Замість шампанського. П’ять українських ігристих вин до новорічного столу

30 грудня 2022, 07:12
Як обрати ігристе вино на Новий рік від українських виноробів — підбірка (Фото:unsplash)

Як обрати ігристе вино на Новий рік від українських виноробів — підбірка (Фото:unsplash)

Автор: Лілія Вітюк

Новорічне меню важко уявити без особливих атрибутів: салатів, мандарин, канапок з ікрою і, звісно, ігристого вина.

Традиційно Новий рік зустрічають, підіймаючи келихи з шампанським. Проте далеко не все вино з бульбашками — шампанське.

Шампанським називають французькі ігристі вина, виготовлені у провінції Шампань, найпівнічнішому виноробному регіоні Франції. Його виготовляють за спеціальним методом шампанізації, який також називають класичним. Вино витримується не менше 15 місяців у пляшці, з яких мінімум 12 місяців — на дріжджах, у результаті чого воно набуває характерних нот хрусткого печеного хліба. Ці вина — одні з найякісніших та вишуканих. Це у тому числі впливає і на цінник — в Україні за пляшку такого вина доведеться заплатити від 1200−1500 грн.

Відео дня

Окрім нього, існує безліч видів ігристого — кремани, франчакорта, зекти, кава, ламбруско, петнати, просекко та інші. Серед них можна знайти чудові зразки на різний смак і гаманець. У тому числі багато українських виробників пропонують цікаві ігристі вина.

НВ розповідає про п’ять видів вітчизняного п’янкого, які можна обрати для зустрічі Нового року.

Українське ігристе вино на Новий рік

Українське ігристе вино на Новий рік - що вибрати? (Фото: Becky Fantham / unsplash)
Українське ігристе вино на Новий рік - що вибрати? / Фото: Becky Fantham / unsplash

1 Карпатський зект від Chatey Chizay — Chersegi Brut

Один із найбільших закарпатських виробників у одній зі своїх лінійок спробував відродити традиції закарпатського виробництва зектів. Так називають ігристі вина у Австрії, Німеччині та на інших територіях колишньої Австро-Угорської імперії, до складу якої колись входило Закарпаття. Імперія розпалась, а зекти залишилися.

Звернути увагу варто на ігристе із сорту Черсегі Фюзереш — це одна з візитівок бренду. Вино виготовлене методом Шарма-Марінотті. Це ароматний легкий напій з приємними нотами фруктів і квітів у ароматі та смаку (абрикоси та акація), доповнених кислинкою, що надає йому свіжості.

Черсегі не стане ідеальною парою для важких страв, таких як олів'є, шуба чи запечене м’ясо, проте буде гарним аперитивом та пасуватиме до холодних закусок, особливо таких як тартар з лосося, карпаччо, устриці тощо.

Любителі солодких вин можуть звернути увагу на зект із сорту Трамінер Рожевий. Попри назву, це біле напівсолодке вино з приємним фруктовим післясмаком. Також у лінійці представлене брют розе із сорту Блауфранкіш.

2 Колоніст Біссер біле брют

Це питке ігристе вино світло-солом'яного кольору з золотистим відтінком із сорту винограду Шардоне, що вирощується у Придунайській Бессарабії. Класичний брют, виготовлений традиційним методом шампанізації. Як і попереднє Черсегі, це вино приємне як аперитив та пасує до холодних закусок. Подавати його варто охолодженим до 6−8 градусів.

Вина категорії екстра брют або брют характеризуються тим, що містять мінімум цукру — менше 12 г/л. Таке сухе ігристе чудово поєднується практично з будь-якими стравами — від канапок до відбивних.

3 Artwine Brut Nature 18 місяців витримки

Найбільший у Східній Європі виробник ігристих вин за класичною технологією шампанізації Artwinery знаходиться у місті Бахмут, яке вже тривалий час є однією з найгарячіших точок на фронті російсько-української війни. Цикл виробництва їхніх вин відбувався на глибині понад 72 метрів у підземних гіпсових тунелях, що цілий рік зберігають унікальні мікрокліматичні умови — постійні температуру та вологість.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Наразі у багатьох офлайн та онлайн-ритейлах можна знайти різноманітні ігристі вина цього виробника. Варто звернути увагу на білий брют із бленду сортів Шардоне, Рислінг, Аліготе і Піно. Воно має тонкий букет ароматів з тонами акації і білих ягід, в якому також відчуваються легкі кісточкові нотки. Смак тонкий, свіжий, гармонійний — вловлюються ноти ягід аґрусу, білої смородини, а також легкі тони витримки.

4 Shabo Grand Reserve брют біле

Ігристе від одного з найбільших виробників українського вина створене методом шампанізації у пляшках із купажу (суміші) білих сортів, які, залежно від вінтажу (року збору урожаю) можуть відрізнятися. Переважно його виготовляють із Піно Грі, Піно Нуару, Шардоне, Рислінгу. У залежності від бленду виноградів змінюється ароматика та смак, проте увесь білий брют цієї лінійки характеризується одним стилем та вираженістю теруару: у букеті та смаку розкриваються ноти свіжих фруктів та квітів, відстежується мінеральність.

Вино варто подавати охолодженим до 8−10 градусів. Чудово смакує з фуа гра, рибою, морепродуктами, кав’яром, десертами.

Окремої уваги також заслуговує білий брют з лінійки Vaja Grande Cru на основі Піно Нуару та Шардоне. Він відрізняється особливою вишуканістю та елегантністю як в ароматі, так і смаку. Окрім квітково-фруктових нот, букет насичений кремовими тонами булочки бріош, вершків, ванілі і скоринки печеного хліба, що також характерне для шампанського.

5
46 Parallel El Capitan Brut Rose

Виноград для цього розе вирощують на Одещині, на сорок шостій паралелі України, на якій також знаходяться найкращі винарні Бургундії та Бордо. Це ігристе виготовляють з Піно Нуар, який завоював славу одного з найкорисніших та витонченіших сортів винограду. Вино має легкий і делікатний смак, в ароматі відчутні червоні ягоди, аґрус, виражені пікантні ноти грейпфрута. Пасуватиме до страв із морепродуктів, білої і червоної риби, птиці, запечених овочів.

До речі, у травні це вино отримало срібну медаль на London Wine Competition 2022.

Нагадаємо, раніше НВ розповідав про особливий вид ігристих вин, які мають назву петнати. З французької ця назва перекладається як «натуральне ігристе». Ці вина суттєво відрізняються від ігристих, виготовлених традиційними, класичними методами, але завдяки цьому завойовують серця відданих прихильників. Вони також дуже гастрономічні і, в залежності від обраних страв, можуть скласти гарну компанію новорічному меню.

Показати ще новини
Радіо NV
X