Natural wine. П’ять українських вин, які змінять уявлення про вітчизняне виноробство

18 жовтня, 19:51
Яке українське вино може змінити ваше уявлення про всю галузь (Фото:Kyiv Food and Wine Festival \ facebook)

Яке українське вино може змінити ваше уявлення про всю галузь (Фото:Kyiv Food and Wine Festival \ facebook)

Автор: Лілія Вітюк

Натуральні вина, які правильно називати винами з мінімізованим втручанням людини у процес, зараз один із найпопулярніших drink-трендів.

Більшість прихильників вина хоч раз чули термін «натуральні» вина. Вони, як і біодинамічні та органічні, наразі дуже популярні в усьому світі. В Україну ця течія прийшла дещо пізніше, ніж до європейських країн, в яких, власне, і зародилася. Проте українські виробники, особливо крафтові, швидко підхопили тренд на «натуральність» і почали завойовувати серця винолюбів.

Відео дня

Попри повномасштабне вторгнення, у жовтні в Києві пройшов фестиваль вина Brave Wine. Його присвятили українським виноробам та усій галузі, адже вона продовжує розвиватися та працювати попри те, що багато виноградників, виробництв та самих виноробів постраждали через військову агресію рф.

Під час фестивалю відвідувачі могли відвідати Школу вина, де українські виробники, сомельє та експерти розповідали про тренди та тенденції українського виноробства, а також проводили дегустації, де знайомили гостей з вітчизняними новинками.

Провів свою лекцію і Олег Кравченко, Найкращий сомельє України 2011, шеф-сомельє та співвласник WinBar. Він розповів про п’ять найкращих українських натуральних вин цього року. НВ побував на цій дегустації та ділиться рекомендаціями експерта — серед них петнати та бурштинові вина.

Винний словник: що таке петнати, оранжі та натуральні вина

Термін natural wine або натуральне вино є не зовсім коректним, адже будь-яке вино — натуральне. До «натуральних» вин відносять ті зразки, які виготовляють дотримуючись вимог органічного і/або біодинамічного виробництва. Переважно мається на увазі, що людина мінімізує свій вплив у створення вина та вирощування винограду і не використовує жодних хімікатів та домішок. Наразі не існує чітких правил та визначень, яким повинно бути таке вино, тому у різних виробників можуть відрізнятися принципи та погляди на процес виноробства.

Тобто якщо в індустріальному виробництві вина за технологічною картою у сік додаватимуть чисту культуру дріжджів, аби запустити бродіння, для «натурального» виноробства використовують тільки дикі дріжджі, які живуть на цьому ж винограднику. Роль винороба у «натуральному» виробництві - не створити вино, а допомогти винограду самостійно пройти шлях від ягоди до пляшки. Тому більш доречним терміном є low intervention wine — вино з мінімальним втручанням.

Що таке петнат? Це ігристе вино, створене за однією із найстаріших збережених технологій, яка виникла за кілька століть до винайдення методу шампанізації (Methode Champenoise). Спосіб, завдяки якому отримують петнати, називають ancestral або «дідівським». Його головна відмінність від сучасних — наявність лише однієї ферментації.

З французької Pétillant Naturel перекладається як «ігристе натуральне».

Переважно петнати мають менший вміст алкоголю, а також їм притаманні нетипові для вина кольори — різні відтінки від жовтого до червоного. Часто вони мають «мутність» у кольорі, за що їх називають cloudy. Петнатам властиві осад, нетипові та подекуди екстравагантні аромати, у тому числі дріжджів та ферментації.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Що таке вино оранж? Його також називають бурштиновим (amber або orange wines). Ці білі вина, виготовлені за технологією червоних, коли сік настоюється на контакті зі шкірками (мезгою) — тобто присутній skin-contact. Він може тривати від кількох годин до кількох місяців — це впливає на смак та колір майбутнього вина. Останній варіюється від теплого золотого відтінку до насиченого теракотового, помаранчевого.

Вперше ця технологія з’явилася у Грузії понад вісім тисяч років тому і має назву кахетинський метод. Там процес мацерації (настоювання виноградного соку на шкірках, гребенях та кісточках) відбувається у спеціальних глиняних амфорах, закопаних у землю — квеврі. Саме за їх назвою також часто характеризують помаранчеві вина.

Завдяки такому підходу помаранчеві вина стають більш стриманими, терпкими, адже у їх смаку з’являються таніни. Вони є тільки у шкірках ягоди, тому у білих винах їх не зустріти. Під час сліпих дегустацій існує вірогідність переплутати оранж з червоним вином.

Помаранчеві вина дуже гастрономічні і, переважно, добре поєднуються з будь-якими стравами.

5 натуральних українських вин, які варто спробувати

Українське виноробство розвивається великими кроками, наздоганяючи все втрачене (Фото: Kyiv Food & Wine Festival)
Українське виноробство розвивається великими кроками, наздоганяючи все втрачене / Фото: Kyiv Food & Wine Festival

Петнат Піно Нуар 2021 від Biologist

Це мутне нефільтроване натуральне ігристе з сорту Піно Нуар, що, до речі, вважається найбільш корисним виноградом. Для виробництва петнатів ці ягоди вирощують на органічних виноградниках, де не використовуються хімікати. Тираж обмежений, на кожній пляшці вказують її номер.

