Продукт-лайфхак. Що варто знати про карпатську бринзу та що з неї готувати — підбірка рецептів

1 квітня, 17:58
Токан — банош з додаванням пшона і шкварок (Фото:Сергій Пожар)

Токан — банош з додаванням пшона і шкварок (Фото:Сергій Пожар)

Гуцульська овеча бринза — локальний український продукт з унікальними смаковими якостями. З ним можна приготувати вишукані українські страви, гідні мішленівської кухні.

Після масової міграції українців зі Східної та Центральної України на Західну багато хто зіткнувся з дуже популярним локальним продуктом — бринзою. Місцеві жителі їдять цей сир кілограмами, тому вирішили розповісти, що з нього можна приготувати.

Відео дня

Рахівська овеча бринза стала першим українським продуктом, що отримав власне географічне зазначення. Це означає, що продукт виготовляється на певній чітко визначеній території та із дотриманням правил, визнаних Асоціацією виробників традиційних карпатських високогірних сирів.

Овеча бринза з Карпат вирізняється міцним смаком, вона здатна надавати пікантності чи виразного смаку страві, подібно до таких витриманих сирів, як пармезан чи італійський овечий сир пекоріно. Водночас коштує гуцульська бринза значно нижче за імпортні продукти. Розповідаємо, як її використовувати, аби приготувати повсякденні і водночас вишукані страви: гуцульський токан, помазанки для сендвічів, брускет до вина, тостів, вареники, рулет з бринзою й шпинатом, бриндзярики.

Автор рецептів й фото — шеф, дослідник кулінарних традицій Карпат та Галичини, блогер і ресторатор Сергій Пожар.

Помазанка з овечої бринзи із горіхами

Помазанка на брускети з бринзою й горіхом (Фото: Сергій Пожар)
Помазанка на брускети з бринзою й горіхом / Фото: Сергій Пожар

Інгредієнти:

  • 300 г овечої бринзи
  • 300 г горіхів
  • 150 г вершкового масла
  • часник за смаком

Масло та бринзу попередньо покласти в тепле місце і дати розм’якнути. Обсмажити горіхи, розтиснути качалкою та нарізати дрібно. Часник роздушити і дрібно посікти.

Горіхи з'єднати з маслом, бринзою та часником. Перемішати все до однорідного стану.

Отриману масу подати до свіжого хліба.

Помазанка з овечої бриндзи з каперсами та кмином

Вишукана закуска з бринзи - рецепт (Фото: Сергій Пожар)
Вишукана закуска з бринзи - рецепт / Фото: Сергій Пожар

Інгредієнти:

  • 500 г бринзи
  • 250 г вершкового масла
  • 1 ст.л. кмину
  • 50 г каперсів
  • 1 зубчик часника
  • щіпка солодкої паприки
  • сіль

Потримати в теплі масло та бринзу, щоб розм’якли, перебити їх разом з іншими складовими в блендері до однорідності, додати спеції, підсолити, якщо не вистачає соленості бринзи.

Подати намастивши на канапки, тости, як закуску, прикрасивши чорним кмином або чорним кунжутом.

Пате з бринзи та копченого лосося на огірку

Пате (рієт) з лосося й бринзи (Фото: Сергій Пожар)
Пате (рієт) з лосося й бринзи / Фото: Сергій Пожар

Інгредієнти:

Пате:

  • 200 г слабосоленого лосося або іншої риби
  • 100 г овечої бринзи
  • 150 г кисломолочного сиру коров’ячого
  • 30 г сметани — по потребі
  • 1 зубчик часнику
  • сік і цедра лайму

Для подачі:

  • огірок
  • рисовий оцет
  • чорний перець

Перебити рибу, часник в блендері і додати до неї сир, бриндзу, сік лайму, перемішати.

Огірок нарізати шайбами на косо, скропити оцтом. Викласти на огірок пате з бриндзи та лосося, присмачити чорним перцем та зеленю. Пате також можна подати до хліба як помазанку або начинити ним заварні тістечка.

Токан гуцульский з пшоном та бриндзею

Секрет смаку гуцульського токану - рахівська овеча бринза (Фото: Сергій Пожар)
Секрет смаку гуцульського токану - рахівська овеча бринза / Фото: Сергій Пожар

Токан, або тукан, від слова «тук» — жир з дикого кабана, — це каша, зазвичай кукурудзяна, тобто банош, заправлений стопленим смальцем з м’ясом чи шкварками.

Інгредієнти:

  • 1 склянка кукурудзяної крупи
  • 1 склянка пшона
  • 100 г сала
  • 2 яйця
  • сіль

для подачі

  • 200 г бринзи
  • смажені гриби

Приготувати з сала шкварки, витопивши жир. Відварити по склянці кукурудзяної та пшоняної каш. З'єднати і добре вимішати в казанку на середньому нагріві, додати свиний жир. Вбити яйце або два і продовжувати мішати поки яйця не загуснуть. Яйця не мають скріпитися на твердо, тоді каша вийде дуже ніжна і ситна.

Подати до токану овечу бриндзю, гриби та шкварки, або як є, подати з м’ясною піджаркою.

Баклажан гриль на пюре з бриндзі та цвітної капусти

Пюре з цвітної капусти з бринзою смакує вишукано (Фото: Сергій Пожар)
Пюре з цвітної капусти з бринзою смакує вишукано / Фото: Сергій Пожар

Інгредієнти:

  • 3 баклажани
  • 800 г цвітної капусти
  • 250 г бринзи
  • 1,5 л молока
  • 30 г вершкового масла
  • 3−4 зубчики часнику
  • 10 г тим’яну
  • 300 г ріпчастої цибулі
  • сіль

Приготувати пюре з цвітної капусти: відварити її в молоці, злити та легко зблендувати, додати бриндзу, м’яке вершкове масло, сіль, перець та перемішати все разом.

