Винний тренд 2021 року. Як вибрати шампанське і українське ігристе вино

5 серпня 2021, 19:24

Найкращий сомельє України 2011 року, шеф-сомельє і співвласник винного бару Win Bar Олег Кравченко розповів, чому класичне шампанське стало набирати популярність і як його правильно вибрати.

В інтерв'ю для програми Новий день на Радіо НВ експерт розповів, що зараз в Україні представлений широкий вибір різноманітних вин. Напої можна підібрати на будь-який смак, гаманець, за рівнем солодості і настрою.

Відео дня

Найпопулярніше ігристе вино в Україні в 2021 році

Я дуже люблю цю фразу, «коли ранок почінається з кави і саме з ігристої кави». Скажу так: ігристі вина все більше і більше припадають до смаку нашим споживачам і асортимент ігристих вин дуже великий зараз в Україні. Це вина, які зроблені і класичним методом (будь то шампанське, іспанська кава, італійська франчакорта тощо), так і акратофорним методом. Це більш легкий сучасний метод, не такий класичний як виробництво шампанського. Це і Просекко, і Асті, і так далі.

Шампанське стало доступним

Зараз як раз-таки тренд шампанського шампанського. Воно стає все більш доступним, з'являється все більше так званих виробників-гроверів - це невеликі виробники, які раніше продавали виноград таким великим концернам як Moët & Chandon тощо. Зараз вони вже самі вирішують робити своє шампанське в невеликих обсягах, але під своїм ім'ям , під своїм знаком, зі своєю філософією. Тому шампанське зараз у винних барах прямо розливається. У мене теж у Win Bar є дві позиції шампанського, які ми розливаємо побокально. І, в принципі, багато ресторанів і барів у Києві продають вже шампанське побокально, воно стає доступним. Тому шампанське, я вважаю, що це такий новий тренд.

Скільки має коштувати гідне шампанське?

Якщо брати базу, то [вартість напою] десь трохи більше тисячі, десь 1200 гривень. А в барі може коштувати келих 150 мл десь 350-450 гривень, це теж такий старт. Я б рекомендував починати з цифри десь 250-300 гривень, орієнтуватися на 10 доларів, 10 євро за пляшку будь-якого вина, і ігристого теж.

В українських закладах тепер можна замовляти шампанське побокально (Фото: Joshua Chun \ unsplash)
В українських закладах тепер можна замовляти шампанське побокально / Фото: Joshua Chun \ unsplash

Як вибрати шампанське: що потрібно читати на етикетці

Треба читати, де воно вироблено, які сорти винограду (це також важливо) і метод. Це класичний метод і, як я говорив, акратофорний метод. На назву теж треба звертати увагу. Це кава, це проссеко або просто якесь ігристе... По етикетці навіть іноді незрозуміло, де воно вироблено, що це таке.

Якщо вино вироблено класичним методом, більшість орієнтуються саме на сорти винограду, які є класичними для Шампані. Їх три основних: біле Шардоне і два червоних - Піно Нуар і Піно Меньє. Зараз його також називають просто Меньє. Це два червоних сорти.

Якщо на пляшці написано Blanc de Blancs, то це вино вироблено з білих сортів винограду, тобто Шардоне. А якщо написано Blanc de Noir, то це вино вироблено з червоних сортів винограду, але за технологією білих, тобто воно теж білого кольору.

Гідні українські ігристі вина

В Україні виробляють різними методами ігристе. Я б відзначив компанію Shabo, яка виробляє як тихі вина, так і ігристі. Вони виробляють як акратофорним методом за типом, як проссеко, так і класичним методом за типом, як шампанське. Дуже гідний варіант Shabo Grande Reserve.

Я б рекомендував рожеве Artwinery, що раніше було відоме як Артемівський завод шампанських вин. Теж виробляє дуже цікаві зразки і дуже доступні за ціною. Я б відзначив і розе, і Krimart Brut Zero.

Потім такі крафтовики, це Колоніст, Одеська область, Придунайська Бессарабія. Вино, яке має таку вже захищену оригінальну назву, Біссер. Це класичний метод.

Beykysh Winery теж крафтовий виробник з Миколаївської області, теж виробляє невелику кількість класичного ігристого.

Нагадаємо, раніше сомельє, блогер і автор винних курсів Роман Ремеєв поділився, яке вино краще всього вибирати влітку, як його правильно охолоджувати і пити. Також він назвав п'ять ідеальних вин для спекотної погоди, літніх пікніків, побачень і вечірок.

Редактор: Лілія Вітюк

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X