Це вино має складний і приємний аромат з нотками квітів і трав. Смак яскравий, свіжий, ягідний. Поєднується практично з будь-якою стравою і чудово смакує сам по собі.

До речі, ця виноробня знаходиться на Київщині - у с. Лісники. Білий виноград вони вирощують самостійно, а червоний закуповують на півдні. До них можна навідатися з екскурсією.

Ціна: 440 грн на сайті.

Pet-nat Biologist (Фото: Brave Wine)
Pet-nat Biologist / Фото: Brave Wine

Orange Riesling від Stakhovsky Wines

Видатний український тенісист Сергій Стаховський продовжує завойовувати серця вайнловерів. Його вина відрізняються певною витонченістю і в них відчувається один «почерк». Цьогоріч особливу увагу до себе привернув Рислінг Оранж ОW 2021 — сухе сортове біле, нефільтроване. У складі - 100% Рислінг рейнський, вирощений на Закарпатті.

На виноградниках практикують ручний збір, а настоювання та природна ферментація на м’яззі відбувається протягом 19 діб. На виноробні використовують ручний піжаж тричі на день, ручний віджим. З 3400 кг винограду виготовили 1820 пляшок. Має приємний цитрусовий аромат з нотками квіткового меду. На відміну від більшості оранжів, цей Рислінг м’який та округлий на смак.

Якщо хочете скуштувати це вино, варто поспішати: тираж майже повністю розпроданий.

Ціна: 700 грн на сайті.

Orange Riesling від Stakhovsky Wines (Фото: instagram.com/stakhovsky.wines)
Orange Riesling від Stakhovsky Wines / Фото: instagram.com/stakhovsky.wines

Оранж від Олександра Ковача

Це перший оранж від закарпатського винороба Олександра Ковача, який він представив публічно. Він займається виноробством вже більше 25 років та був одним з перших, хто спробував створювати натуральні вина в Україні.

Це вино не стабілізується, не освітлюється, не фільтрується. В його ароматі - липа, мед, горіхи та сухофрукти, а також відчувається певна в’яленість. Вловлюються ноти насичених спецій та лаврового листа. У цьому вині купаж сортів Біанка 50%, Совіньон блан 30% та Ркацителі 20%.

Воно досить строге, завдяки додатковій витримці у бочці стало більш округлим. Таке вино, на відміну від петнатів, має потенціал до розвитку, тобто воно може ще відпочивати у пляшці, набуваючи нових граней. На думку Кравченка, ідеальною гастрономічною парою стануть тушені страви, рис.

Ціна: 400 грн на сайті.

Оранж natural wine 2021 від Сергія Ковача (Фото: НВ / Сергій Ковач)
Оранж natural wine 2021 від Сергія Ковача / Фото: НВ / Сергій Ковач

Оранж від Cassia Wines

Дуже гастрономічне вино, яке пробуджує апетит та добре смакує з будь-якими стравами, як висловлюється про нього сам винороб Микола Касьяненко. Має у букеті ноти інжиру, кураги та чорносливу. Незвичайне вино, післясмак якого запам’ятовується надовго.

Cassia — сімейна виноробня, яка знаходиться у с. Мила Бучанського району на території сімейної садиби. Під час окупації Київщини навесні 2022 року у їх будинок двічі прилетів ворожий снаряд. На щастя, усі члени родини залишилися живими. Також дивом не постраждав погріб, де зберігалося вино. Наразі вони продовжують роботу.

Ціна: 300 грн. Придбати вино можна написавши виноробні у Facebook або Instagram.

Ркацителі Оранж 2020 від Cassia Wine (Фото: Лілія Вітюк / НВ)
Ркацителі Оранж 2020 від Cassia Wine / Фото: Лілія Вітюк / НВ

PET NAT OTTONEL' від Fathers Wine

Ще один петнат, який нагадує щось середнє між квасом, сидром, березовим соком і вином. Нефільтроване, мутне. Це вино від тернопільського виробника Fathers Wine із сорту винограду Мускат Оттонель. Він має світло-жовтий колір, легкий аромат цитрусу та збалансовану кислинку в смаку. Ігристе сухе біле вино, яке ідеально пасуватиме до ризотто, риби на грилі, грибних закусок, сирів.

«Нова хвиля у виноробстві», — прокоментував Кравченко.

Ціна: 400 грн на сайті.

Петнат Мускат оттонель від Fathers Wine (Фото: Лілія Вітюк / НВ)
Петнат Мускат оттонель від Fathers Wine / Фото: Лілія Вітюк / НВ

Нагадаємо, раніше НВ розповідав, які вина потрібно було продегустувати на фестивалі вина Brave Wine 2022. Їх також можна придбати онлайн у виноробів, у деяких магазинах або відвідати виноробні з екскурсіями.

Також минулого року НВ розповідав про ТОП-5 вин фестивалю на думку Олега Кравченка. Тоді сомельє склав список класичних вишуканих вин на будь-який смак.

Показати ще новини
Радіо НВ
X