Від маци до форшмака. Ведучий Євген Зінченко назвав 5 обов’язкових страв одеського великоднього стола та поділився рецептом сирної паски

14 квітня, 08:39
Євген Зінченко (Фото:facebook.com/yevgen.zinchenko/)

Євген Зінченко (Фото:facebook.com/yevgen.zinchenko/)

Напередодні Світлого Воскресіння зірковий ведучий програми Коло спорту на каналі Дім Євген Зінченко розповів про те, як святкують Великдень в Одесі - на його Батьківщині.

У нашій одеській родині велике весняне свято тривало кілька тижнів, бо кожна одеська родина так чи інакше святкувала два Великодні й один Песах.

пояснює Євген Зінченко

Одна з бабусь ведучого була католичка, а сусіди й друзі - юдейського віросповідання, саме тому на столі було різноманіття страв.

Ми полюбляли мацу з вершковим маслом та цукром, фаршировану рибу, форшмак, паштет з курячої печінки, паски усіх видів, але особливо - мамину сирну паску.

Пекти сирну паску його маму навчила бабуся, яка готувала у печі.

Відео дня

Це найкраще, найсмачніше, це смак світу й дитинства, це шедевр. Бабуся моя Наталя Степанівна була жінкою дуже творчою, а мама додала ще й свого.

ділиться спогадами Євген Зінченко

Щоб приготувати сирну паску, брали багато жирного сиру, мінімум 20 жовтнів, вершкове масло та трохи манки. До маси додавали цедру апельсина, лимона, ванільний цукор та цукрову пудру, яку готували самі, перебиваючи цукор у німецьких кавомолках.

І запікайте. У духовці, не у печі, звісно. Як це диво пахло…. Ще й мускатним горіхом… Для мене така паска була символом свята, подобалася значно більше за ту, що з борошна і на випікання якої мама витрачала день, й здається, ніч теж. От такий великодній чизкейк, здається, схожий на те, що зараз називають баскським чизкейком. А то був мамин. Найкращий.

Редактор: Кіра Гіржева
Показати ще новини
Радіо NV
X