Три келихи Gambero Rosso. Всесвітньо відомий винний гід представив у Києві найкращі вина Італії 2022

8 листопада 2021, 19:22

Світовий тур найкращих італійських вин Tre Bicchieri від Gambero Rosso відвідав Київ та представив кілька зразків вина, яке у 2021 році отримало статус кращого.

Gambero Rosso – це великий італійський медіахолдинг урнал, телеканал, премії і т. д.), присвячений темі вина та гастрономії. Назва Gambero Rosso дослівно перекладається як Червона креветка. Творці запозичили її з книжки Карло Коллоді Пригоди Піноккіо. У казці так називалася таверна, куди Лисиця та Кіт відвели Піноккіо на вечерю.

Відео дня

Вже понад 35 років Gambero Rosso щороку випускають гід-довідник про найкраще італійське вино, який називається Vini d'Italia ина Італії). До нього входять вина, які проходять кілька етапів дегустації та відбору командою спеціалістів із 70 осіб. Вино отримує оцінку в келихах: один келих - гарне вино, два келихи - чудове цікаве вино, три келихи - найвища нагорода, видатне вино з усіх точок зору.

Головний редактор Gambero Rosso Марко Сабелліко розповів, що щороку команда витрачає близько півроку, щоби продегустувати всі зразки для створення нової редакції гіда. Це приблизно понад 400 тисяч вин. 2021 року найвищу нагороду — три келихи — отримали 476 вин.

НВ Life побував на майстер-класі Tre Bicchieri у Києві в рамках виставки Wine&Spirits Ukraine 2021 та спробував зразки вин, представники яких вирушили у світовий тур разом із Gambero Rosso. Пропонуємо ознайомитись з добіркою з 11 різноманітних гідних зразків.

Дегустація: Найкращі італійські вина 2022 за версією Gambero Rosso

Andreola - Valdobiadene Rive di Refrontolo Brut Del Forno 2020

Це вино ідеально підійде як аперетив. Виноградники розташовані на пагорбі Картіцце у Венето. Це ігристе має активні бульбашки і красивий світло-солом'яний колір. На смак вона делікатне, освіжаюче, в ароматі вгадуються білі квіти, у тому числі гліцинія, а також фруктові нотки. Марко Сабелліко назвав його «вином для комунікації», оскільки воно чудово підійде для дружніх зустрічей та розмов.

Таке вино не підходить для тривалого зберігання через те, що виготовлено методом Мартінотті  (друга ферментація відбувається у чанах під тиском). З іншого боку, саме це допомагає йому зберігати таку свіжість та легкість у смаку.

Villa Sandi - Cartizze Brut La Rivetta 2020

Це вино не тільки 12 разів поспіль отримало три келихи від Gambero Rosso, але й стало володарем титулу Найкраще італійське ігристе вино 2021 року. Виноград для цього напою також вирощують у регіоні Венето: лози ростуть на схилі, де вдень насичуються сонячним теплом, а вночі їх захищає від вітрів гірський хребет. Ця земля вважається найкращою у місцевості, де вирощують виноград для prosecco; вона перебуває під захистом ЮНЕСКО.

На смак це вино елегантне, багате, широке, різноманітне. Відчувається мінеральність і питкість. Ще одна його особливість у тому, що замість напівсухого Extra Dry виробник виготовляє сухий Brut.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Cantine Settesoli - Santannella Mandrarossa 2020

Вино зі спекотної Сицилії складається з бленду двох сортів винограду, що виріс під гарячим південним сонцем: 70% Фіано та 30% Шенен Блан. До речі, другий сорт родом із регіону Луари  (Франція). В ароматі відчуваються соковиті екзотичні фрукти, у смаку – мінеральність та висока кислотність. Вино гармонійне, м'яке та округле, ідеально поєднується з антипасті та стравами з риби.

