Суто англійська кухня. Українська шеф-кухарка лондонського ресторану — про те, як обідають монарші особи і що відрізняє смаки британців

13 грудня 2020, 08:40
НВ Преміум

Люсі Варнава, уродженка Донецька і шеф-кухарка популярного лондонського ресторану, розмірковує про кулінарну моду, розповідає, що британці абсолютно не вміють готувати, і згадує, як вчила англійський етикет, щоб приймати у своєму закладі членів королівської родини.

Члени британської королівської сім'ї останнім часом облюбували лондонський ресторан The Black Bull. У закладі, який отримав дві престижні британські кулінарні нагороди Rosette, вони п’ють чай, а іноді роблять і серйозніші замовлення.

Відео дня

Шеф-кухарка в The Black Bull — уродженка Донецька Люсі Варнава. Колись вона працювала у столиці Донбасу маркетологом у британській компанії, а потім вийшла заміж за британця й опинилася у графстві Ноттінґемшир, самому серці традиційної малоповерхової Англії. Потім Варнава вивчилася на кухаря у престижній кулінарній школі, освоїла британський етикет і стала шеф-кухаркою у The Black Bull.

Утім, на цьому активна українка не зупинилася: вона заснувала власну кулінарну школу Lucy Vаrnava cookery school, написала книгу про традиції англійського Різдва, а тепер, приїжджаючи в Україну, консультує місцеві заклади ресторанної індустрії.

Останній приїзд Варнави до Києва НВ сприйняв як гарний привід для розмови з нею.

Шеф-кухарка лондонського ресторану The Black Bull — уродженка Донецька Люсі Варнава (Фото: DR)
Шеф-кухарка лондонського ресторану The Black Bull — уродженка Донецька Люсі Варнава / Фото: DR

В Україні вміння готувати у повсякденному житті незаслужено знецінено. Я готую з дитинства, оскільки батьки працювали і хтось мав цим займатися. Англійці у повсякденному житті, як правило, не готують. Вони ходять до ресторанів або купують заготовки.

Коли я переїхала до Великої Британії і запрошувала друзів на вечерю або день народження, то, звісно, готувала для них. У перший же такий вечір кілька запрошених дам попросили у мене адресу мого кейтерингу. Яким же було їхнє здивування, коли я сказала, що готую сама і приготувати вечерю на 30 осіб для мене не проблема.

Зрештою, переконавшись, що це дійсно так, велика частина з них вважала це милим, нехай і дивовижним хобі, й мені посипалися пропозиції: організувати день народження, приготувати щось на Різдво. Це були пропозиції від друзів, але вже тоді у мене виникла ідея зробити кулінарне мистецтво головною справою життя. Для цього мені, як і кожній перфекціоністці, потрібно було відточити свої знання і вивчити нові техніки. Я вибрала Ashburton Chefs Academy в Девоні. Це престижна кулінарна школа рівня Le Cordon Bleu [знаменита французька кулінарна школа], але спеціалізується на традиційній англійській кухні.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X