Коли очі розбігаються. Що дегустувати на фестивалі українського вина Brave Wine

8 жовтня, 09:12
Які українські вина потрібно скуштувати на фестивалі Brave Wine (Фото:unsplash)

Які українські вина потрібно скуштувати на фестивалі Brave Wine (Фото:unsplash)

Автор: Лілія Вітюк

8−9 жовтня у Києві пройде фестиваль Brave Wine, де поціновувачі вина зможуть познайомитися з найкращими зразками українського виноробства із різних куточків країни.

Вікторія Макарова (Brave Wine) та Олена Дементьєва (vinoteka.in.ua) розповіли НВ про учасників та порадили, які вина обов’язково потрібно дегустувати.

SHABO

Ця виноробня, що розташована на Одещині — одна з найвідоміших і найпотужніших в Україні. Вина SHABO отримали безліч нагород від професійних міжнародних та вітчизняних конкурсів. SHABO — це 1200 гектарів власних виноградників, унікальний терруар, високотехнологічне виробництво, якісні, благородні вина, котрі високо цінують експерти й вайнловери, а також — море любові до своєї справи.

Відео дня

Експертки порадили дегустувати:

  • вина з нової колекції Original, яку виноробні, попри війну, вдалось випустити цього літа. Вона присвячена 200-річчю регіону Шабо й відважним швейцарським переселенцям, котрі започаткували тут культуру виноградарства й виноробства;
  • вина, відзначені нагородами авторитетних міжнародних конкурсів: ексклюзивні Limited Edition природно-напівсолодкі Мускат Оттонель (Mundus Vini 2021, Berliner Wein Trophy 2022) та Сапераві (Berliner Wein Trophy 2022), а також — ігристе Special Edition (Berliner Wein Trophy 2022);
  • обов’язково насолодитись винами з автохтонного сорту Тельті-Курук, він є візитівкою не лише SHABO, але й всієї України.
Telti-Kuruk від Shabo (Фото: Brave Wine)
Telti-Kuruk від Shabo / Фото: Brave Wine

My Wine

Це виноробня Едуарда Городецького, винороба у четвертому поколінні. Вона теж розташована на Одещині. Тут виробляють вина зі стиглого бессарабського винограду, вирощеного на півдні області.

«Якщо вино розлите по келихах, його треба більше пити й менше про нього говорити», — вважає Городецький.

Що дегустувати: біле сухе Шардоне, ігристе my Sparkling Wine Rose та my Sparkling Wine Brut.

my Wine (Фото: Brave Wine)
my Wine / Фото: Brave Wine

Fathers Wine

Молода й смілива крафтова виноробня з Тернопільщини. Мають 4 га власних виноградників з лозами 40 сортів, виробляють вино лімітованими партіями.

Що дегустувати: чарівне розе Рожевий квадрат, веселі петнати, оранж Бурштинове коло з витримкою в глині та дубі, Каберне Совіньон Лице.

Fathers Wine - Лице (Фото: Brave Wine)
Fathers Wine - Лице / Фото: Brave Wine

Янчинські пагорби

Крафтова винарня сім'ї Кичма зі Львівщини. Концепція винороба, пана Максима Кичми — робити вино без шкідливих для довкілля та здоров’я людини препаратів.

Що дегустувати: біле сухе Олег, витримане червоне сухе Сапераві чорне, рожеве сухе Самозабуття з сорту Одеський Чорний.

Yanchyn hills family winery (Фото: Brave Wine)
Yanchyn hills family winery / Фото: Brave Wine

Bohdan’s Winery

Легендарна крафтова виноробня пана Богдана Павлія, котрий є беззаперечним авторитетом у виноробчих колах. Вона розташована у Бакоті на Хмельниччині. Виноградники Павлія розташовані на схилах Дністровського водосховища, біля заповідника Подільські Товтри, на ґрунтах, що колись були дном доісторичного океану.

Що дегустувати: білі сухі — елегантний Йоханітер, ароматні Мускаріс і Гевюрцтрамінер. З червоних — традиційна Бакота (купаж Каберне й Мерло) і витримане у баріку Сапераві.

