трохи червоного і буде рожевий оцет. Це реально оцет, за тиждень він скисає чудово. Ще можна взяти черешню, вишню, малину, туди ж накидати. Пряні трави не варто — буде гірчити».
Вживаючи алкоголь, не забувайте про його шкоду і дотримуйтесь помірності. ВООЗ не рекомендує вживання алкоголю навіть у незначних кількостях.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.