У салат і коктейль. Що потрібно знати про ананас і як його вибрати

16 листопада 2019, 08:53

Кисло-солодка м’якоть використовується в салатах, десертах, в свіжому і консервованому вигляді.

Ананас вирощують у багатьох тропічних країнах, але батьківщиною фрукта є центральна Бразилія. Зараз найбільші плантації ананаса розташовані на Гавайських островах. У світові виробники ананасів зараховують також Таїланд, Бразилію, Філіппіни і Коста-Ріку.

Відео дня

Багаторічна трав’яниста рослина Ананас відносять до сімейства Бромелієвих. Існує безліч сортів ананаса, які відрізняються формою, розміром плода та смаковими якостями.

Ананас вживають як в свіжому вигляді, так і в консервованому. М’якоть ананаса використовують для приготування варення, джемів, цукерок, йогуртів, компотів, соків і різних десертів.

Ананас часто додають в овочеві та фруктові салати, в начинки для піци, готують коктейлі і різні напої.

Користь і шкода ананаса

Unsplash
Фото: Unsplash

У м’якоті ананаса містяться органічні кислоти, вітаміни А, В1, В2, В6, С, а також мікроелементи — залізо, мідь, калій, кальцій, цинк, магній, марганець.

Вміст бромелаіну та інших біологічно активних речовин в ананасі допомагає покращувати засвоєння білкових речовин в організмі, стимулювати травлення і знижувати в’язкість крові.

Ананас — низькокалорійний продукт (48 кКал на 100 г), який можуть рекомендувати при зайвій вазі.

Також завдяки високому вмісту солей калію, ананас допомагає організму позбавлятися від зайвої рідини.

Незрілий ананас може пошкоджувати слизову оболонку рота та дратувати стінки шлунка.

Як вибрати ананас?

Ананаси транспортують в недостиглому вигляді, інакше стиглі плоди не перенесли б тривалу дорогу. Щоб вибрати якісний ананас, потрібно дивитися на колір шкірки — вона повинна бути рівномірного жовтуватого або зеленуватого відтінку без коричневих плям і слідів гнилі.

Стиглий ананас має солодкий, не надто різкий аромат. Чубчик якісного ананаса повинен бути цілісним і легко відділятися від плоду.

Можна купувати і маленькі, і великі ананаси. На відміну від апельсинів, де чим більше фрукт, тим він менш соковитий, смакові якості ананаса не залежить від розміру плоду.

Неочищений фрукт слід зберігати при кімнатній температурі, а після очищення ананас можна зберігати в холодильнику не більше 2 днів.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X