Ударна доза вітамінів. Як вибрати апельсини і в чому їх користь
Апельсинові дерева вирощували в Китаї ще за 2,5 тис. років до н. е. В Європу апельсини привезли португальські мореплавці.
Апельсин відносять до плодових дерев роду цитрусових. Дерева вирощують в Туреччині, Єгипті, Італії, Китаї, Мексиці, Бразилії, Іспанії, Індії, Греції та інших країнах. Плоди апельсинового дерева насиченого кольору, великі, соковиті, з товстою двошаровою шкіркою.
Апельсини їдять у свіжому вигляді, використовують для приготування джемів, додають в салати, а також роблять соки. З цедри апельсина роблять різні лікери та ефірні масла. В Іспанії пелюстки апельсина, які опали, висушують і готують апельсиновий чай.
Корисні властивості апельсинів

У апельсинах міститься велика кількість вітамінів та інших біологічно активних речовин — лимонна кислота, вітамін А, В і С (аскорбінова кислота), вітамін P, до 12% цукрів, солі фосфору, кальцію, калію, тіамін, ефірні масла.
Завдяки пектинам, які містяться в апельсинах, цитрусові рекомендують їсти для поліпшення травлення.
Також апельсини вживають для профілактики простудних захворювань, гіповітамінозу і анемії.
Співвідношення вітаміну С і вітаміну P сприяє зміцненню судинних стінок.
Калорійність апельсина становить всього 43 кКал на 100 г, тому фрукт часто використовують в різних дієтах.
Як вибрати смачні і якісні апельсини?

Апельсини легко псуються, тому для транспортування часто використовують недостиглі цитрусові. При виборі апельсинів потрібно дивитися на зовнішній вигляд фрукта — шкірка повинна бути без вм’ятин, без ознак гниття, рівномірного яскравого кольору.
Стиглі апельсини повинні бути соковитими, а значить більш важкими, такі плоди будуть мати чіткий приємний аромат.
Великі апельсини, як правило, сухі і несмачні, а дрібні апельсини соковиті і солодкі. А ось шкірка апельсина може бути як товстою, так і тонкою, на смакові якості це ніяк не впливає.
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.