Освіжаючі, легкі, глибокі. П’ять вин Kyiv Food & Wine Festival 2021 від кращого сомельє України

23 вересня 2021, 06:12
Автор: Лілія Вітюк

Коли хочеться відкрити для себе нові вина, з’являється складне завдання — як не помилитися при виборі сорту або виробника, з яким ви ще не знайомі. НВ LIFE ділиться підбіркою цікавих вітчизняних вин, складеною одним з найкращих сомельє України.

18−19 вересня у Києві відбувся щорічний фестиваль вина і їжі Kyiv Food and Wine Festival 2021, в рамках якого пройшло кілька лекцій школи вина. Олег Кравченко, найкращий сомельє України-2011 і співвласник WinBar, склав особисту п’ятірку найкращих вин фестивалю на будь-який смак: легке хрустке біле вино, збалансоване розе, два витриманих червоних і солодке десертне вино, яке підійде як дижестив.

Відео дня

Shabo Reserve Тельті-Курук 2019

Тельті-Курук — це автохтонний український сорт білого винограду. На думку вчених він з’явився на території України декілька сотень років тому, у період османської держави. Вино має ніжний світло-солом'яний колір з легким зеленуватим відтінком. Аромати вина трав’яні, воно пахне зеленим яблуком. Олег Кравченко зазначив, що вловлюється конопляний запах. Також він звернув увагу, що вино з лінійки Reserve цього сорту сподобалося йому трохи більше, ніж з лінійки Grand Reserve. У смаку відчувається фруктовість і делікатна кислотність.

Про таких вина говорять, що їх потрібно пити тут і зараз. Їм не потрібна витримка, вони легкі, приємні на смак і добре поєднуються з багатьма продуктами. До Тельті-Курук ідеальною парою стануть страви з птиці, риба, морепродукти, делікатні м’які сири.

Axis Wine Pinot Noir Sur Lie 2020

Наступним у добірці став Піно Нуар від львівської виноробні Axis Wine. Освіжаюче рожеве вино, витримане шість місяців на осаді. Завдяки цьому воно має ніжний красивий відтінок. Стане ідеальним варіантом аперитиву. У смаку і ароматі відчуваються ноти свіжої суниці, трохи журавлини, кавуна, квіткові запахи. Присутні у ньому таніни і кислотність допоможуть впоратися з більш ситними стравами, а також гостротою. Складе відмінну пару салатам із лососем, легким закускам, а також підійде до суші.

Chizay Cabernet Franc 2018

Витримане червоне сухе вино Cabernet Franc — новинка від Шато Чизай, виготовлена з урожаю 2018 року, який вважається найкращим за десятиліття. Це вино відзначилося ще до свого офіційного релізу, оскільки отримало Золоту медаль міжнародного конкурсу Odesa Wine & Spirit Awards — 2021. Аромат розкривається темними чорними ягодами, чорницею, вишнею, гострим перцем, ваніллю, а завдяки 18-місячній витримці у бочках з французького дуба додається ще і приємний запах тютюну. На смак вино оксамитове, повнотіле, з вираженими, але збалансованими танінами та кислотністю, має глибокий насичений колір.

До слова, сорт винограду Каберне Фран — це прабатько таких сортів як Каберне і Мерло. Він менш популярний, ніж його «нащадки», але цінується багатьма вайнловерами і шанувальниками витриманих червоних вин. Воно ідеально доповнить страви з дичини, червоного м’яса (наприклад баранини), червоної риби, а також тверді сири.

ACE by Stakhovsky Saperavi 2018

Вина українського тенісиста Сергія Стаховського, які виробляють на потужностях заводу Контар у Берегово, отримали багато позитивних відгуків як від любителів вина, так і фахівців у цій галузі. Лінійка його червоних моносортових вин отримала назву Ace. Цей тенісний термін означає подачу м’яча на виліт, коли приймаючий гравець не зміг торкнутися його ракеткою; він дає можливість отримати очко одним ударом, потрапити відразу в ціль. У свій ТОП-5 Кравченко вніс сапераві 2018 року від золотої ракетки України.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Воно витримується шість місяців у французькій дубовій бочці другого наповнення. Вино має насичений аромат з нотками пасльонових, болгарського перцю, червоних ягід, шкіри, прянощів і шоколаду. Має довгий приємний післясмак. М’ясо на грилі - те, що стане ідеальною гастрономічною парою цього напою.

Cotnar Trojanda

На завершення сомельє підготував ще одне закарпатське вино. Солодке повнотіле десертне вино від виробника Cotnar виготовляється з сорту винограду Трамінер Рожевий і відрізняється своїм красивим, насиченим жовто-солом'яним, майже золотистим кольором. Назва Троянда вино отримало саме через сорт винограду, якому притаманні відтінки чайної троянди у смаку і ароматі.

Вино виготовляють за класичною технологією з додаванням спирту без ароматизаторів та консервантів, тому воно досить міцне (16% алкоголю). Незважаючи на це, у смаку не відчувається спиртуозність; він розкривається солодкістю, фруктово-квітковою кислинкою, ніжним обволікаючим післясмаком. Його можна підбирати у пару до м’яких сирів, запечених морепродуктів, трюфелів, горіхів, сухофруктів, солодких десертів. Більш того, воно відмінно підійде в якості дижестива (напою, який подається після їжі).

Нагадаємо, раніше НВ LIFE розповів про переваги вживання червоного сухого вина з сорту Піно Нуар, а також чим цікавий сорт Каберне Совіньон і які вина з нього варто спробувати.

Показати ще новини
Радіо НВ
X