Щастя їcти. НВ називає ТОП-100 найкращих ресторанів України 2019
Напередодні травневих свят ресторатори і експерти назвали найкращі ресторани України. НВ публікує повний список зі ста закладів.

Пятий рік журнал НВ складає рейтинг 100 найкращих ресторанів країни. Цей список – результат голосування 50 рестораторів та інших експертів, які непогано розуміються на їжі. Всі вони не мають права голосувати за свої заклади, але можуть підтримати ресторан конкурента.
На відміну від рейтингів Trip Advisor, де голосують звичайні відвідувачі, і де на вершині списку в кожному місті світу опиняються демократичні, але не завжди найкращі заклади, наш рейтинг складається із топ-закладів країни за якістю їжі та обслуговування незалежно від їх цінової політики. Іншими словами, це рейтинг від поціновувачів і знавців.
Ми не ранжируємо ресторани в цій сотні, оскільки не вважаємо нашу вибірку достатньою для цього. Але я щороку бачу внутрішній екселівський файл із кількістю голосів, відданих за кожен ресторан.
І в цьому місці я хочу привітати харківського ресторатора Дмитра Запорожця, який здійснив у столиці ресторанний бліцкриг. Його заклади ЖЗЛ та Італійська редакція, відкрита всього кілька місяців тому, посіли перше і друге місця за кількістю голосів наших експертів.
Беззмінний лідер чотирьох перших років грузинський ресторан Шоті Євгена Гусовського перемістився на третє місце, розділивши його з Vino e Cucine Михайла Бейліна. Ще один заклад Запорожця, Любимый дядя, також потрапив у першу десятку, розділивши місця із п'ятого до дев'ятого з Lucky Restaurant Vinoteque, Fish&Pussycat, одеською Тавернеттою Саввелія Лібкіна і рестораном сучасної в'єтнамської кухні NAM Оксани і Тараса Середюків та вiдомого шеф-кухаря Ектора Хіменеса-Браво. Ще один їхній заклад, BAO, замкнув першу десятку.
У списку цього року аж 47 нових закладів. Такою ж кількістю ресторанів представлений Київ. Одеса і Львів делегували в сотню 14 і 13 ресторанів відповідно.
Наприкінці 90-х у газеті Kyiv Post, де я працював, був великий розділ, присвячений ресторанам. Тоді найпопулярнішими закладами міста – Arizona BBQ, Uncle Sam's, Tequila House – володіли іноземці, й дозволити собі вечерю в них могли далеко не всі.
Зараз ресторанне життя Києва переживає бум. Українські ресторатори витіснили іноземців і підняли рівень закладів на нову висоту. Щомісяця у місті відкриваються ресторани близькосхідної, італійської, азійської кухні. Атмосферні, з відмінним сервісом, якісною їжею і картою вин. І що приємно, майже всі вони вдвічі-втричі дешевші за європейські.
Дай боже, щоб так розвивалася вся економіка.
БУКОВЕЛЬ

Грибова хата
Адреса: с. Поляниця,
Івано-Франківська область,
урочище Вишня, 8а
Середній чек: 390 грн
Кухня: гуцульська
Сюди варто зазирнути поціновувачам кухні "з вогником" – фішкою ресторану є страви, приготовлені у старовинній гуцульській печі на дровах під назвою п'єц. У ній випікають ароматний домашній хліб і коптять традиційні карпатські ковбаски. А гурманів пригощають сиром із молока буйвола і карпатськими трюфелями з вершково-грибним морозивом.

Курінь
Адреса: с. Поляниця, Івано-Франківська область, рецепція, верхня резиденція
Середній чек: 400 грн
Кухня: українська, європейська
Вареники, крученики, банош, карпатська бринза – все найкраще від української кухні зібрало меню цього ресторану. Тут дбайливо зберігають традиційні національні рецепти, а для кращого апетиту страви подають тільки під акомпанемент музикантів, які виконують український фольклор.
ВІННИЦЯ

Marani
Адреса: вул. Архітектора Артинова, 49
Середній чек: 350 грн
Кухня: кавказька, європейська
Ресторан може похвалитися ідеальним балансом між концептуальним інтер'єром і щедрою грузинською кухнею. Любителів локальних напоїв потішить різноманітна винна карта, а бренд-шеф обіцяє, що чашушулі і чахохбілі будуть "як на батьківщині". Ще одна особливість закладу – трави, спеції і соуси його власники привозять безпосередньо з Грузії.
ДНІПРО

Buoni Fratelli
Адреса: вул. Володимира Моссаковського, 1д
Середній чек: 400 грн
Кухня: італійська
Заклад оформлено в найкращих традиціях сімейного італійського ресторану: картаті скатертини, апетитні пасти і різотто, а також всілякі варіанти піци. Любителів кулінарних шедеврів обіцяють пригостити трюфельною сальсою і карпаччо з восьминога.

Coast
Адреса: Січеславська набережна, 61
Середній чек: 550 грн
Кухня: європейська, середземноморська
Це місце чудово підійде для романтичних побачень: приглушене світло, вишуканий інтер'єр і винна карта у 350 позицій. Меню порадує стравами на будь-який смак – від устриць та інших морепродуктів до незвичайних десертів на зразок томленої у вині груші з сиром із білою цвіллю сент андре.

Кеды искусствоведа
Адреса: вул. Михайла Грушевського, 4
Середній чек: 350 грн
Кухня: європейська, українська
Тут є все, що має бути в теперішньому культовому пабі: великий вибір віскі, крафтового пива, реберця BBQ і жива музика щочетверга. Знайдуть для себе щось цікаве й білі комірці – заклад пропонує різноманітні бранчі та комплексні обіди у двох цінових діапазонах.

