Європейські традиції. Що готують на Великдень у Німеччині, Польщі, Чехії та Румунії

9 квітня, 02:48
Різнобарвні яйця в Європі часто використовують лише як декор (Фото:gor davtyan / unsplash)

Різнобарвні яйця в Європі часто використовують лише як декор (Фото:gor davtyan / unsplash)

В Європі Великдень відзначають на тиждень раніше, ніж в Україні - 17 квітня.

Оскільки кілька мільйонів українців вимушено опинилися за кордоном цієї весни, Великдень їм доведеться відзначати разом із європейцями. Католицькі та протестантські традиції святкування досить схожі між собою з невеликими культурними та кулінарними відмінностями, проте досить контрастні з тими традиціями, до яких звикли православні українці.

Відео дня

Наприклад, ви побачите безліч різнокольорових яєць на Великдень, проте більшість із них уже порожні, а використовують їх тільки як декор. З шоколадними яйцями пов’язана ще одна традиція — пошук великодніх яєць — гра для дітей, які проводять ранок, збираючи заховані ласощі на свіжому повітрі. Окрім того, головним образом Великодня в Європі є кролик, символ весни та родючості. Саме тому на святковому столі кролик з’являється лише у вигляді шоколадок або декору. Ідентичною, у свою чергу, є традиція сімейних зібрань, щедрого столу з багатьма смачними стравами і, обов’язково, великодньою випічкою.

melissa walker horn / unsplash
Фото: melissa walker horn / unsplash

Що готують на Великдень у Німеччині

Німецькі великодні традиції можна вважати найбільш автентичними, адже більшість європейських звичаїв сягають корінням до німецького язичництва. Тому тут святкування найканонічніше: з різнокольоровими яйцями, великоднiми кошиками солодощів, безліччю великодніх кроликів і страв з баранини, символу смирення та невинності.

Традиційна великодня трапеза в Німеччині складається з розфарбованих яєць, баранини ранденбурзьке ягня чи смажена бараняча нога з соусом з ягід ялівцю) у супроводі свіжих овочів і картоплі та солодощів. Також на столі обов’язково присутня святкова випічка, наприклад, великодні бріоші (Osterhasen brioches), різнокольорові великодні паски та різноманітні весняні торти.

iman zaker / unsplash
Фото: iman zaker / unsplash

Що готують на Великдень у Польщі

Головна умова польського святкування Великодня — по-справжньому велика кількість їжі. Більшість страв на свята традиційні й готуються з місцевих делікатесів.

Головна польська трапеза на Великдень — пізній сніданок, який плавно перетікає в обід, а потім у застілля протягом усього дня. Починається він із великоднього кошика, який за наповненням досить подбіний до українського. У кошику обов’язково має бути різна копченість і ковбаси, найпопулярніша з яких — біла ковбаса з некопченого свинячого фаршу з додаванням яловичини та телятини (biała kiełbasa). Також центральними є суп журек, різнокольорові яйця та оселедець (sledź). З десертів — мазурок, сирник, бабка, маковець та солодке великоднє ягня (Velikonoční beránek), яке є чи не найважливішим елементом польського великоднього столу.

Що готують на Великдень у Чехії

Хоча великодній стіл менш важливий для чехів, аніж різдвяний, цікавих традиційних страв на це свято не менше. Найголовнішою є випічка, особливо солодкий великодній хліб під назвою мазанець (Mazanec). Також на столі обов’язково з’являється бараняче та козяче м’ясо, яке зазвичай готують із картоплею, і великодній м’ясний рулет з начинкою з яєць і зелені.

Ще однією традиційною випічкою є великодній баран, якого готують зі збитого тіста. Великодні яйця та шоколадні кролики — відносно нова традиція, яка прийшла із Західної Європи.

Мазанець - це булочка або хліб із хрестом зверху (Фото: jasmine waheed / unsplash)
Мазанець - це булочка або хліб із хрестом зверху / Фото: jasmine waheed / unsplash

Що готують на Великдень у Румунії

Порівняно з іншими країнами, великодні традиції Румунії найбільш близькі до українських. Жоден великодній стіл не обходиться без різнокольорових яєць та биток на яйцях. Також румуни на Великдень обов’язково готують сирні паски з родзинками.

У Румунії на Великдень прийнято їсти баранину, з якої готують і супи, і печеню. Проте найпопулярніша страва — хагіс — фаршировані баранячі потрохи (Drob).

Ще один досить популярний десерт — козонак — солодкий хліб, схожий на рулет, з какао, горіхами або рахат-лукумом. Однак цей десерт популярний на всі свята, а не лише на Великдень.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X