Найбільш універсальний овоч. Рецепти з білокачанної капусти від Євгена Клопотенка

7 листопада 2021, 06:47
Тушкована капуста з чорносливом та горіхами (Фото:Влад Нагорний)

Тушкована капуста з чорносливом та горіхами (Фото:Влад Нагорний)

Шеф-кухар та кулінарний експерт поділився кількома оригінальними рецептами страв з капустою.

Євген Клопотенко

Кулінарний експерт і блогер, шеф-кухар, співвласник ресторану 100 років тому вперед, автор кулінарних книг і єдиний український кухар у списку 50 Next

Я дуже люблю білокачанну капусту, бо це один із найуніверсальніших овочів. Її можна їсти сирою, варити, запікати, смажити, маринувати. Вона може бути як самостійною стравою, так і гарніром. Завдяки своєму досить нейтральному смаку, капуста чудово поєднується з багатьма спеціями або іншими компонентами страви, що мають яскравий смак. Завдяки цьому з неї можна навіть зробити десерт, як у ресторані 100 років тому вперед.

Відео дня

Особисто я дуже часто використовую у стравах червонокачанну капусту замість білокачанної. За смаковими властивостями вони майже ідентичні (червонокачанна трохи менше гірчить), але вона апетитніше виглядає на тарілці в салатах або тушкованих стравах завдяки своєму яскравому кольору.

Як приготувати капусту — маринувати чи запікати?

Найчастіше, коли люди чують «білокачанна капуста», вони уявляють бігос — тушковану капусту з м’ясом. Але варіацій може бути безліч — з м’ясом (свининою, яловичиною, куркою, індичкою, беконом або копченими ковбасками) і у вигляді пісної страви з чорносливом, грибами, квасолею і т. д. До тушкованої капусти добре підходить також лимон, кмин, гвоздика, копчена паприка, винний оцет.

Якщо ми говоримо про салати з капустою, то мій лідер коул-слоу. Бо завдяки соусу та сметані, хріну та гірчиці звичайні капуста та морква стають фантастично смачними. Ще одним цікавим поєднанням може стати свіжа капуста з грейпфрутом, пармезаном та м’ятою. Обов’язково спробуйте.

mario raj / unsplash
Фото: mario raj / unsplash

Справжнім відкриттям може стати запечена в духовці капуста. Завдяки цьому вона стає ще ароматнішою, але при цьому залишається хрумкою всередині. Найкраще для запікання підходить молода капуста, восени ж запікання капусти потребує більше часу.

Ще один із способів приготування білокачанної капусти — квашення — один із найдавніших способів заготівлі овочів на зиму. Квашена капуста прекрасна: її можна їсти як самостійну страву, так і додавати для пікантного смаку до інших страв. Наприклад, прокачати смак бігосу, додавши при тушкуванні до свіжої капусти квашену. Або приготувати картопляне пюре із квашеної капусти. До речі, те, як ви шаткуєте капусту для квашення впливає на її смак. Експериментуйте та знайдете улюблений варіант.

Рецепти страв із капусти

Пюре з квашеною капустою

Інгредієнти:

  • 5 картоплин
  • 100 г квашеної капусти
  • 50 г вершкового масла
  • 2 лаврові листи
  • 3 горошини запашного перцю
  • сіль за смаком
Влад Нагорний
Фото: Влад Нагорний

Приготування:

Почистіть картоплю, наріжте шматочками приблизно однакового розміру та ставте варитися з лавровими листами і перцем. Коли картопля буде готова, десь через 20 хвилин, посоліть по смаку, дістаньте спеції та злийте воду алишіть трохи для консистенції).

Додайте до картоплі масло та потовчіть у пюре. Додайте квашену капусту і добре перемішайте. Готово!

Маринована капуста з буряком (пелюстка)

Інгредієнти:

  • 1 капуста
  • 1 буряк (запечений)
  • 5 зубчиків часнику
  • 3 ст. л. соняшникової олії

Для маринаду:

  • 1 л води
  • 4 ст. л. цукру
  • 100 мл столового оцту 9%
  • 6 горошин чорного перцю
  • 3 лаврові листи
  • 2 ст. л. солі
Влад Нагорний
Фото: Влад Нагорний

Приготування:

Загорніть буряк у фольгу, зробивши кілька отворів ножем або виделкою, і запікайте його при температурі 180 °C протягом 1,5−2 годин. Коли буряк буде готовий, дайте йому охолонути та наріжте соломкою.

Очистіть та роздавіть часник, наріжте квадратними шматочками 3−4 см капусту.

Щоб приготувати маринад, налийте у сотейник воду, додайте цукор, сіль, горошини перцю та лаврові листи. Доведіть до кипіння, додайте оцет і вимкніть вогонь. Дайте маринаду трохи охолонути.

У трилітрову банку викладіть капусту, чергуючи з буряком. Додайте часник, залийте теплим маринадом, влийте олію та закрийте кришкою.

На 3−5 днів залиште банку в темному сухому місці за кімнатної температури: чим довше капуста буде закрита, тим смачнішою вийде. Якщо через 5 днів ви її не з'їсте, далі зберігайте в холодильнику.

Тушкована капуста з чорносливом

Інгредієнти:

  • ¼ капусти або 500 г капусти
  • 10 шт. чорносливу
  • 30 г волоських горіхів
  • 100 мл води
  • 25 г вершкового масла
  • 1−2 ст. л. соняшникової олії
  • 1 ст. л. томатної пасти
  • сік половини лимона
  • 1 дрібка кмину
Влад Нагорний
Фото: Влад Нагорний

Приготування:

Наріжте капусту й обсмажте на суміші вершкового масла та соняшникової олії кілька хвилин, періодично помішуючи.

Промийте чорнослив, просушіть паперовими рушниками та наріжте смужками. Додайте його до капусти.

Нарубайте горіхи, попередньо обсмаживши їх за бажанням. Розведіть у воді томатну пасту та додайте до капусти.

Додайте до капусти спеції та сіль по смаку, видавіть сік половини лимона та тушкуйте ще 10−15 хвилин залежно від бажаної текстури. За 3 хвилини до кінця додайте горіхи. Готово!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X