Зі своїми найкращими винами. 13 виноробів представлять Україну на міжнародній виставці ProWein 2023 у Дюссельдорфі

18 березня, 18:21
13 українських виробників представлять свої вина на міжнародній виставці ProWein 2023 (Фото:ProWein/facebook)

13 українських виробників представлять свої вина на міжнародній виставці ProWein 2023 (Фото:ProWein/facebook)

У 2023 році на найбільшій та найвідомішій міжнародній виставці вин та алкогольних напоїв ProWein, що пройде в Дюссельдорфі 19−21 березня, вкотре будуть представлені українські винороби.

Участь вітчизняних виноробів у міжнародній виставці організовує Асоціація крафтових виноробів України за підтримки Програми USAID Конкурентоспроможна економіка України за сприяння Генерального консульства України в м. Дюссельдорф, Німеччина.

Відео дня

Українське вино на ProWein 2023:

  1. Beykush Winery (Миколаївщина)
  2. Father’s Wine VВ (Тернопільщина)
  3. Виноробня князя Трубецького (Prince Trubetskoi Winery) (Херсонщина)
  4. Chateau Chizay (Закарпаття)
  5. Stakhovsky Wines (Закарпаття)
  6. Крафтова виноробня Biologist (Київщина)
  7. Виноробня Колоніст (Одещина / Південна Бессарабія)
  8. Villa Tinta (Одещина / Південна Бессарабія)
  9. My Wine by Eduard Gorodetsky (Одещина)
  10. 46 Parallel Wine Group (Одещина).

Також учасником експо вчергове стануть один із лідерів українського виноробства — SHABO Family Winery з Одещини з власним стендом, та найбільший український виробник ігристих — компанія Artwinery. Своє вино-прем'єру на виставці також презентує Big Wines, амбітний український проєкт компанії Vinos de La Luz.

Українські виробники на ProWein 2023: Villa Tinta, Prince Trubetskoi,  Big Wines (Фото: ProWein)
Українські виробники на ProWein 2023: Villa Tinta, Prince Trubetskoi, Big Wines / Фото: ProWein

Експертка та співорганізаторка Kyiv Food and Wine Festival Вікторія Макарова спеціально для NV розпитала учасників ProWein про те, які свої вина вони наразі вважають найкращими, яким надають особисту перевагу й що, на їхні погляди, має бути цікавим гостям виставки.

Свілана Цибак, директорка з розвитку Beykush Winery, голова Асоціації крафтових виноробів України:

 — Beykush представить на стенді ProWein вино з історичної лінійки, Кара-Кермен. Ми по праву вважаємо це вино нашим топовим та найкращим, з ним пов’язано багато емоцій та історій, його знають у багатьох країнах та ідентифікують як візитку Beykush. Для мене це вино спокою, коли я хочу поринути у тишу, насолоду та внутрішній спокій. Але так як у мене таких моментів буває мало, я люблю наше Артанія Біле, для мене це настрій кожного дня, це відмінне поєднання практично з будь-якою їжею, це яскраво, це свіжо, і я точно знаю, що багато наших покупців поділять мою любов до цьому вину.

Олександра Поліщук, віце-президентка з розвитку Chateu Chizay:

На ProWein 2023 ми акцентуємо на унікальному ігристому вині від Chateau Chizay — це Carpathian Sekt Chersegi. Брют за технологією Шарма, який не слід порівнювати з жодним іншим. Локальний сорт винограду Черсегі, який в Україні вирощує тільки Шато Чизай. Це вино — амбасадор України й українського виноробства у головному музеї вина в світі La Cité du Vin в Бордо.

Анна Горкун, співзасновниця 46 Parallel Wine Group:

Дивлячись що брати за критерій: якщо по найбільшій кількості нагород, то це буде Grand Admiral Cabernet Sauvignon-Saperavi-Merlot, vintage 2016 (7 медалей) та El Capitan Pinot Gris (8 медалей). Якщо по технології та складності виробництва, то я б відзначила Grand Admiral Sparkling Wine Brut Nature 2018 (49 місяців на витримці). Якщо по українській айдентинці та по силі неймінгу, та в реаліях сучасності це — Grand Admiral Proudly Ukrainian.