Баклажани розрізати по довжині пополам. За допомогою кінчика ножа глибоко прорізати м’якоть хрестоподібним візерунком. Натиснути на краї половинок, щоб відкрити прорізи та добре посипати сіллю. Відкласти, розрізами вгору, на 30 хв. Нагрійте духовку до 200 °C.

Вичавіть баклажани, щоб витік солоний сік, і протріть їх сухим паперовим рушником. Змастити половинки олією. Розташуйте кожну половинку нарізаною стороною вниз на пергаменті, поклавши під неї гілочку тім'яну та пластівці часнику. Запікайте протягом 30−40 хвилин, перевіряючи готовність: баклажани мають легко протикатися сірником. Дати їм охолонути і тільки тоді зняти з паперу. Обережно перекиньте розрізаним боком догори.

Викласти баклажан на пюре із бриндзи та капусти, присмачити смаженою цибулею.

Вареники з картоплею й бринзою

Вареники з картоплею,
Вареники з картоплею, "тюнінговані" овечою бринзою / Фото: Сергій Пожар

Інгредієнти:

  • 350 г вареної картоплі
  • 200 г овечої бриндзі
  • 1 ріпчаста цибулина
  • свіжа гілочка тим’яну
  • сіль, перець
  • сметана, бриндзя, шкварки для подачі

Приготувати тісто для вареників за звичним вам рецептом.

Цибулю нарізати кубиком і підсмажити. Варену картоплю розтовкти, додати бринзу, обсмажену цибулю і приправити по смаку сіллю і перцем, додати тим’ян.

Розкачайте тісто і наліпить вареники з начинкою із бринзи й картоплі.

Вкинути у підсолену киплячу воду і варити 3 хвилини, як спливуть.

Подавати з густою сметаною, посипаними бриндзею, присмаченими шкварками, смаженою цибулею.

Бриндзярики зі шпінатом

Сергій Пожар
Фото: Сергій Пожар

Інгредієнти:

Тісто:

  • Борошно — 800 г
  • Яйця — 2 шт.
  • Сметана — 350 г
  • Масло вершкове — 200 г
  • Сіль — 2 ч.л.
  • Сода — 1 ч.л.

Начинка:

  • Бринза — 800 г
  • Коров’ячий сир — 600 г
  • Шпінат — 400 г
  • Жовтки — 8 шт.
  • Сіль — 2−4 ч.л.
  • Перець чорний — 1 ч.л.

У миску налити теплу сметану. Додати соду і перемішати. Коли сода погаситься, додати сіль, м’яке вершкове масло і яйце, розмішати. Тепер поступово просіюючи борошно, замісити тісто. Воно не має липнути до рук, має бути м’яке. Накрийте рушником і залиште на 20 хвилин.

Для начинки змішайте коров’ячий сир з бринзою і подрібненим шпинатом. Заправити чорним меленим перцем, додати яйце. Добре перемішати.

Шпинат, якщо він заморожений, просто відтиснути. Якщо ви використовуєте свіжий шпинат, замочіть його в солоній воді на 1 хвилину. Покладіть його в сито, потім добре витисніть від води, наріжте ножем. Додайте шпинат до сиру і добре перемішайте, начинка готова.

Тепер тісто розділіть частини по 60 г. Відокремте одну третину від кожної частини і розкачайте. Вийде паляничка 8 см і друга 4 см в діаметрі. Далі на велику викладіть начинку, зверху накрийте маленькою, скріпіть краї тіста.

Викладіть на деко і випікайте при 200 °C 45 хвилин.

Рулет з бринзою й шпинатом

Рулет з сиром і шпинатом - рецепт (Фото: Сергій Пожар)
Рулет з сиром і шпинатом - рецепт / Фото: Сергій Пожар

Інгредієнти:

тісто зі шпинатом:

  • 6 яєць
  • 120 г сметани
  • 70 г борошна
  • 400 г замороженого шпинату
  • сіль, перець

начинка:

  • 200 г бринзи
  • 150 г коров’ячого сиру
  • ½ цибулі
  • 4 столові ложки солодкої сметани
  • 2−3 гілки кропу
  • перець

Шпинат розморозити завчасно, відцідити крізь марлю і залишити, поки він добре не стече.

Може бути використаний свіжий шпинат — буде потрібно близько 800 г, який бланшувати, далі в блендері, в кінці відцидіти крізь марлю.

Змішати жовтки з сметаною та борошном. Додати шпинат, близько 1 чайної ложки солі та мелений перець. Перемішати. Білки збити в густу піну, додати піну в шпинатну суміш за три рази, обережно змішуючи лопаткою.

На лист для випічки рівномірно розподілити тісто. Випікати при 180° С протягом 12 хвилин.

Ще гаряче тісто змотати в рулон, використовуючи аркуш під ним. Загорнути треба щільно, але повільно, щоб лист не зламався. Залишити лист, поки він не охолоне (близько 15 хвилин).

Приготувати начинку: покласти в куттер всі складові до начинки та перебити до кремового стану. Додати нарізаний кріп, перемішати.

Ще тепле тісто розгорнути, викласти на нього начинку і замотати в плівку. Остудити в холодильнику протягом щонайменше однієї години. Нарізати охолоджений рулет на шайби.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X