Дещо універсальне і незвичайне. Три вина, які варто спробувати на Китайський новий рік

11 лютого 2021, 22:56
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Сомельє і викладач міжнародної винної школи WSET Анна Євгенія Янченко вважає поєднання українських та європейських вин з китайськими стравами подібним до торкання розломів тектонічних плит та культур на смак.

Китайський новий рік — це сімейне свято, а ще — чудовий привід присвятити вечір новому гастрономічному досвіду та цікавим єднанням. Анна Євгенія Янченко розповіла, як поєднати страви китайського новорічного столу з винами Європи та України.

Відео дня

Анна Євгенія Янченко

сомельє, засновниця проекту Сомельє в зелених штанях, лекторка міжнародної школи WSET

Почну здалеку. У світі існує одне дуже особливе місце — це лавова ущелина Сільфра. Вона знаходяться в Ісландії, туди занурюються дайвери, аби отримати унікальний досвід. Аби помацати руками одразу два континенти — Європу й Америку. Річ у тому, що саме острів Ісландія знаходиться на стику літосферних плит, між якими утворився тектонічний розлом. І якщо пірнути в надра озера Тінгвадлаватн, то можна доторкнутись до двох континентів одночасно.

Погодьтесь, це має бути дійсно унікальним відчуттям. Я хочу запропонувати вам отримати інше унікальне відчуття. Замість того, аби торкатися двох різних континентів, рекомендую скуштувати на смак напрацювання двох великих цивілізацій під час вечері. Звісно, ця вечеря має бути присвячена Китайському новому року, і звісно, про тектонічні розломи було згадано не просто так.

Нам з вами пощастило, бо глобалізація зараз дозволяє зробити неможливе — об'єднати величні європейські вина з тотально азіатськими стравами й отримати калейдоскоп вражень у подарунок.

Незалежно від того, чи ви зумієте приготувати страви національної китайської кухні самотужки, чи замовите їх в улюблених ресторанах, особливістю цих страв буде поєднання гостроти (часто, пекучої), солодкості та насиченого аромату навіжених прянощів. Передусім, йдеться про такі страви як дім сами (незалежно від начинки), свинина в кисло-солодкому соусі, курка кунг-пао, короп по-китайськи в кисло-солодкому соусі, смажений тофу з овочами, які готують на новий рік і не тільки.

Вважається, що найкраще в випадках інтернаціональних гастропоєднань — це експериментувати і обирати найліпший варіант, пробувати витримане в бочках Шардоне та Шаблі, Віоньє та Піно нуар, Амароне та вина Долини Рони. Але тут я хочу порадити вам універсальні вина.

Для більшості азіатських гастро-ситуацій ідеально пасуватимуть вина, в яких так само є яскраві аромати та солодкуватий присмак. Такими характеристиками славляться вина Німеччини, деяких регіонів Франції та вина Нового світу. А ще — з України.

Почнемо з одного регіону Франції - Ельзасу, бо саме там місце тектонічного розлому, який стався 65 мільйонів років тому і завдяки якому з’явилася горна гряда Вогези. І саме через цей тектонічний розлом ґрунти Ельзасу такі особливі, і багато хто вважає, що саме завдяки йому вина з Ельзасу мають унікальний смак. В регіоні використовують велику кількість сортів, але найголовніших два.

Гевюрцтрамінер — вкрай запашне та яскраве вино, частіше за все, ледь солодкувате, а то й напівсухе — зірка регіону.

Winetime; Сільпо
Фото: Winetime; Сільпо

Cave du Roi Dagobert Gewurztraminer Tradition (437 грн, Winetime)

Канонічне вино від виноробні з гідною та довжелезною історією, освіжаюче та з приємною кислотністю, втім доволі солодкувате. І ця солодкуватість легко нейтралізує пекучу гостроту азійської кухні, а яскравий парфумний аромат троянди, екзотичних фруктів та лічі, який повторюється та у смаку, підкреслює аромати страв. Особливо зверніть увагу на поєднання з дім сам, незалежно від начинки, смакуватиме ідеально.

Інша зірка, яку можна шукати як у Франції, так і в сусідній Німеччині, це сорт Рислінг. Його не просто так кличуть «аристократом винного світу», саме ці несамовиті білі вина можуть витримуватись в льохах десятиліттями та залишатись освіжаючими, яскравими та медово- фруктовими.

Domaine Bott-Geyl Riesling Les Elements (619 грн, Сільпо)

Це вино зроблене в Ельзасі на виноробні, яка використовує біодинамічний спосіб виноградарства та виноробства. Тобто таку методику, яка вважається найприроднішою серед усіх теперішніх, де чистота природного виробництва межує з релігійністю. Вино насичене, концентроване та схоже більше на текучий мед, в якому настояли цитрусові цукати, а потім ще додали айву, абрикосовий джем та трохи освіжаючого грейпфрута. Найбільше пасуватиме до свинини та коропа в кисло-солодкому соусі та до курки-кунг-пао.

Ці вина підходять під більшість страв азійської кухні, але існує такий дивний смаколик, який всі обожнюють, до якого вкрай важко підібрати гастропару, незважаючи на всі правила гастропоєднань. Це печиво з передбаченням. І от до нього пропонується спеціальний вино-супровід, це ігристе вино з Закарпаття де, не повірите, також є тектонічні розломи, які наразі вивчаються науковцями.

Carpathian Sekt Chersegi ігристе брют (147 грн, роздрібні мережі, Rozetka)

Це вино з сорту винограду Черсегі, яке має смак зеленого яблука, натяк на цитрусові, багато квітів в ароматі, а у смаку характеризується м’якою кислотністю, яблучно-цитрусовими нотками та специфічним нюансом зеленого болгарського перцю.

Поєднуючі ці страви з винами, ви не просто отримаєте насолоду від гастропоєднань, ви фактично поєднаєте азійську та європейські культури на смак — чим не спосіб відсвяткувати китайський новий рік та наново зустріти 2021?

Сподіваюсь, ця інформація вам стане у пригоді й була вам корисною. Користуючись нагодою, прошу вас стати частиною наймасштабнішого в Україні винного дослідження, яке я проводжу в рамках праці над магістерським дипломом для Odessa National Academy of Food Technologies у співробітництві з інститутом Hochschule Geisenheim University у Німеччині. Радо запрошую вас долучитися до мого дослідження та заповнити 10-хвилинну анкету за посиланням. Не забувайте ззалишити в анкеті свій імейл, аби взяти участь у розиграші 10 сетів класних вин серед всіх респондентів і5 березня.

І найголовніше — хай новий 2021 рік принесе вам безліч прекрасних пляшок вина і неймовірну кількість причин підняти келих.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X