Гіоргі Іукурідзе, співзасновник SHABO:

Не в наших правилах відокремлювати лише декілька позицій. Бо в кожній колекції, в кожній пляшці втілено свою особливість, а об'єднує їх усіх — неповторність українського теруару, який точно нікого не залишить байдужим. Глобальні торговельні мережі, ексклюзивні нішеві винні бутики, HoReCa тощо — нашим з вами українським винам SHABO є що запропонувати. На ProWein 2023 обіцяємо радувати винами з автохтона Тельті-Курук, особливими квеврі, неповторними природно-напівсолодкими, що не мають жодного доданого грама цукру, та іншими бестселерами.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Ігор Петренко, співвласник та винороб Biologist Winery:

Нашим топовим вином наразі вважаю Інтригу 2020 (червоне сухе, 1 рік бочка, бленд Піно Нуар, Мерло, Каберне Совіньйон). Нетиповий бленд, поєднання Бургундського та Бордоських сортів. Неочікувано цікава ароматична палітра цих сортів винограду дала нам новий творчий погляд на бленд. Звідси й назва цього вина — Інтрига

Оксана Буячок, співвласниця сімейної виноробні Father’s Wine:

 — На ProWein 2023 ми веземо шість вин, включаючи витримані Шардоне 2021 і Піно Нуар 2021. Але я хочу особливо відзначити наш Рожевий Квадрат — сухе вино 2022 року урожаю з сорту винограду Юпітер. Воно надзвичайно яскраве і насичене, це — вино, що не залишає байдужим нікого. Саме ця позиція найбільш популярна серед українців, сподіваюсь що на й на виставці в Дюссельдорфі вона знайде своїх шанувальників.

Сергій Пархомчук, директор з маркетингу, Prince Trubetskoi winery;

 — Наш топ на ProWein — Оксамит України врожаю 2016 року. 100% Каберне Совіньйон, витриманий 24 місяці у французькому дубі й не менше 6 місяців у пляшці. Перший реліз з’явився у 1949 році, і до минулого року всі вина з першого і до останнього релізу зберігалися в колекції Шато. Це вино багато десятиріч було візитівкою України. Але з 24.02.22 наша виноробня опинилася в окупації російськими загарбниками, і вся колекція була розграбована, а склад під Києвом в Гостомелі було зруйновано російською ракетою. Збереглися лише кілька пляшок, і ми їх привеземо на виставку, щоб весь світ побачив, як росія-московія руйнує працю багатьох поколінь виноробів.

Нагадаємо, Prince Trubetskoi Winery — єдине історичне шато в Україні. Воно розташоване у селі Веселе Херсонської області. Його вік — понад 120 років. З кінця XIX століття, з момента закладки перших виноградників і будівництва Шато князем Трубецьким, старовинне господарство пройшло глобальну реконструкцію й стало виноробнею європейського рівня, що виробляє преміальні теруарні українські вина.

Минулого року шато пережило російську окупацію. Власникам виноробні вдалося зберегти персонал підприємства, але навіть зараз, після деокупації, достеменно не відомо, в якому стані перебувають виробничі потужності, старовинні винні підвали, ресторан та готельний комплекс. Потрапити туди досі неможливо, оскільки ця територія постійно перебуває під обстрілами. Частина виноградників досі не розмінована.

Сергій Стаховський, власник крафтової сімейної виноробні Stakhovsky Wines (Закарпаття):

 — Я люблю червоні вина. Серед моїх фаворитів — Мерло Резерв АСЕ 2019, витримане більше 24-х місяців у французькому барику. Це перша резервна позиція Stakhovsky Wines, яка офіційно з’явилася у продажу. На мою думку, це найкраще українське Мерло, вирощене на Закарпатті, воно збалансоване, потужне, танінне, має яскраву ароматику і з потенціалом для подальшої витримки та розвитку у пляшці - до 10 років.

Іван Плачков, засновник та співвласник сімейної виноробні Kolonist:

 — Для нас найважливішим нашим вином на ProWein є Одеське чорне, сухе червоне, витримане в дубі. Це вино зроблене на українській землі, українськими руками, і що найголовніше, з українського сорту винограду Одеський чорний. Цей сорт уже став відомим у світі, а наше вино допомагає кожному «відкоркувати український характер».