Мамой клянусь
Адреса: вул. Володимира Вернадського, 27
Середній чек: 450 грн
Кухня: грузинська
Затишний інтер'єр у стилі лофт якнайкраще налаштовує на насолоду грузинськими стравами. Гаряче хачапурі, соковиті хінкалі, апетитний кебаб, пекучий харчо – тут знайдуться грузинські страви до смаку кожного відвідувача.

Миші Бляхера
Адреса: просп. Дмитра Яворницького, 46
Середній чек: 650 грн
Кухня: сучасна європейська
Миші Бляхера – в списку обов'язкової гастрономічної програми у всіх міських гурманів. Завдяки бренд-шефу зі світовим ім'ям Деніелу Фіппарду в цьому ресторані можна покуштувати гречку з топінамбуром і крем-брюле з фуа-гра. До речі, всі фрукти і овочі тут органічні, а гриби та ягоди зібрані руками.
ІВАНО-ФРАНКІВСЬК

Urban Space 100
Адреса: вул. Михайла Грушевського, 19
Середній чек: 250 грн
Кухня: європейська
Простота, лаконічність і мінімалізм – девіз відомого на всю країну першого громадського ресторану Urban Space 100. Він створений за гроші 100 пересічних українців з активною громадянською позицією, які витрачають виручку на розвиток міських проектів. Саме тому ціни тут більш ніж демократичні. Крім класичних бургерів, меню може похвалитися цілим калейдоскопом веганських страв.

Сімейна ресторація Муляровіх
Адреса: вул. В'ячеслава Чорновола, 5
Середній чек: 200 грн
Кухня: українська
Цей варіант ідеально підійде любителям смачно поїсти, просто і як вдома. Страви гуцульської кухні тут готують тільки з локальних продуктів, а родзинку додає затишний антураж. Строката кераміка на стінах висить пліч-о-пліч зі старими фото власників та чудово поєднується з антикварними меблями закладу.
КИЇВ

Adelle
Адреса: вул. Велика Васильківська, 29
Середній чек: 600 грн
Кухня: середземноморська
Новий заклад рестораторів братів Гусовських, що спеціалізується на сучасній кухні Тель-Авіва, відкрився буквально кілька місяців тому. Хумус, фалафель, сабіх, шварма – далеко не повний список традиційних ізраїльських страв у меню. Заслуговує на увагу десерт із козячого сиру з тхіною, фініковим медом і листям чебрецю.

Alaska
Адреса: вул. Січових Стрільців, 20
Середній чек: 1.000 грн
Кухня: італійська, середземноморська
Флагманська страва ресторану – королівський краб, виловлений на очах у відвідувачів з акваріума, у білому вині за фірмовим рецептом. Сучасний мінімалістичний інтер'єр прикрашають живі оливкові дерева, які ростуть у діжках просто в залі ресторану.

BAO
Адреса: вул. Мечникова, 14/1
Середній чек: 950 грн
Кухня: китайська
Кулінарна майстерність іменитого шеф-кухаря Ектора Хіменеса-Браво і Оксани і Тараса Середюків зробила цей заклад одним із наймодніших у місті. Поспостерігати за приготуванням традиційної локшини і качки по-пекінськи можна через панорамні вікна кухні безпосередньо із зали ресторану. До того ж гості закладу розміщуються за величезним ком'юніті-столом.

BEEF meat & wine
Адреса: вул. Шота Руставелі, 11
Середній чек: 1.000 грн
Кухня: стейк-хаус
У цьому м'ясному раю подають одні з найкращих американських мармурових стейків у місті, які варто доповнити овочами гриль і келихом відмінного червоного вина. Крім того, будь-хто з охочих може взяти тут майстер-клас із приготування м'яса або замовити персональну трапезу від шеф-кухаря.

Bigoli
Адреса: Кловський узвіз, 7а
Середній чек: 600 грн
Кухня: італійська
Візитна картка закладу – справжня домашня італійська паста, яку можна тут з'їсти приготовленою, а можна купити в гастролавці у ресторані, щоб приготувати вдома. Для любителів легшої їжі тут є цілий моцарелла-бар, де свіжий італійський сир можна скомпонувати з будь-якою добавкою на вибір – від італійських ковбасок до гострого печеного перцю.

Casa Nori
Адреса: вул. Борисоглібська, 1. Середній чек: 600 грн
Кухня: італійська
Тут подають справжні венеційські чікетті – невеликі закуски з м'яса, сиру, овочів або риби. Різноманітністю потішить велика винна карта на 100 найменувань із різних регіонів Італії.

Catch
Адреса: вул. Володимирська, 12.
Середній чек: 1.000 грн
Кухня: рибний ресторан
Цей модний заклад давно на прикметі у цінителів дарів моря – тут подають найсвіжіші устриці, а також крабів, лобстерів, рибу та інші морепродукти. Особливою гордістю ресторану є бар із 130 видами шампанського.

Chang
Адреса: вул. Ярославів Вал, 23а.
Середній чек: 500 грн
Кухня: в'єтнамська
Власники обіцяють нагодувати улюбленими стравами азійської кухні в демократичному форматі бістро. Особливо гарні гострий кокосовий суп із морепродуктами, різноманітні немамі (рулети з рисового паперу) і традиційний рис із незвичайними добавками.

Citronelle
Адреса: вул. Богдана Хмельницького, 23
Середній чек: 800 грн
Кухня: французька
Ресторан здивує сміливим поєднанням високої кухні і сучасних кулінарних трендів різних регіонів Франції. Тут варто скуштувати сир брі з часниковими чипсами в білому вині за нормандським рецептом, марсельський буябес, ліонський цибульний суп і паризький лимонний тарт.

Egersund Seafood
Адреса: вул. Хрещатик, 38, ЦУМ, 6-й поверх; просп. Романа Шухевича, 2т, Sky Mall, фуд-корт, 3-й поверх
Середній чек: 300 грн
Кухня: рибний магазин-ресторан
Справжніх цінителів морепродуктів назвою цього ресторану не здивуєш – вони давно змітають із полиць закладу філе свіжого норвезького лосося і тунця. Так, із полиць! Передусім це рибний магазин, в якому вподобані вами морепродукти приготують за мить. У меню також є бутерброди з оселедцем, форшмак, суп і різні суші-сети.