Богдан Павлій - винороб з Бакоти (Фото: instagram.com/pavliibogdan)
Богдан Павлій - винороб з Бакоти / Фото: instagram.com/pavliibogdan

До речі, молоді й талановиті помічники Богдана Павлія, котрі працюватимуть на його стенді, створили свою виноробню на Львівщині. Їхні вина Раковецька лоза також будуть на Brave Wine — радимо Каберне Совіньйон, Мерло, Іршаї Олівер та Розе Мерло.

Сімейна виноробня Георгія Самсонюка

Сімейна виноробня Георгія Самсонюка (Вінничина) і сам шановний винороб на практиці доводять, що в Україні можна створювати вина, котрі не поступаються французьким чи італійським. Родинна виноробня Самсонюків поки що невелика, тому їхні вина не доходять до полиць магазинів — їх розкуповують пошановувачі, які з ними вже знайомі.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Що дегустувати: Соляріс, Цитронний Магарача та Аліберне.

Авторське вино Георгія Самсонюка (Фото: Brave Wine)
Авторське вино Георгія Самсонюка / Фото: Brave Wine

Сімейна виноробня Ковача

Учасники з Ужгорода. Пан Олександр займається виноробством вже 25 років. Вина Ковача відзначені багатьма нагородами українських дегустаційних конкурсів. За всім цим — величезна праця і любов до землі, лози й вина.

Що дегустувати: витримане Шардоне (9 місяців у французькому барріку), а також — цікаву новинку 2021 року, оранж з колекції «natural wine».

Шардоні Олександра Ковача (Фото: wine-kovach.com)
Шардоні Олександра Ковача / Фото: wine-kovach.com

Biologist Winery

Виноробня з Київщини відома своїм органічним та навіть біодинамічним виробництвом. Її засновник та винороб Ігор Петренко заклав тренд на вина з мінімальним втручанням в природні процеси. Його вина зазвичай нефільтровані, часто на диких дріжджах, та ще й прикрашені сміливими етикетками. Biologist вже кілька років поспіль збирає нагороди равторитетних винних конкурсів.

Що дегустувати: потужне та яскраве червоне Одеський Чорний та оранжі з Шардоне і Ркацителі, свіже та хрустке біле з Піно Блан і Сильванеру і, звісно ж, яскраві петнати.

Pet-nat Biologist (Фото: Brave Wine)
Pet-nat Biologist / Фото: Brave Wine

Cassia Wine

Родинна виноробня з Київщини, що розпочалася, як хоббі: батько та син Касьяненки заснували її у власній садибі. Але участь у винних фестивалях та виставках показала: з цієї справи може вийти бізнес. Натуральні вина під маркою Cassia з характерними етикетками з зображенням скакунів користуються популярністю серед винолюбів, а дегустації, які в мирні часи проводили на виноробні, завжди були заповнені відвідувачами.

Що дегустувати: обов’язково спробуйте Мерло, Каберне Совіньйон, Шардоне та Ркацителі.

Cassia Wine (Фото: instagram.com/cassiawine)
Cassia Wine / Фото: instagram.com/cassiawine

Stakhovsky Wines

Виноробня на Закарпатті, заснована відомим тенісистом Сергієм Стаховським. Сергій вчергове доводить, що чемпіон — завжди чемпіон, чим би він не займався. Свою виноробню він започаткував у 2015 році, має більше ніж 20 га власних виноградників, що є одними з найгарніших у Закарпатті.

Що дегустувати: на Brave Wine очікуйте новинки — Трамінер врожаю 2021, Шардоне Резерв з витримкою у бургундській бочці протягом 9 місяців, а також — Оранж Рислінг. Цей помаранчевий Рислінг ми насправді чекали, бо Оранжі Стаховському дійсно вдаються, так само, як і його славнозвісний ace!

Stakhovsky Wines (Фото: instagram.com/stakhovsky.wines)
Stakhovsky Wines / Фото: instagram.com/stakhovsky.wines

COTNAR

COTNAR із Закарпаття — один з найбільших виробників вин в Україні. Виноградники господарства розкинулися на 180 га. В портфоліо компанії як доступні та прості вина, так і вишукані резервні, дбайливо створені досвідченим головним виноробом COTNAR Гейзо Верешем.

