Автентичні страви. Яворівський пиріг до херсонської юшки — рецепти Євгена Клопотенка та Тараса Тополі

Яворівський пиріг з гречкою та картоплею (Фото:архів СТБ)
Під час чергового випуску кулінарного проєкту Пекельні борошна з Євгеном Клопотенком, Євген Клопотенко та запрошений до нього Тарас Тополя приготували дві неймовірно смачні українські страви.
Зірковий дует творчо підійшов до приготування обіду зі звичних продуктів та продемонстрував ідеальне поєднання страв, які зможуть урізноманітнити будь-яке меню.
Як приготувати яворівський пиріг
Інгредієнти
Молоко — 125 мл
Дріжджі - 25 г
Борошно — 550 г
Яйце — 1 шт.
Вода — 125 мл
Сіль
Цукор — 1 ст.л.
Гречка — 200 г
Картопля — 8 шт.
Цибуля — 2 шт.
Рослинна олія — 2 ст.л.
Приготування
Спочатку робимо опару: молоко поєднуємо з дріжджами та лишаємо на 15 хвилин. Беремо борошно та поєднуємо його з опарою, яка вже почала діяти. Додаємо яйце, олію, воду, сіль та цукор. Гарно розмішуємо та лишаємо на одну годину в теплому місці. Поки тісто підходить, змішуємо гречку з картопляним пюре, додаємо сіль. Смажимо нарізану цибулю на олії та також додаємо до суміші. Тісто гарно розкочуємо та розділяємо на дві частини. Першу частину тіста вистилаємо у форму і викладаємо туди начинку. Закриваємо начинку другою частиною тіста та защипуємо кінці. Щоб отримати гарний колір, змащуємо зверху наш пиріг яйцем. Ставимо в духовку, попередньо розігріту до 180 градусів, на 50 хвилин.
Як приготувати херсонську юшку

Інгредієнти
Вода — 3 літри;
Корінь петрушки — 1 шт.
Цибуля — 1 шт.
Морква — 1 шт.
Кефаль — 300 г
Креветки (чорноморські) — 100 г
Баранина — 300 г
Курячі стріпси;
Картопля — 3 — 4 шт.
Томат — 1 шт.
Часник — 3 зубчики
Оцет — ½ ст.л.
Приготування
Спочатку готуємо основу — бульйон: корінь петрушки (також можна замінити на інше коріння), неочищену цибулину, порізану навпіл, почищену моркву варимо 10 хвилин. Далі додаємо порізану кефаль (або будь-яку іншу морську рибу), чорноморські креветки, баранину та курячі стріпси. Варимо хвилин 15 — 20 на повільному вогні, поки юшка не об'єднається смаками з рибою та м’ясом. Далі додаємо картоплю і варимо ще деякий час. В кінці натираємо в юшку один томат без шкірки на крупну терку. Знімаємо юшку з вогню. Робимо льок: нарізаємо часник, додаємо оцет, а також невелику частину нашої готової юшки. Льок гарно розмішуємо і додаємо по одній столовій ложці в тарілку до кожної порції.