Fish Dash
Адреса: вул. Євгена Коновальця, 15/2
Середній чек: 650 грн
Кухня: рибний ресторан
Дарами моря під східним соусом обіцяє нагодувати відвідувачів новий ресторан Fish Dash, що відкрився лише кілька місяців тому на Печерську. Шеф-кухар Іхсан Карадемір привіз зі Стамбула автентичні турецькі рецепти, у технології багатьох із них – приготування морепродуктів на вугіллі.

Fish & Pussycat
Адреса: вул. Басейна, 5б
Середній чек: 700 грн
Кухня: японська
Окрім класичних суші-сетів із незвичайними поєднаннями інгредієнтів на окрему увагу заслуговує барна карта. Тут можна продегустувати справжні японські віскі, джин, горілку і сливове пиво. А з ранкового меню обов'язково варто замовити японський церемоніальний чай матчу і сирники з манговим кюлі.

Fujiwara Yoshi
Адреса: вул. Солом'янська, 15а; вул. Драгоманова, 11
Середній чек: 1.000 грн
Кухня: японська
Нескладно здогадатися, що таку незвичну назву ресторан отримав завдяки своєму ідейному натхненнику і шефу – Фудзіварі Йошихиро. Його стараннями традиції японської гостинності тісно переплелися з авторською кухнею. Заклад відомий своїм гастрономічним шоу з розробляння тунця і акваріумами з живими крабами, лобстерами й устрицями з усіх куточків світу.

Goodman
Адреса: вул. Жилянська, 75
Середній чек: 1.000 грн
Кухня: стейк-хаус
Якщо вірити творцям цієї мітерії, то в мережі ресторанів Goodman (об'єднує заклади Києва, Лондона і Цюриха) процвітає культ м'яса. Від розмаїття стейків тут і справді розбігаються очі, а філе міньйон із пісного м'яса або величезний XXL Ковбой відмінно доповнить особливий сорт червоного вина.

GRANO
Адреса: вул. Болсуновських, 2
Середній чек: 650 грн
Кухня: італійська
Старі добрі італійські традиції під одним дахом у Києві зібрав сімейний ресторан GRANO. Завдяки дитячому меню і домашній піці заклад згодиться для недільного гастрономічного походу всієї родини. Фахівці рекомендують замовити один з авторських коктейлів від шеф-бармена Максима Рябця.

Honey
Адреса: вул. Нижній Вал, 19/21, вул. Ярославів Вал, 20, вул. Хрещатик, 38, ЦУМ, 6-й поверх
Середній чек: 300 грн
Кухня: кондитерська, європейська
Невелике кафе в лабіринтах подільських вуличок славиться теплою атмосферою і солодощами. Ароматний лавандовий латте або гарячий шоколад зігріють душу вдвічі швидше, якщо пити його, смакуючи еклерами і цукерками ручної роботи. З'їсти щось поживніше тут теж можна, щоправда, асортимент обмежується сендвічами і салатами.

La Veranda Kyiv
Адреса: вул. Академіка Богомольця, 7/14
Середній чек: 800 грн
Кухня: середземноморська
У цьому закладі нічого особливого немає, запевняють творці ресторану. Є лише смачна їжа, відмінні продукти і хороший сервіс. На цих трьох китах і збудована концепція La Veranda Kyiv. Із приємних бонусів закладу – можливість замовити улюблену страву не з меню і красивий зелений сад навколо літнього майданчика.

Lucky Restaurant Vinoteque
Адреса: вул. Мечникова, 9
Середній чек: 800 грн
Кухня: європейська
"Нове вино щодня" – девіз ресторану з винною картою з більш ніж 4.000 найменувань. З їжі тут подають класичні страви з усього світу: шотландського лосося з кіноа, французьку качку конфі і неаполітанську юшку.

Matisse
Адреса: вул. Богдана Хмельницького, 56а
Середній чек: 750 грн
Кухня: європейська, українська, російська
Головною стравою закладу можна вважати панорамний краєвид на Київ із висоти пташиного польоту. А все завдяки тому, що ресторан розташований на 15-му поверсі готелю в самому серці столиці. В меню є традиційні страви на будь-який смак, а апетиту додасть повітряний інтер'єр і правильне барне меню.

Milk Bar
Адреса: вул. Шота Руставелі, 16
Середній чек: 300 грн
Кухня: американська
Типове місце зустрічей столичної молоді з можливістю легкого перекусу. Меню пропонує апетитні сніданки і бранчі, а також незвичайні десерти і великий вибір морозива. Завсідники радять спробувати фірмові молочні коктейлі, які можна замовити в гарячому або холодному вигляді.

Mimosa Brooklyn Pizza
Адреса: вул. Басейна, 1/2
Середній чек: 400 грн
Кухня: американська, італійська
Тут можна себе відчути справжнім ньюйоркцем і замовити бруклінську піцу. Принагідно варто спробувати родзинку меню – солодку піццету з ягодами і маршмеллоу.

Musafir
Адреса: вул. Саксаганського, 57а; вул. Богдана Хмельницького, 3б
Середній чек: 300 грн
Кухня: кримськотатарська
Власники закладу зробили акцент на традиційній кримськотатарській атмосфері – і не прогадали. За досить демократичними цінами тут можна отримати манти, чебуреки, долму, а на десерт пахлаву.

NAM
Адреса: вул. Велика Васильківська, 48
Середній чек: 900 грн
Кухня: в'єтнамська
Це ще один ресторан відомого шеф-кухаря Ектора Хіменеса-Браво і Оксани і Тараса Середюків. Тутешнє меню рясніє дивовижними назвами в'єтнамських страв, тому невтаємниченим відвідувачам доведеться скористатися допомогою Google або офіціанта. Закуски подаються в листі лолот. Також гостям пропонують традиційний суп із локшиною фо і трендові тім сами – рулети з прозорого тіста з фаршем, овочами і зеленню.

