«Ковчег смаку України». Італійці випустили атлас традиційних продуктів і страв України

В каталог увійшло 85 найменувань (Фото:instagram.com/klopotenko)
Атласи випускає Італійський Університет гастрономічних наук у співпраці з міжнародною організацією Slow Food.
Проєкт Ковчег смаку існує з 1996 року й займається тим, щоб запобігти зникненню харчових культур і традицій у різних країнах світу. Дотепер вийшло вісім атласів про їжу Албанії, Бразилії, Естонії, Кенії, Мексики, Нідерландів, Перу й Танзанії. Дев’ятим став атлас про культуру їжі України.
«Міжнародна некомерційна організація Slow Food оголошує про запуск в Україні одного зі своїх ключових проектів — Ковчег Смаку (Ark of Taste). Це свого роду Червона книга продуктів харчування, в яку входять локальні продукти і традиційні методи їх приготування, що знаходяться на межі зникнення», — зазначають в організації Slow Food.
В атлас на 218 сторінок увійшло 85 традиційних продуктів, тварин (особливі види бджіл, рогатої худоби, риби) і страв України, інформація про їхні регіональні особливості, зв’язок з біокультурним простором, способи застосування чи приготування. В атласі є чимало рецептів традиційних страв: деяких популярних, наприклад, львівський сирник, узвар і паска, а деяких маловідомих широкому загалу, наприклад, гайоші, шкваркові погачі чи яворівський пиріг.

Передмову до видання написав Євген Клопотенко, котрий і сам відкрив для себе нові продукти в каталозі:
«На жаль, так склалося, що традиційна їжа українців втратила свою популярність. Спочатку радянська влада знищила її та підмінила своєю. А згодом, після розвалу Союзу, ми загубили свою їжу серед маси іноземних продуктів та чужих страв. А разом із нею — значну частину національних гастрономічних традицій, смакового різноманіття й навіть — окремі види рослин і тварин. […] Після кількох експедицій Україною та багаторічних досліджень, мені здавалося, що я знаю все про національну гастрономію. Однак близько 20% продуктів, які описані у цьому каталозі, стали для мене приємним відкриттям і цінною знахідкою. Я буду готувати, смакувати та відроджувати страви із цих продуктів. Щоб через зв’язок із минулим країни, впливати на формування її майбутнього».
Атлас можна почитати у відкритому доступі за посиланням.
- Від гречаної каші до перемоги в МастерШеф. Як підкорити кулінарний простір України до 25 років — інтерв'ю з Олександром Цвігуном
- Не канонічний, але дуже смачний. Рецепт слобожанського борщу зі сливами
- За версією британського профільного видання. Український бармен увійшов до списку людей, які формуватимуть світ напоїв у 2023 році