«Менша, але смачніша». Як вибрати устриці і з чим їх не варто поєднувати — експерт

11 серпня 2021, 19:13

Розповідаємо, що чому устриці так полюбилися українцям, як їх правильно вибирати і з чим краще їсти.

Спеціаліст рибного відділу Goodwine Віктор Сагайдак в інтерв'ю програмі Новий день на Радіо НВ розповів, чому серед українців стала такою популярною гастрономічна пара просекко і устриці, чи впливає розмір устриці на її смак і на що потрібно звертати увагу, коли купуєш цього молюска.

Відео дня

Суперфуд або гастрономічний тренд

Українці в цілому досить схильні експериментувати з різними продуктами, з різною їжею. І якщо це цікаво на смак, якось екзотично і щось нове, то до цього в принципі завжди прагнуть. Думаю, що корисність тут скоріше стоїть на другому місці серед причин такої динаміки, в першу чергу це інтерес до самого продукту.

Розмір і форма мають значення

Взагалі не можна сказати, що велика устриця краща, ніж дрібна. Насправді в Європі популярний розмір устриць № 3, це десь близько 70 г. І це вважається оптимальним розміром в плані співвідношення м’яса і самої черепашки, а додаткового смаку велика устриця не має, скоріше навпаки, все-таки в невеликої устриці смак буде набагато краще.

Якщо ми говоримо про якісь критерії вибору до того як ви її спробували і вже можете вибирати за смаком, то швидше за все варто орієнтуватися в першу чергу на форму самої устриці. Вона повинна бути максимально глибокою і максимально округлої форми. Вона не буде, звичайно, повністю круглою, але наскільки це можливо. Тобто чим більше вона чашоподібна, тим більше вона потенційно може вміщати м’яса всередині раковини. І, відповідно, чим більша так звана наповненість устриці, чим більше м’яса поміщається в цій чаші устричної раковини, тим це краще, це одна з ознак рівня якості, преміальності устриці.

Скільки має коштувати устриця в Україні

[Ціна] сильно залежить від багатьох факторів, тому устриця, скажімо, розміру 3, може коштувати, напевно, від 20 до 120 гривень. Тому що крім самого розміру устриці має значення її наповненість, тобто скільки в ній м’яса, має значення смак цієї устриці, який потім ні з чим не сплутаєш. Це пов’язано вже, в свою чергу, зі складністю вирощування, зі щільністю посадки, з конкретними місцями посадки, де устриці набувають свій смак. Тому тут і ціна буде, відповідно, значно відрізнятися.

Експерт не рекомендує поливати устриці лимонним соком або насиченими соусами (Фото: John Fornander \ unsplash)
Експерт не рекомендує поливати устриці лимонним соком або насиченими соусами / Фото: John Fornander \ unsplash

Чи існує найсмачніша устриця?

Ні, так не можна з упевністю сказати. Звичайно, № 1 як орієнтир для всіх як країна [яка вирощує устриць] - це Франція. Але в тій же Франції є, наприклад, досить популярна і вважається там преміальною устриця Белон, яка більшості людей швидше за все не сподобається. У неї дуже різкий йодистий смак, металеві нотки. Буквально після того, як її з'їдаєш, залишається таке відчуття, ніби ти проковтнув метал.

Разом з цим є і набагато м’якші, умовно назвемо їх вегетаріанські смаки, з присмаком огірка, горіха і так далі, солодкуваті. Тому тут, як то кажуть, на смак і колір. Немає якоїсь однієї устриці, яка вважається найправильнішою, найсмачнішою.

Як вибрати устрицю за назвою

Якщо говорити про устрицях з префіксом fine — можна назвати їх середнім сегментом. Тобто, це не найпростіші, але і не найскладніші. Їх смак якраз буде балансом солоного і солодкого. Правильний баланс. Вони не будуть занадто солоними, але морський смак в них обов’язково присутній. Умовно це 50 на 50 суміш солодкого і солоного.

Ті устриці, які називаються speciale (спеці) вже більш преміальні, і кожна з них вже має свій виражений смак. Як правило, серед більшості устриць, особливо тих, які продаються в Україні, це будуть солодші устриці, ніж «фіни». Як правило, вона буде більш солодкуватою і більш м’ясистою, що теж важливо.

Як правильно їсти устриці

Я б рекомендував все-таки пробувати устрицю саму по собі, без будь-яких добавок. Насправді, лимон перетворить будь-яку устрицю в устрицю однакового смаку. Тобто, він заб'є смак самої устриці, який дуже делікатний. Не варто вживати з якимись добавками, з лимоном або з табаско, як вживають, або соєвим соусом, або з чимось такого типу. І з міцним алкоголем. Тому що він, природно, теж заб'є будь-який смак устриці. Є її краще саму по собі і з якимсь газованим напоєм. Тому якраз шампанське і є хорошим варіантом, тому що ось ці гази, вони розкривають краще смак устриці, ніж просто вода, наприклад.

Нагадаємо, раніше сомельє, блогер і автор винних курсів Роман Ремеєв поділився, яке вино краще всього вибирати влітку, як його правильно охолоджувати і пити.

Редактор: Лілія Вітюк

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X