Napule
Адреса: вул. Мечникова, 9
Середній чек: 650 грн
Кухня: італійська
У столиці по справжню неаполітанську піцу потрібно йти саме в Napule. І це не порожні слова – справжність страви підтверджена міжнародним сертифікатом Associazione Verace Pizza Napoletana. Також у цьому ресторані готують ще 25 видів піци, а серед інших популярних страв – баклажани по-пармськи і паста з рваною телятиною.

Oxota Na Ovets
Адреса: вул. Воздвиженська, 10б
Середній чек: 700 грн
Кухня: азіатська, стейк-хаус
Страви з м'яса і риби прекрасно уживаються на одній кухні Oxota Na Ovets, закладу Сім'ї ресторанів Діми Борисова. Акцент зроблено на азійській кухні, і тому крім стейків відвідувачів пригощають індонезійським том ямом, різними видами каррі, корейської кімчхи і китайськими харумакі.

Piccolino
Адреса: вул. Олеся Гончара, 67
Середній чек: 600 грн
Кухня: італійська
Квітень – ідеальний час для відвідування цього італійського ресторану. Саме зараз крім стандартних артишоків і трюфелів у меню з'являються свіжі квітки цукіні. Принагідно варто спробувати і фірмову страву – пасту в голівці сиру, яку шеф-кухар приготує одразу на очах у гостей.

Spicy NoSpicy
Адреса: вул. Велика Васильківська, 114
Середній чек: 550 грн
Кухня: азіатська
Основою всіх страв ресторану є всілякі види спецій і їх поєднання. Тому, за словами представників ресторану, гострих і негострих позицій у меню просто немає: офіціанти допоможуть підібрати суміш прянощів для кожного відвідувача. Те ж стосується і коктейльної карти – майже всі авторські напої мають гострі або пряні нотки.

Tres Francais
Адреса: вул. Костьольна, 3
Середній чек: 650 грн
Кухня: французька
Творці ресторану пишаються тим, що їм вдалося створити в Києві справжню французьку брассері з ароматними круасанами, пікантними сирами і витонченою винною картою. До слова, багато компонентів меню можна купити додому в пекарні і сирній крамниці у закладі.

Vero Vero
Адреса: вул. Іллінська, 18г
Середній чек: 600 грн
Кухня: італійська
Цей затишний і світлий заклад в історичному центрі Києва, де влітку столики розставлені на величезній терасі з фонтаном. Ресторан славиться домашнім морозивом, італійськими десертами і флорентійськими стейками з італійської яловичини.

Vino e Cucina
Адреса: вул. Січових Стрільців, 82
Середній чек: 600 грн
Кухня: італійська
З назви ресторану можна зробити висновок, що на першому місці тут саме вино. Його вибір великий — понад 1.400 найменувань, і все це зберігається у спеціальному погребі з окремою кімнатою, відведеною під сири. Ще один поверх працює в режимі піцерії, а вище облаштований зал ресторану, куди під фірмовий тартар з яловичини вино несуть прямо з льоху.

Веранда на Дніпрі
Адреса: Набережне шосе, 11а
Середній чек: 950 грн
Кухня: італійська, європейська
Цей заклад на воді вже десять років вважають сімейним рестораном. Кожен відвідувач може обрати собі місце для трапези на смак: терасу на свіжому повітрі, ресторанний зал або лаундж-зону. Шеф-кухар рекомендує замовити хот-дог із камчатським крабом і бургер тартар.

Гірчиця
Адреса: вул. Пилипа Орлика, 6
Середній чек: 500 грн
Кухня: французька
Творці обрали для закладу формат кафе, а меню тут обмежується двома сторінками. Це типова французька кухня, до того ж секретним інгредієнтом усіх страв стала гірчиця: її додають у сухарики для панірування сома, нею разом із трюфельною олією заправляють салат із качиною грудкою, а до бургундських равликів подають винятково гірчичний соус.
Життя чудових людей

Адреса: вул. Велика Васильківська, 36
Середній чек: 600 грн
Кухня: авторська
Всі модники міста стікаються сюди від самого ранку, адже в ЖЗЛ подають смачні сніданки. День можна почати з чого тільки душа забажає — скрембла, омлету, крок-мадам або стейка з яйцями. Але не сніданком єдиним: меню закладу може похвалитися чіабатою на натуральній заквасці, артишоками на грилі, курочкою масала і равіолі з лососем.

Італійська редакція
Адреса: вул. Велика Васильківська, 43
Середній чек: 600 грн
Кухня: італійська
Якщо все нове – добре забуте старе, то цей ресторан яскраве тому підтвердження. Класичні італійські рецепти з невеликими корективами від шеф-кухаря роблять його особливим. Наприклад, тут готують пасту карбонара з пармезаном чотирирічної витримки, десерт тірамісу з абрикосовим кюлі і шоколадний наполеон.

Каркас
Адреса: вул. Мала Житомирська, 20
Середній чек: 450 грн
Кухня: авторська
Мінімалістичний дизайн в інтер'єрі ресторану легко компенсує нестандартне меню. Коронними стравами Каркаса можна вважати креветковий паштет із соком із листя лайма і чизкейк із сиром дорблю. А щоп'ятниці тут лунає динамічна жива музика локальних виконавців.

Канапа
Адреса: Андріївський узвіз, 19а
Середній чек: 650 грн
Кухня: українська
Вечеря або обід тут змусить подивитися на звичну українську кухню під новим кутом. Кухарі закладу готують сало в шоколаді, київський торт зі справжніми каштанами, а також цукерки з гречкою, грибами або часником. Є й особливий бонус: за обідом можна насолоджуватися краєвидом на Андріївський узвіз.