Виноробня Kolonist візьме участь у ProWein 2023 (Фото: ProWein)
Виноробня Kolonist візьме участь у ProWein 2023 / Фото: ProWein

Юрій Тінтулов, співвласник Villa Tinta / Winehall Oksamytne:

 — На ProWein 2023 будуть наші білі, червоні та ігристі вина. З білих найбільше люблю Villa Tinta Chardonnay VIP, це — наш експеримент, гадаю, вдалий. Червоне — Merlot VIP, серед червоних водно найлегше, водночас багате ароматикою і смаком. Але найкращим точно назву наш Одеський чорний — Villa Tinta Odesa Black 2019. Ми давно працюємо з цим сортом, але вінтаж 2019 дуже особливо відкрився після витримки в дубі.

Олександра Чередніченко, директорка з маркетингу Artwinery:

— Ми будемо презентувати наші традиційні ігристі вина довготривалої витримки Artwine і також — дві особливі новинки. Це нові бренди, один з котрих — спеціальне ігристе, створене до дня майбутньої перемоги — АРТЕМІВСЬКЕ ПЕРЕМОГА. Незабаром буде доступне у продажу в Україні та для замовлення за кордон.

Завод з виробництва ігристих вин класичним методом Artwinery — найбільше виноробне виробництво у Східній Європі. Завод було створено на місці гіпсових штолень, виритих під час створення алебастрового заводу в 1880 г. Це 26 гектарів унікальних підземних галерей на рівні 72 м під землею, з ідеальним для створення класичного ігристого вина мікрокліматом — без протягів, перепадів температури та з оптимальнюї вологостю. Завод відомий своїм підходом до створення ігристих вин. Після здобуття Україною незалежності у 1991 році Artemovsk Winery стала Artwinery та виробляла культові українські ігристі вина Аремівське та Крим, а також преміальний бренд ігристих вин з тривалою витримкою до 60 міс — Artwine.

Наразі виробництво законсервовано. Після 24 лютого було евакуйовано співробітників та продукцію, готову до продажу. Ігристі вина на витримці знаходяться в безпечному місці і чекають свого часу. «Ми впевнені, що Бахмутських ігристих вин вистачить до того часу, коли всі разом святкуватимемо Перемогу», — зазначила Чередніченко.

Наразі компанія організувала виробництво п’яти найпопулярніших SKU в Одеському регіоні. Технологи бренду брали участь у підборі виноматеріалів, створенні купажів та повністю контролювали весь цикл виробництва.

Наталія Бурлаченко, Директорка Big Wines, бренд-амбасадор Vinos de La Luz:

 — Вже кілька років ми з очільником компанії Vinos de La Luz Рікардо Нуньезом виношували ідею створення українського вина. Після початку війни ми зрозуміли, що маємо тримати свій фронт, а саме виноградарсько-виноробний! Гості ProWein 2023 матимуть нагоду продегустувати наше перше українське вино — BIG WINES BIG ART Odesa Black 2020 Ivan Marchuk limited edition. Для мене особисто це вино є втіленням всього прекрасного, що є на нашій землі — таланту українського художника, вишуканості і складності знакового українського сорту Одеський чорний, професіоналізму нашого українського енолога та прагнення до пробудження й перемог!

Едуард Городецький, засновник My Wine by Eduard Gorodetsky:

 — Ми — молода виноробня, але наші вина вже мають міжнародні відзнаки. На ProWein 2023 я буду презентувати в першу чергу ті вина, котрі вибороли честь представляти Україну в La Cité du Vin, а саме — Chardonnay My Wine та Brut Rose My Wine. Крім того, веземо на ProWein 2023 вина, що вже стали до вподоби українським поціновувачам: Розе та Мерло My Wine by Eduard Gorodetsky.

Нагадаємо, раніше NV розповідав, як змінилося українське вино за майже рік війни та що з нього варто спробувати.

Редактор: Лілія Вітюк
Показати ще новини
Радіо NV
X