Tenuta Bogro Conventi - Collio Sauvignon 2019

Приблизно три роки тому власники Villa Sandi придбали ці виноградники неподалік Венеції. Тут вони вирощують Совіньйон Блан, який чудово почувається на цій землі. Його виготовляють без використання дубової бочки. Цей Совіньйон менш агресивний і насичений ніж вина Нового Світу, але при цьому має сильні нотки pipi-de-chat. На відміну від більшості, Совіньйону від Collio властивий класичний італійський стиль. У запаху вгадується свіжоскошена трава, нотки цитрусових. Мінеральний смак відмінно доповнить устриці чи страви із сирої риби.

Feudo Antico - Tullum Pecorino Biologico 2019

Вино з центрального регіону Італії здобуло увагу ще 30 років тому. Ці місця називають землею червоних вин, але цього разу експерти гіда відзначили біле вино з красивим насиченим жовтим, інтенсивним кольором, злегка з зеленуватим відливом. Завдяки витримці на осаді воно має нотки легкої димності. На смак свіже, кислотне, мінеральне, також має легкі тваринні ноти в ароматі.

Dal Cero Tenuta Corte Giacobbe - Soave Sup. Runcata 2019

Виноград для цього вина вирощують прямо біля жерла вулкана. До речі, вік деяких із них сягає 70 років. Вулканічний грунт робить смак вина більш мінеральним, трохи пікантним. Спочатку його витримують у величезних нейтральних ( сталевих) ємностях, місткістю 2 тисячі літрів, потім рік у дубових бочках та ще рік у пляшці. Завдяки такій технології вино має багату ароматику з нотами ванілі, тостів.

Monte del Fra - Custoza Sup. Ca` del Margo 2019

Вино має свіжий аромат з нотами квітів і тропічних фруктів і м'яким смаком. Щоб зберігати його легким та свіжим, вино витримують у нейтральних ємностях – із цементу або сталі. В основі вина лежать автохтонні сорти винограду Гарганега та Требб'яно. До речі, з перших вінтажів його почали називати "найкращим білим вином Венето". Вже понад 10 років поспіль Gambero Rosso вручає йому «три келихи».

Zorzettig - FCO Bianco Myo I Fiori di Leonie 2018

Вино з високою кислотністю від виноробні сімейного типу. Його виготовляють на основі бленду трьох видів винограду: Піно Б'янко, Совіньйон та Фрілано. У смаку відчуваються кремовість та структура, зріла мінеральність, легка пікантність. В ароматі є ноти стиглих жовтих фруктів, цитрусових, білих кольорів. Гармонує з рибою та стравами з птиці.

Cleto Chiarli Tenute Agricole - Lambrusco di Sorbara del Fondatore 2020

Вино родом із регіону Емілія-Романья, який славиться своїм ламбруско. Це регіон північної Італії, який вважається одним із найбільш густозасаджених виноградом. Виноград сорту Сорбара вирощується в долині між кількома річками на ґрунті із галькою та піском. У смаку відчувається висока кислотність, лагідна, м'яка ігристість, округлість. Аромат розкривається запахами червоного яблука, смородини, вишні, червоних фруктів і ягід. Ідеально підійде до м'ясних закусок, таких як салямі, прошутто.

San Felice Chianti Cl. II Grigio Ris. 2018

Літо 2018 року виявилося дуже спекотним, що чітко позначилося на вині. Великий вміст глини в ґрунті допоміг стати вину більш потужним та насиченим. Це інтенсивне червоне сухе з м'якими, правильними округлими танінами. 80% цього вина витримують у дубових бочках, завдяки чому смак стає більш елегантним, фруктовим із легкими відтінками спецій.

Poggio Le Volpi - Roma Rosso Ed. Limitata 2017

Регіон Лаціо, який знаходиться за 20 хвилин їзди від Риму, славиться виключно своїми білими винами. Тому червоне сухе від цього виробника буквально вразило експертів. Воно має м'які, округлі та приємно збалансовані танини в смаку. В ароматі чути фрукти, червоні та чорні ягоди та легку ноту спецій, яку надає сорт винограду Шираз.

Нагадаємо, також під час виставки Wine&Spirits Ukraine 2021 експерти нагородили п'ять київських закладів, які представляють італійську кухню та вино. До речі, минулого року ще чотири заклади Києва отримали відзнаки від Gambero Rosso.

Редактор: Лілія Вітюк
Показати ще новини
Радіо NV
X