Любимый дядя
Адреса: вул. Паньківська, 20
Середній чек: 600 грн
Кухня: мультинаціональна
Заклад сподобається кулінарним космополітам, тому що в меню Любимого дяди прекрасно уживаються традиційні страви Марокко, Ізраїлю, Іраку, Єгипту, Туреччини і Греції. Підкреслює любов творців до різноманітності і строкатий інтер'єр, у якому поєднуються бібліотека світової класики, мопеди, старовинне піаніно, графіті та камін.

Мама Гочі
Адреса: вул. Архітектора Городецького, 6
Середній чек: 550 грн
Кухня: грузинська
У меню цього ресторану гурмани не знайдуть нічого принципово нового, зате поринуть в атмосферу грузинської гостинності. І звичайними хачапурі і хінкалі справа не обмежиться: ресторатори обіцяють познайомити всіх охочих зі старовинними рецептами столиці Кахетії – Телаві.

Пантагрюель
Адреса: вул. Миколи Лисенка, 1
Середній чек: 700 грн
Кухня: італійська
За кулінарну магію тут уже багато років відповідає лігурійський шеф-кухар Костантіно Пассалаква. Саме завдяки його вмінням меню містить значну різноманітність домашніх паст, які і є візитною карткою закладу.

Прага
Адреса: просп. Академіка Глушкова, 1 (Національний експоцентр України)
Середній чек: 1.100 грн
Кухня: європейська
Один із найфешенебельніших закладів столиці підкуповує публіку чудовою локацією – ресторан розташований у стінах старовинного особняка в парковій зоні біля мальовничого озера. Меню тут поєднує класичні рецепти з європейської та локальної кухні, а головний акцент зроблено на стильну подачу страв.

Риба Пила
Адреса: вул. Велика Васильківська, 112
Середній чек: 650 грн
Кухня: рибний ресторан
Поціновувачі свіжого улову знайдуть тут будь-які морепродукти, які тільки душа забажає. Автори закладу обіцяють щедрі порції і демократичні ціни. Печінка тріски з оладками, пельмені зі щукою або юшку з саламурі ідеально доповнить келих білого вина.

Файна Фамілія
Адреса: бул. Дружби Народів, 25а; вул. Микільсько-Слобідська, 1а; вул. Верхній Вал, 10; вул. Велика Васильківська, 34; вул. Сагайдачного, 25; вул. Мала Житомирська, 3/4
Середній чек: 450 грн
Кухня: середземноморська
Це ціла мережа ресторанів, головними принципами якої є простота і доступність приготованих страв. Саме тому ціни тут демократичні, а салати і морепродукти ніби перемістилися на наш стіл одразу з ресторанів прибережних містечок Іспанії, Південної Франції або Італії.

Хуторець на Днiпрi
Адреса: вул. Набережно-Хрещатицька, 10а.
Середній чек: 600 грн
Кухня: українська
Класичний ресторан української кухні не тільки потішить улюбленими стравами в бездоганному виконанні, але і прокатає з вітерцем Дніпром – річкова прогулянка відбудеться, якщо ви навідаєтеся сюди в теплу пору року. Знавці рекомендують замовити тут борщ з білого буряка на вершках із підкопченими реберцями.

Чорноморка
Адреса: вул. Ярославська, 5/2; вул. Преображенська, 7; вул. Драгоманова, 6/1; вул. Мельникова, 83а; вул. Княжий Затон, 16д; вул. Велика окружна, 110а, вул. Олеся Гончара, 15/3
Середній чек: 400 грн
Кухня: рибний ресторан
Майже одеський Привоз, тільки в Києві чекає кожного відвідувача мережі рибних ресторанів Чорноморка. Сюди заради свіжої риби приходять багато цінителів, тому столик потрібно бронювати за кілька днів. А вибрати тут є з чого: барабуля, кефаль, сарган, луфар, ставрида, камбала, бичок, блакитний окунь, дунайський оселедець, лобан і багато іншого.

Чічіко
Адреса: вул. Ярославів Вал, 23а
Середній чек: 450 грн
Кухня: грузинська
Ресторан пропонує новий погляд на грузинську кухню. У меню можна знайти хачапурі з сочевицею і білими грибами або варіант цієї гарячої випічки з рікоттою і трюфельною пастою. А ось більш традиційні страви чудово доповнять вина і чача з Грузії.

Шовковий шлях
Адреса: вул. Казимира Малевича, 84
Середній чек: 600 грн
Кухня: китайська
Автентичною китайською кухнею в цьому ресторані завідує шеф-кухар Жан Бінга родом із провінції Сичуань. Скуштувати фрукти в карамелі, кролика по-сичуаньськи або самому змішати інгредієнти в киплячому хого можна за традиційним круглим столом, який допомагає зануритися в атмосферу Китаю.

Шоти
Адреса: вул. Мечникова, 9
Середній чек: 750 грн
Кухня: грузинська
Грузинська кухня теж може бути високою, впевнені творці цього ресторану. Серед різноманіття подібних закладів столиці Шоті відрізняється своїми кулінарними родзинками. Тільки тут, наприклад, пригощають десертом із сулугуні у ванільному соусі та цвітною капустою під грузинським горіховим соусом баже.
ЛУЦЬК

Meat & Green
Адреса: вул. Кривий Вал, 39
Середній чек: 400 грн
Кухня: стейк-хаус
Шеф-кухар ресторану обіцяє гармонійний тандем м'яса й овочів у кращих традиціях сучасної м'ясної культури. Тут також проходять знамениті в місті недільні бранчі, де за фіксовану ціну можна перепробувати все меню – супи, закуски і гарячі страви, запиваючи це все безлімітним іспанським вином.
ЛЬВІВ

Amadeus
Адреса: пл. Кафедральна, 7
Середній чек: 500 грн
Кухня: європейська
Цей заклад припаде до смаку тим, хто втомився від галасливих ресторанів і шукає елегантне спокійне місце для трапези. Меню багате на класичні рецепти з усіх куточків Європи – від іспанської паельї до англійського стріт-фуду fish & chips.

