Винний уїк-енд. Що пробувати на Kyiv Food and Wine Festival 5−6 жовтня

4 жовтня 2019, 08:15

5 і 6 жовтня на ВДНГ Kyiv Food and Wine Festival відсвяткує своє п’ятиріччя і запросить спробувати понад 300 вин, серед яких унікальні вина українських гаражних виноробів.

Осінь — традиційний час найвеселіших і галасливих винних фестивалів. Цього разу ініціативу проведення наймасштабнішого національного свята українського вина взяв у свої руки Kyiv Food and Wine Festival. 13-й за рахунком фестиваль стане ювілейним — цього року заходу виповнюється 5 років, і 5 років головній традиції Kyiv Food and Wine Festival — надавати можливість гостям винного свята спробувати унікальні вина, більшість з яких не знайти на полицях супермаркетів, винних барів чи ресторанів.

Відео дня

У програмі 13-го Kyiv Food and Wine Festival 5−6 жовтня, або Днів Українського Вина:

  • більше 300 унікальних українських вин з місцевих і міжнародних сортів, з якими можна буде відкрити для себе не тільки нові малі (сімейні) і по-новому поглянути на великі (відомі) українські виноробні господарства, але і дізнатися нові винні регіони країни, які до сих пір не асоціювалися з вином. Більшість дегустацій безкоштовні — прекрасна можливість закохатися у вина України раз і назавжди;
  • імпортні вина: Європа, Грузія;
The HK Photo Company / Unsplash
Фото: The HK Photo Company / Unsplash
  • більше 300 видів сирів від крафтових українських сироварень і відомих іноземних брендів;
  • устричний батл — змагання у відкриванні устриць на швидкість;
  • обов’язкова винна розвага осені — можливість давити виноград у величезному чані, з видом на виноградник;
Kyiv Food and Wine Festival / Facebook
Фото: Kyiv Food and Wine Festival / Facebook
  • Школа вина: безкоштовні лекції та дегустації вин і сирів від винних експертів;
  • школа сабража, де кожен навчиться відкривати пляшку ігристого шаблею, келихом або, при бажанні, айфоном;
Kyiv Food and Wine Festival / Facebook
Фото: Kyiv Food and Wine Festival / Facebook
  • винна йога — на території фестивалю долучитися до занять з йоги можна з келихом улюбленого вина;
  • арт-майданчик — створення колективної картини, натхненної вином, розпис келихів на пам’ять;
  • виставка історії українського виноробства;
  • музична сцена: джазові ритми протягом двох днів фестивалю;
  • а також: безліч фотозон, дитяча зона з майстер-класами і активними розвагами;
  • унікальна пропозиція фестивалю — екскурсія-дегустація з виноробом Марією Скорченко, котра має великий досвід роботи в Україні і за кордоном. Вона проведе екскурс у сучасне українське виноробство і одночасно пройде з групою по стендах, познайомить з виноробами, учасники спробують обрані вина — екскурсія включена в квиток PRO.
Українські вина з Марією Скорченко - 6 жовтня на Kyiv Food and Wine Festival (Фото: Kyiv Food and Wine Festival / Facebook)
Українські вина з Марією Скорченко - 6 жовтня на Kyiv Food and Wine Festival / Фото: Kyiv Food and Wine Festival / Facebook

Учасники Дня Вина Kyiv Food and Wine Festival

Вина: Artwinery (Артемівськ), Чизай (Закарпаття), Kubey Winery (Одеська обл.), Виноробня сім'ї Самсонюк (Вінницька обл.), Богдан Павлій (Хмельницька обл.), Валерій Петров (Одеська обл.), Ігор Заїка (Дніпропетровська обл.), Максим Кичма (Львів) — Yanchyn hills family winery, Fathers Wine (Тернопільська обл.), Beykush (Миколаївська обл.), Shabo (Одеська обл.), Cotnar (Закарпаття), Віталій Маланчук (Львів), Винний дім Гігінеішвілі (Вінницька обл.), Олександр Ковач (Закарпаття), Інкерман, Prosecco Party Van, Вілла Тінта, LA FAMIGLIA, TAKADO, AZNAURI, LUSTDORF, Wine Idea, Гелати (Грузія), Khareba (Грузія), Бугеулі, Marques de Verdellano, Like a Local’s, Cava.ua, Vinoman — список доповнюється.

