Великдень 2021. Веганська, RAW та інші незвичні рецепти традиційної паски

2 липня 2020, 12:02

Залишаються лічені дні до Воскресіння Христового — свята, коли головним елементом трапези стає традиційна випічка — паска.

Прісні, солодкі, з прикрасами і цукатами всередині - існує безліч різновидів традиційної великодної випічки.

Крім звичних, відомих кожному з дитинства варіантів цієї здоби, в епоху захоплення здоровим харчуванням, вегетаріанством і веганством список рецептів пасхальної випічки поповнюється новими варіаціями.

Відео дня

Прихильники харчування, яка не завдає шкоди живим істотам, відмовляються від м’яса і риби, а також продуктів, які вони виробляють — наприклад, молока, яєць, масла. Втім, як доводять кухарі-вегани, пасхальну випічку можна цілком приготувати і без цього. При цьому за смаковими якостями вона не поступатиметься звичайній, замішаній на молоці та яйцях, а завдяки цікавим сполученням інгредієнтів навіть матиме унікальний смак.

Поговоривши з відомими кулінарами і рестораторами-веганами, НВ STYLE зібрав незвичайні рецепти традиційної випічки:

Веганська паска за рецептом Рудольфа Краєвського (Vegano Hooligano)

Інгредієнти (на 1 кг готової паски):

300 г пшеничного цільнозернового борошна в/г

100 г кукурудзяного борошна грубого помолу

100 г вівсяного борошна грубого помолу

50 гр родзинок

20 г журавлини сушеної

20 г підсмаженого арахісу

20 г дрібненого волоського горіха

250 г соняшниково-кукурудзяної олії

8 г солі

200 г цукру або 50 г порошку стевії

3 г ванільного цукру бурбон натуральний

3 г соди гасимо 3 г лимонного соку

700 мл теплої води (додати за необхідністю)

150 г цукрової пудри або порошок з сушеного ізюму

70 мл рослинного молока

3 г кукурудзяного крохмалю

Змішуємо всі сипучі продукти, окрім цукру. В окремій мисці соду гасимо лимонним соком, додаємо теплої води, вливаємо до води олію, змішуємо, поступово помішуючи. Додаємо суміш з сипучих продуктів, робимо тісто як на оладки.

Даємо тісту постояти в теплі 20 хв.

Додаємо до тіста цукор або стевію та перемішуємо. Одразу заливаємо тісто по формах, до рівня вище середини.

Запікаємо в розігрітий духовці при 170С протягом 20 хв, зменшуємо температуру до 160С. Для маленьких пасок додатковий час 30−40 хв, для великих від 500 г — 50−60 хв.

Прикраса:

Цукрова: рослинне молоко з крохмалем доводимо до кипіння, варимо 3 хв, даємо охолонути. До миски з цукровою пудрою додаємо невеликими порціями рослинне молоко, взбиваючи міксером або ручним блендером. Отриману густу масу намащуємо на паски, прикрашаємо натуральними сухофруктами, подрібненими горішками, насінням льону та кунжуту.

Горіхова: змащуємо паски готовою або самостійно приготовленою горіховою пастою, посипаємо подрібненими сухофруктами та горішками.

Сирна паска в стилі RAW за рецептом ресторану Nebo`s

Інгредієнти (на 10 пасочок):

1 кг кешью

0,5 л води

500 г кокосової стружки

200 г меду

80 г кокосового масла

200 г волоського горіха

400 г подрібнених кураги з родзинками

Глазур:

250 г кешью

450 г кокосової стружки

300 г меду

300 г масла какао

50 г лимонного фрешу

150 г води

Спочатку необхідно приготувати сир з кешью. Для цього беремо 1 кг замоченого на ніч кешью, 0,5 л води, збиваємо в блендері до однорідної маси. Виливаємо масу в марлю і ставимо на ніч під прес. Після видаляємо рідину, і в марлі залишиться сирна маса.

Готуємо пасту з 500 г жирної кокосової стружки, 200 г меду (різнотрав'я або соняшник за смаком) і 80 г кокосового масла. Всі інгредієнти збиваємо в потужному блендері.

Змішуємо отриманий сир з кешью з пастою, потім вмышуэмо в цю масу волоський горіх і подрібнені курагу з родзинками. В межах температури 25 °C формуємо отриману масу в підходящі форми. Як варіант, це можуть бути одноразові паперові стаканчики на 250 або 300 мл.

Ставимо сирну паску в формочках в холодне місце, щоб вона застигла. Через годину пасочки можна витягати (вони повинні бути досить щільної консистенції).

Паски поливаємо білою глазур’ю. Для неї всі інгредієнти збиваємо в блендері до однорідної маси.

Декоруємо зверху кокосовою стружкою й дрібно нарізаною в’яленою журавлиною.

Ово-лакто бездріжджова шоколадна паска від Едуарда Насирова

Інгредієнти (на 3 паски):

панірувальні сухарі

300 г вершкового масла

300 г цукру

300 г борошна

4 яйця

1 ч л ванільного екстракту

1,5 ч л розпушувача

120 мл молока

80 г шоколаду

2 ст л какао

2 ст л сухої чорної смородини

Форми змастити маслом і присипати сухарями. Духовку розігріти до 175 °C.

Масло збити з цукром і ваніллю. По одному ввести яйця, перемішати.

Борошно просіяти з розпушувачем, і ввести в масляну суміш невеликими порціями, чергуючи з молоком.

Додати в тісто подрібнений шоколад, какао та смородину. Відправити його в форми і випікати близько 45 хвилин.

Дати охолонути, потім вийняти з форм і прикрасити за бажанням.

Слідкуйте за найцікавішими новинами розділу НВ STYLE в Facebook

Редактор: Марія Кабацій

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X