Mons Pius
Адреса: вул. Лесі Українки, 14
Середній чек: 500 грн
Кухня: стейк-хаус
Все меню закладу збудовано навколо соковитого м'яса та свіжого пива. Стейки тут доводять до досконалості в печі за температури 300 градусів, а з приправ використовують тільки сіль. Містичної атмосфери вечері додадуть стіни історичної будівлі, в якій розмістився ресторан. Відвідувачі обов'язково помітять вітраж – творіння художника Яна Генрика Розена.

Tante Sophie
Адреса: вул. Друкарська, 6а
Середній чек: 450 грн
Кухня: французька
За синіми дверима на одній із львівських вуличок із бруківкою відвідувачам пропонують переміститися у Прованс. Тут подають равликів під різними соусами, жаб'ячі лапки і фірмові страви від шефа – томатний суп із морепродуктами, террін із фуа-гра, грушевий татен і горіхове парфе.

Голодний Микола
Адреса: вул. Стрийська, 352
Середній чек: 400 грн
Кухня: українська
"Для нас кожен Микола – святий", – запевняють господарі цього ресторану. Тому всіх, хто має ім'я Микола або Николай, тут пригощають пивом, лимонадом або самогоном. Заклад має власну броварню, пекарню, дитячий майданчик і ставок. Із нього кожен гість може виловити живу форель, яку одразу для нього приготують.

Ґвара
Адреса: вул. Братів Рогатинців, 32
Середній чек: 400 грн
Кухня: локальна
Новий заклад в історичному центрі Львова відомий локальною кухнею – його меню допомагала створювати гастроблогер Пані Стефа (Маріанна Душар). Знавці рекомендують замовити яворівський пиріг із гречки і картоплі, а також тушковані яловичі шлуночки – флячки. На особливу увагу заслуговує широкий вибір авторських сирів і локальних вин.

Дуже висока кухня
Адреса: пл. Ринок, 14
Середній чек: 400 грн
Кухня: авторська
Одне з останніх відкриттів мережі концептуальних львівських ресторанів !FEST здивує незвичайним форматом – тут немає ні меню, ні офіціантів. Зате свої найсміливіші кулінарні фантазії можна озвучити кухареві, і він приготує саме ту страву, яку просить відвідувач. Ціна буде залежати від бажаних інгредієнтів, розміру порції та способу приготування.

Корки та крихти
Адреса: вул. Лесі Українки, 27
Середній чек: 300 грн
Кухня: італійська, іспанська
Фішкою ресторану вважаються фірмові безлімітні сніданки, які тривають до самого вечора. Заплативши один раз й обравши одну з ранкових тарілок, сирниками з овочами і фруктами можна ласувати скільки завгодно. Також заклад пригощає келихом вина й устрицею всіх любителів свіжої пасти й особливих страв.

Кумпель
Адреса: вул. Володимира Винниченка, 6, просп. В'ячеслава Чорновола, 2б
Середній чек: 400 грн
Кухня: локальна
Як і личить справжньому пивному ресторану, тут панує легка атмосфера хуліганства, а крафтове пиво всіляких сортів ллється рікою цілодобово. Завсідники рекомендують замовити справжні галицькі карманадлі (відбивні котлети в паніровці) й андрути (вафельні тортики з солодкими начинками).

Реберня під Арсеналом
Адреса: вул. Підвальна, 5
Середній чек: 400 грн
Кухня: гриль-бар
Соковиті реберця і нічого зайвого - така концепція закладу. Під зайвим маються на увазі навіть столові прибори, а це значить, що їсти м'ясо доведеться руками. Відвідувачам для цих цілей видають паперову скатертину і спеціальні одноразові жакети. Ще більшою брутальності трапезі надає середньовічний декор.

Ресторація Бачевського
Адреса: вул. Шевська, 8
Середній чек: 600 грн
Кухня: локальна
Заклад славиться як вишукане місце серед львів'ян завдяки незвичайній подачі страв традиційної галицької кухні і відмінному смаку кухаря. Також ідейні натхненники ресторану намагаються відродити в його стінах традицію львівського кабаре, тому щомісяця тут показують постановку Kumpel ze Lwowa польського режисера Славоміра Говіна.

Театр пива Правда
Адреса: пл. Ринок, 32
Середній чек: 300 грн
Кухня: ресторан-пивоварня
Важко знайти любителя пива, який не чув би про цей заклад. Пиво тут зведено в культ, і варять його безпосередньо на очах у відвідувачів. Пивовари експериментують зі смаками та інгредієнтами, тому в меню разом із класичними авторськими сортами завжди можна знайти цікаві сезонні позиції.

Трапезна Ідей
Адреса: вул. Валова, 18а
Середній чек: 300 грн
Кухня: локальна
Заклад із таємничим монастирським антуражем пропонує гостям традиційну галицьку кухню. Відвідувачі їдять за масивними дубовими столами під музику початку ХХ століття. Творці ресторану запевняють, що в залі витає атмосфера натхнення.

Чорний кіт
Адреса: вул. Героїв Майдану, 4
Середній чек: 600 грн
Кухня: європейська, українська
Тут панує розслаблена атмосфера справжнього британського пабу, а подають ситні м'ясні страви. Різні варіації гарячих сковорідок, домашньої піци, фірмових ковбасок і свіжоспеченого хліба доповнить келих холодного пива.
МИКОЛАЇВ

Старгород
Адреса: вул. Спортивна, 9
Середній чек: 550 грн
Кухня: мультинаціональна
Тутешні кухарі зібрали в меню все найкраще з італійської, французької та східноєвропейської кухонь. А шеф особливо пишається медальйонами з телятини, паровим лососем із кус-кусом і новозеландськими мідіями. Винна карта містить вина 13 країн світу.
ОДЕСА

Azuma
Адреса: Французький бульвар, 54/23
Середній чек: 600 грн
Кухня: перуанська
Ресторан обрав для себе незвичайну концепцію — азійська кухня з елементами молекулярної в авторському виконанні. Особливо славляться тутешні ребра під манговою сальсою і телятина під соусом чимічуррі. Сервірують і подають страви також нестандартно, дотримуючись старовинні традиції паназійської кухні.