Сири: Лісова Ферма / Forest Farm, Virtuoso by Lukachivka, Сіроман / Craft Cheese, Станіславська сироварня та інші.

Що пробувати?

Короткий гід НВ Style для дегустатора українських вин:

  • Вина Богдана Павлія

Ці вина незмінно перемагають на сліпих дегустаціях сомельє. Богдан Павлій — найвідоміший львівський винороб. При цьому його виноградники знаходяться в Хмельницькій області, в мальовничій Бакоті. Богдан Павлій вміє здивувати: вибором сорту, філігранною роботою з виноградом, і, звичайно ж, прекрасним вином.

  • Beykush winery

Тут поєдналися ідеальна для вирощування винограду місцевість поблизу лиману в Миколаївській області, пристрасть до вина, науковий підхід, технології. Результат — надзвичайні вина. Найчастіше вони являють собою нетрадиційні бленди або рідкісні експериментальні сорти, що дають відмінні результати.

  • Father’s wine

«Батькове вино» — сімейна виноробня з Гусятину на Тернопільщині — нова зірка на небосхилі українського виноробства з власними виноградниками з унікальним теруаром. Father’s wine познайомить вас з сортом німецького походження Йоханітер — молоде, яскраве і водночас надзвичайно елегантне вино, яке зачаровує і не відпускає. Ще одне вино, яке не можна пропустити — Мерло, оксамитове, збалансоване, з ароматами сливи, стиглої чорної черешні і солодкого джему, з ягід, зібраних в Одеській області.

  • Винний дім Гігінеїшвілі

Випадок, коли хобі перетворилося на справжню справу життя. Винороб з грузинським корінням — Володимир Гігінеїшвілі — побудував у Вінницькій області оснащені за останнім словом техніки виноробню, лабораторію і сховище. Чудові традиційні столові вина, гармонійні, тонкі й ароматні.

  • Artwinery

Легендарна українська виноробня, що створює ігристі вина за класичною технологією. Весь цикл виробництва відбувається на заводі, який розташований на глибині понад 72 м у підземних гіпсових тунелях з унікальними мікрокліматичними умовами, постійною температурою і вологістю, ідеальними для створення вина.

  • Shabo

Потужне сучасне українське високотехнологічне підприємство з власними виноградниками в с. Шабо Одеської області, де понад 200 років тому почали виробляти вино європейці. Виробнича база є однією з найкращих в Європі. Не пропустіть ці вина: Shabo Reserve Saperavi — має всі шанси стати одним з ваших улюблених вин до обіду; Shabo Reserve Rkatsiteli — унікальне помаранчеве вино Україні, виготовлене за старовинною технологією витримки в квеврі, з сорту винограду Ркацителі, з насиченим смаком з фруктовими тонами.

  • Олександр Ковач

Один з найвідоміших виноробів Закарпаття, засновник однієї з перших приватних виноробень регіону, виробник якісних натуральних вин. Очолює Асоціацію приватних виноградарів та виноробів Закарпаття.

5 і 6 жовтня

ВДНХ, павільйон 1 і площа за ним

Квитки від 100 грн (рання покупка) — до 400 грн (квиток PRO на 2 дні)

Продаж: онлайн або на вході

Інтерв'ю засновніка фестивалю Kyiv Food and Wine Festival Сергія Клімова

Ефір Радіо НВ 4 жовтня 2019 року

«За останні п’ять років українське вино просто 'вибухнуло', якисть зросла дуже сильно», — Сергій Клімов в інтерв'ю Даші Малаховій розповів про розвиток вин України.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X