Що дегустувати: Гранд Резерв Мерло, Бастардо та Кюве.

Cotnar Chardonnay Grand Reserve (Фото: Brave Wine)
Cotnar Chardonnay Grand Reserve / Фото: Brave Wine

Leleka Wines

Молодий та успішний український бренд з Одещини. Вина Leleka Wines виробляють у Південній Бессарабії. Як і багато інших українських виробників, ця компанія постраждала від війни. У березні російська ракета зруйнувала склади компанії у Стоянці. Тим не менш, виноробні дивом вдалось зберегти та розлити вінтаж 2019. Він і буде представлений на заході.

Що дегустувати: насичене й елегантне Merlot, ароматне Pinot Gris та соковите напівсолодке Red.

Leleka Wines (Фото: Brave Wine)
Leleka Wines / Фото: Brave Wine

Wine Idea

Це не просто одна з перших ліцензованих крафтових виноробень України, а ціла студія крафтових ідей. Після того, як виноробня не без втрат пережила окупацію Київщини, вина Wineidea виділяє особливо патріотичний дизайн. Але головне, звісно, вміст.

Що дегустувати: варто спробувати всі вина Wineidea, але особливу увагу радимо приділити Одеському Чорному — він у них один з найкращих в Україні. У березні Wineidea випустили дуже особливий реліз — витриманий Одеський Чорний 2017 року «За Перемогу!».

WINEIDEA (Фото: instagram.com/wineidea_winery)
WINEIDEA / Фото: instagram.com/wineidea_winery

Родинна виноробня Зелениці

Це невеличка команда ентузіастів з Кам’янця-Подільського, захоплених виноробною справою, робить її від і до: від вирощування винограду на мальовничих схилах Подільських Товтр до створення натурального продукту. На виноробні є власна лабораторія та сучасне обладнання, які допомагають в цій благородній справі. Але головне — звісно ж, руки та завзятість виноробів.

Що дегустувати: вина з класичних європейських сортів — Рислінг і Піно Нуар, а також — з менш поширених, наприклад, Юпітер чи Мускат Блау.

Родинна виноробня Зелениці (Фото: Brave Wine)
Родинна виноробня Зелениці / Фото: Brave Wine

Шато де Лакарен

Про цього винороба з Одещини та його вина ходять легенди. Винороб, маркіз Крістоф Лакарен де Фаб’яні, родом з Бордо. Він вже пару десятиріч мешкає в Україні та робить вино з мінімальним втручанням в процеси природи, з використанням біодинамічних підходів у вирощуванні винограду та виключно ручної роботи в переробці.

Що дегустувати? Оскільки Маркіз — дуже рідкий гість на будь-яких заходах, пробувати рекомендуємо все!

Маркіз Де Лакарен (Фото: instagram.com/foodandwinefest.kiev.ua)
Маркіз Де Лакарен / Фото: instagram.com/foodandwinefest.kiev.ua

Виноробня Владислава Закревського

Виноробня створює авторське вино, котре наразі можна продегустувати лише на виробництві та на Brave Wine. Владислав Закревський вирощує виноград самостійно (на Одещині) і працює з європейськими сортами: Аліготе, Шардоне, Мускат Оттонель, Каберне, Мерло та Сапераві. Виробляє лише 2−3 тис. пляшок на рік, аби контролювати якість вина на кожному етапі, від ручного збору винограду до витримки.

Що дегустувати: обов’язково радимо спробувати Сапераві.

Сапераві (Фото: Brave Wine)
Сапераві / Фото: Brave Wine

Детальну інформацію про захід можна дізнатись у Facebook або Інстаграм.

Нагадаємо, раніше НВ розповідав, що 21 вино від 12 українських виробників представить виноробну галузь України у світовому музеї вина La Cité du Vin, що розташований у Бордо — одному з найвідоміших виноробних регіонів.

Показати ще новини
Радіо НВ
X