Bernardazzi
Адреса: вул. Буніна, 15
Середній чек: 700 грн
Кухня: європейська, середземноморська, українська
Заклад може похвалитися цілим винним арсеналом, який влаштувався у стінах спеціально відведеного приміщення, – власники пишаються тим, що поважають і правильно зберігають вино. Також тут проходять дегустації, присвячені гармонійному поєднанню вина і їжі.

Dizyngoff
Адреса: пл. Катерининська, 5
Середній чек: 700 грн
Кухня: авторська
Трендове місце назване прізвищем першого мера Тель-Авіва Меїра Дізенгофа, який на початку ХХ століття був директором склодувного заводу в Одесі. У меню закладу поєднуються ізраїльський хумус із чорної квасолі й традиційний тайський том ям із сьомгою.

Fratelli
Адреса: вул. Грецька, 17
Середній чек: 800 грн
Кухня: італійська
Творці ресторану – шанувальники гарного вина і простої, але якісної їжі. У цьому сімейному закладі акцент зроблено на використанні екопродуктів. Вино тут пропонують із мінімальною націнкою, і дозволено приносити своє, попередньо оплативши досить демократичний корковий збір.

Frebule
Адреса: вул. Канатна, 27/1
Середній чек: 600 грн
Кухня: авторська
На чільному місці тут стоїть домашній смак страви, тому місцеві кулінари самостійно виготовляють пасту і випікають хліб. Заклад також займає активну соціальну позицію – за словами власників, 70% прибутку вони витрачають на реалізацію міських проектів.

Kotelok
Адреса: вул. Садова, 17
Середній чек: 600 грн
Кухня: європейська, бельгійська
Нескладно здогадатися, що головною стравою ресторану є мідії в казанку під одним із десяти різновидів соусу. До казанка пропонується близько двадцяти сортів крафтового пива. На окрему увагу заслуговують сніданки: фірмовими вважаються несолодкі бельгійські вафлі з різними начинками.

Maman
Адреса: вул. Ланжеронівська, 18
Середній чек: 500 грн
Кухня: локальна, близькосхідна
Творів високої кухні в меню не знайти, зате є курячі котлети з пюре, чорноморська ставрида й оселедець із картоплею. Любителі європейської кухні можуть перекусити брускетту або пообідати стейком. А охолодитися після спекотного дня можна одним із шести видів натурального лимонаду.

Nonna Letizia
Адреса: просп. Олександрівський, 8
Середній чек: 400 грн
Кухня: італійська
Шеф-кухар Роберто Армаролі обіцяє маленьку Італію в курортній Одесі. Сімейний формат відпочинку тут закладений у концепцію закладу, який отримав свою назву завдяки бабусі Армаролі. В основі меню – класичні італійські рецепти в авторському виконанні. Наприклад, гості хвалять сир буррата з м'ясом норвезького краба, бебі-шпинатом і соусом із креветок.

The Fitz
Адреса: вул. Катерининська, 6
Середній чек: 400 грн
Кухня: коктейль-бар
Скажемо одразу: їжі в звичному розумінні в меню немає. Тут готують модні авторські коктейлі на основі віскі, джина, рому і текіли, до того ж кожен напій подають із невеликою закускою, покликаною доповнити смак коктейлю. Заклад популярний серед молоді та поціновувачів барної культури.

Брати Гриль
Адреса: вул. Дерибасівська, 17
Середній чек: 500 грн
Кухня: стейк-хаус
Коротке, але продумане меню позбавить мук вибору. Гостям тут пропонують класичні стейки з яловичини, а також дари Чорного моря свіжого улову. Всі страви готують на італійському екогрилі з V-подібною решіткою.

Гайя
Адреса: бул. Лідерсівський, 3
Середній чек: 300 грн
Кухня: авторська
Цей ресторан знайомий багатьом одеським вегетаріанцям: у меню немає ні м'яса, ні риби, зате є авторські інтерпретації страв здорової кухні. Тут пригощають штруделем із нутом, бургером із котлетою з цукіні і каррі з сочевицею.

Дача
Адреса: Французький бульвар, 85, корпус 15
Середній чек: 500 грн
Кухня: локальна
Заклад згодиться для неспішної трапези вихідного дня. Меню пропонує рибні та м'ясні страви класичної одеської кухні, а також салати з сезонних овочів. Відчути себе справжнім дачником допоможе відкритий літній майданчик у саду.

Тавернетта
Адреса: вул. Катерининська, 45
Середній чек: 600 грн
Кухня: італійська, авторська
Тут, за запевненням авторів закладу, пасту носять на руках. Шанувальники цієї страви виявлять у меню десять варіантів пасти, а також можуть купити все необхідне для домашнього приготування італійських спагеті і тальятеллі у крамниці в ресторані.

