Plant-based. Приклад меню індійської дієти на один тиждень

20 березня 2020, 19:18

Індійська кухня відома своїми гострими спеціями і свіжими травами, що дозволяє створювати широке розмаїття смаків.

Основа індійської дієти - свіжа, цільна рослинна їжа з великою кількістю різноманітних спецій - куркума, коріандр, імбир. Для такого харчування характерно вживання великої кількості зернових, овочів, бобових, молочних продуктів і фруктів.

Відео дня

У цій дієті переважають вуглеводи, тому потрібно дотримуватися чіткого списку дозволених продуктів і виключити заборонені.

Пропонуємо приклад меню індійської дієти на один тиждень за рекомендацією сайту healthline.com. Ви можете виключати або додавати схожі страви, в залежності від ваших потреб в калоріях, дієтичних обмеженнях або перевагах в їжі. Приготовлені овочі вважаються найкориснішою їжею для організму. А ще це здорове і різноманітне вегетаріанське меню. Якщо запропоновані страви готувати не на вершковому маслі, а на олії, таке меню підійде і для поста.

Індійське меню на один тиждень

Понеділок

  • Сніданок: самбар (сочевиця з овочами) з коржиками ідлі з бурого рису
  • Обід: коржі роті з цільного зерна з овочевим каррі
  • Вечеря: каррі з тофу з овочами і салатом зі свіжого шпинату

Вівторок

  • Сніданок: млинці з соусом з овочів і склянка молока
  • Обід: каррі з нуту з бурим рисом
  • Вечеря: кічрі (рис з машем, спеціями і овочами) з салатом із паростків

Середа

  • Сніданок: яблучно-корична каша з мигдалем, приготована на молоці
  • Обід: коржі роті з цільного зерна з тофу і овочами
  • Вечеря: палак панір (панір в пасті з пюре шпинату зі спеціями) із бурим рисом і овочами

Четвер

  • Сніданок: йогурт з нарізаними фруктами і насінням
  • Обід: коржі роті з цільного зерна з овочевим сабджі (індійське рагу)
  • Вечеря: хана масала (нут зі спеціями) з рисом басматі і зеленим салатом

П'ятниця

  • Сніданок: овочева далія (пшенична крупа з овочами) і стакан молока
  • Обід: овочевий самбар (сочевиця з овочами) із бурим рисом
  • Вечеря: каррі з тофу з картоплею і овочами

Субота

  • Сніданок: мультизерновий коржик парата з авокадо і нарізаною папайєю
  • Обід: великий салат з каррі ражма (квасоля в соусі зі сеціямі) і кіноа
  • Вечеря: млинці з сочевиці з тікка масала з тофу (овочі з тофу в соусі зі спецій)

Неділя

  • Сніданок: гречана каша з нарізаним манго
  • Обід: овочевий суп з цільнозерновими коржиками роті
  • Вечеря: запечений в маслі тофу з овочевим каррі
unsplash
Фото: unsplash

Продукти, які варто включити в щоденний раціон:

  • Овочі: помідори, шпинат, баклажани, цибуля, цвітна капуста, гриби
  • Фрукти: манго, папайя, гранат, гуава, апельсини, тамаринд, лічі, яблука, диня, груші, сливи, банани
  • Горіхи і насіння: кешью, мигдаль, арахіс, фісташки, гарбузове насіння, кунжут
  • Бобові: горох, квасоля, сочевиця, нут
  • Коренеплоди: картопля, морква, солодка картопля, ріпа
  • Крупи: бурий рис, рис басматі, просо, гречка, кіноа, ячмінь, кукурудза, амарант, сорго
  • Молочні продукти: сир, йогурт, молоко, кефір, топлене масло
  • Трави і спеції: часник, імбир, кардамон, кмин, коріандр, гарам масала, паприка, куркума, чорний перець, пажитник, базилік
  • Корисні жири: кокосове молоко, жирні молочні продукти, авокадо, кокосова олія, гірчична олія, оливкова олія, арахісове масло, кунжутна олія, топлене масло
  • Джерела білка: тофу, бобові, молочні продукти, горіхи і насіння
poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Продукти, яких слід уникати:

  • Підсолоджені напої: содова, фруктовий сік, підсолоджений чай, спортивні напої
  • Продукти з високим вмістом цукру: цукерки, морозиво, печиво, рисовий пудинг, випічка, тістечка, солодкий йогурт, пластівці з високим вмістом цукру
  • Підсолоджувачі: цукор, мед, згущене молоко
  • Підсолоджені соуси: салатні заправки з додаванням цукру, кетчуп, соус для барбекю, підсолоджені каррі
  • Продукти з високим вмістом жиру: фаст-фуд, такий як Макдональдс, картопля фрі, чіпси, смажена їжа
  • Транс-жири: маргарин, фаст-фуд, продукти високого ступеня переробки
  • Рафіновані олії: рапсова олія, соєва олія, кукурудзяна олія, олія з виноградних кісточок
Показати ще новини
Радіо NV
X