Діамант у пилюці. Секрети приготування топінамбура

22 січня 2020, 13:13

Корнеплоды, такие как сельдерей, свекла или топинамбур, не ассоциируются с высокой кухней, но они все чаще выступают соло в меню лучших ресторанов мира. Почему это происходит и, главное, как приготовить топинамбур?

Топінамбур, або єрусалимський артишок, перш за все відомий як продукт для правильного харчування. Його включають в меню при діабеті, оскільки основний вуглевод в його бульбах - некрохмаль, як у картоплі, а інулін, що робить топінамбур ідеальним продуктом для діабетиків і людей, які дотримуються дієти з низьким вмістом крохмалю. Завдяки вітамінам С, E, PP, A, вітамінам групи В і бета-каротину, а також кремнію, магнію, кальцію, калію в своєму складі єрусалимський артишок допомагає в боротьбі з хворобами серцево-судинної системи.

Відео дня

При цьому топінамбур абсолютно невибагливий і може рости буквально «під ногами». Що стосується переваг топінамбура в кулінарії, то його потенціал шеф-кухарі ще продовжують розкривати. Розкуштувати смак трендових коренеплодів можна в сезонному меню ресторану La Veranda на Липках, рецепт з якого наведено нижче.

La Veranda
Фото: La Veranda

«Коренеплоди - це сезонний, найсмачніший, місцевий продукт», - розповідає керуючий партнер Андрій Кейбаш. - "Люди звикли, що топінамбур просто смажать, і вражені, що, виявляється, з такого простого продукту можна приготувати такі страви". Секрет смаку страви з сезонного меню - в приготуванні топінамбура різними способами і поєднанні в одній тарілці.

Печений топінамбур з пюре з топінамбура

Рецепт Радека Давида і Томаша Фріштенского - шефів ресторану La Veranda на Липках

Інгредієнти на 4 порції:

  • Топінамбур - близько 2 кг

  • Вершкове масло - 80 г

  • Топлене вершкове масло (гхі) - 1 ст.л.

  • Вода - 400 мл

  • Сіль - 5 г

  • Вершки 33% - 150 г

  • Консервовані каштани - 3-4 шт.

  • Рослинна олія для смаження

  • Лук шніт - кілька паростків

  • Листя бебі-салатів для подачі

Приготування

1. Приготувати печений топінамбур: пригоршню овочів очистити, відварити, обсмажити до золотистого відтінку на маслі гхі.

2. Окремо приготувати пюре з топінамбура. Взяти 800 г овочу, обсмажити на вершковому маслі, потім додати 400 мл води і варити до готовності. Після чого залити вершками, дати рідині випаруватися на маленькому вогні, посолити, перебити в блендері.

3. Топінамбур, що залишився, використати для приготування чіпсів. Їх можна приготувати двома способами. Перший: нарізати на тонкі слайси, промити під холодною водою, просушити, обсмажити у фритюрі до золотистого кольору і просушити на паперових рушниках. Другий: нарізати тонкими слайсами і висушити в дегідратором або духовці при температурі 50°C протягом декількох годин.

4. Натерти на тертці або нарізати овочечисткою каштани, подрібнити цибулю шніт.

5. Подавати шматочки топінамбура з пюре з топінамбура, чіпсами, цибулею шніт, тертим каштаном і листям бебі салатів.

La Veranda
Фото: La Veranda

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X