Фарширована риба
Адреса: пров. Червоний, 1
Середній чек: 300 грн
Кухня: локальна
У демократичному форматі одеської закусочної ресторатор Сава Лібкін пропонує скуштувати найсвіжіші чорноморські морепродукти, які запікають у дров'яній печі або смажать на чавунних пательнях. Із фірмових страв завсідники рекомендують котлети зі щуки й олів'є з рапанами, а до них – рибальські настоянки.
ПОЛТАВА

Міміно
Адреса: вул. Маршала Бірюзова, 15
Середній чек: 400 грн
Кухня: грузинська, європейська
Заклад сподобається любителям стриманої ресторанної класики і щедрої грузинської кухні. Алкогольна карта вражає приголомшливим вибором традиційних локальних вин і коньяків, а жива музика додасть вечері трохи романтики.
СУМИ

La Spezia
Адреса: просп. Михайла Лушпи, 29/1
Середній чек: 250 грн
Кухня: італійська
Ресторан зустрічає гостей стильним декором, м'якими диванами та італійською гастрономічною класикою. З десертів відвідувачі хвалять тутешній тірамісу. А ось столик краще замовити заздалегідь, тому що заклад у Сумах популярний.
ХАРКІВ

Jord
Адреса: вул. Трінклера, 2
Середній чек: 500 грн
Кухня: європейська
Ресторан із лофтовим інтер'єром відомий концепцією: тут сповідують філософію данського гастрономічного щастя. Акцент у меню зроблений на усвідомлене ставлення до їжі та здорову кухню, тому кухарі використовують фермерські сезонні продукти і популярні суперфуди. Втамувати спрагу можна соками свіжого віджиму і натуральними напоями без цукру.

Nikas
Адреса: вул. Університетська, 2
Середній чек: 600 грн
Кухня: авторська
Еклектика тут наявна у всьому: починаючи з інтер'єру і закінчуючи поєднанням азійської та італійської кухонь у меню. Розробленням страв займався японський бренд-шеф із Бразилії Фабіо Наказато. Особливо славляться тутешні авторські соуси, рецепти яких містять безліч інгредієнтів і рідкісних спецій.

Panorama
Адреса: пров. Костюринский, 2
Середній чек: 700 грн
Кухня: японська, італійська, європейська, українська
У самому серці галасливого Харкова можна не тільки смачно поїсти, але й помилуватися панорамним краєвидом на місто. У цьому закладі готують страви на будь-який смак: від суші до стейків. Знавці рекомендують замовити тартар із молочної телятини з сирним кремом, а також салат із в'яленою качиною грудкою і фейхоа під обліпиховою заправкою.

ZUZU
Адреса: пл. Конституції, 2/2
Середній чек: 600 грн
Кухня: мультинаціональна
Меню брассері заповнене стравами як високої кухні, так і стріт-фуду з усієї планети. Наприклад, на обід тут пропонують гарбузовий суп і пельмені з посіченого фундука, тофу і волоського горіха. Десерт же можна розділити з друзями, замовивши простий млинцевий торт із шоколадом.

Городское кафе 16/54
Адреса: пл. Конституції, 2/2
Середній чек: 450 грн
Кухня: мультинаціональна
Як і годиться справжньому міському кафе, тут спеціалізуються на сніданках і годують ними весь день. Варіанти ранкової трапези щодня змінюються: американські панкейки, ізраїльський хумус, турецькі пироги бурек або китайський рамен. Особливої уваги заслуговує кондитерська вітрина, в якій красуються брауні з солоною карамеллю, італійський панфорте і бельгійський трюфель.

Наша дача
Адреса: вул. Батумська, 4а
Середній чек: 500 грн
Кухня: італійська
У ресторані світлий домашній декор і атмосфера літньої дачі. Персонал закладу самостійно випікає хліб, маринує овочі і варить домашнє варення. Також творці закладу пропонують згадати смак бабусиних вареників і спробувати справжній тайговий мед.

Пушка
Адреса: вул. Пушкінська, 31
Середній чек: 650 грн
Кухня: мультинаціональна
Найкраще місце в цьому ресторані – на літньому майданчику у внутрішньому дворику, який дуже вже нагадує європейську площу з бруківкою. Меню поєднує високу кухню, ф'южен і прості європейські страви. Шеф-кухар Пушки рекомендує спробувати фірмові свинячі реберця в медовій патоці, рибу на розпеченій гальці та м'ясо на вулканічному камені.

ХЕРСОН
Nostalgie
Адреса: вул. Старообрядніцкая, 12
Середній чек: 400 грн
Кухня: європейська
Консервативний заклад розташований у центрі міста й оформлений у стилі старовинного англійського ресторану. Любителі смачно поїсти хвалять теплий яблучний пиріг, телятину в пряних травах і квас домашнього приготування. Приємним бонусом буде хороший вибір європейських вин і власна випічка.

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ
Ресторація Шпігеля
Адреса: вул. Володимирська, 63
Середній чек: 250 грн
Кухня: українська, європейська
Оскільки ресторан розташований у старовинному особняку, акцент зроблено на історію міста. Класичний інтер'єр доповнюють віконниці на вікнах, антикварні фотографії на стінах і канделябри. Меню досить різноманітне – від мамалиги і голубців із кроликом до карпаччо. Цінителі хвалять салат із руколи і буряка з фірмовим козячим сиром.

ЧЕРНІГІВ
Велюров
Адреса: просп. Миру, 17.
Середній чек: 350 грн
Кухня: українська
Простора камерна зала й улюблені з дитинства страви – козирі ресторану Велюров. Творці підготували меню з хітів сучасної "душевної" кухні: котлети із кролика з гречаною кашею, кілька, оладки із зеленого горошку з лисичками і сирний торт з ягодами.
ЧЕРНІВЦІ

Rita Steinberg
Адреса: вул. Університетська, 48
Середній чек: 400
Кухня: авторська
Автори закладу запевняють, що їм вдалося відтворити традиційні старовинні рецепти єврейської кухні, а концепцію визначають як "кошер-стайл". На особливу увагу заслуговують солідна коктейльна карта і тутешнє крем-брюле.
ЯРЕМЧЕ

Коруна
Адреса: с. Татарів, Івано-Франківська область, урочище Піги, 660
Середній чек: 300 грн
Кухня: європейська, локальна
Ресторан пишається тим, що в ньому готують з екопродуктів власного врожаю. У меню – гуцульська національна кухня, але не сучасна, а за старовинними рецептами. Фірмова страва – класична качка з яблуками і м'ясо з трьома видами грибів.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.