Туристичний рецепт. Міша Кацурін розповів, як приготувати том ям вдома

Як приготувати том ям (Фото:instagram.com/thailand.hi)
Український ресторатор та музикант Міша Кацурін поділився рецептом популярної азійської страви — пікантного супу з морепродуктами під назвою том-ям.
Рецепт спрощеного варіанту страви він опублікував у своєму Telegram-каналі.
«Том Ям. Туристичний! „Туристичний“ тайський суп відрізняється від оригінального рецепту тим, що він м‘якший (за рахунок додавання кокосового молока). Рецепт розрахований на одну порцію, якщо потрібно більше, просто помножте на два / три / n-кількість порцій. Тут ви можете побачити багато невідомих приправ, які зможете знайти в інтернет-магазинах, на східних ринках або в магазинах східних товарів. Обирайте, який спосіб вам зручніше», — розповів Кацурін.
Том Ям — спрощений рецепт
Інгредієнти (на одну порцію):
- Бульйон курячий — 300 г;
- Креветка (чищена без панцира і голови) — 5 шт (можна взяти в панцирі, просто її треба буде почистити);
- Кальмар чищений — 50 г;
- Перець чилі (червоний з насінням) — 10 г (можна замінити на чилі/перець равіт 2 г / сухий чилі цілий / пластівці чилі);
- Фреш лайму (віджатий лайм) — 1 ст.л.;
- Гриби ерінги — 40 г;
- Соус рибний — 1 ст.л;
- Цукор — 1/3 ч.л;
- Молоко кокосове — 100 г;
- Паста чилі тайська — 1 ст.л (є у вільному продажу в магазинах).
Приправа:
- Лемонграс — 5 г;
- Лист каффіра — 2 шт;
- Галангал (корінь) — 5 г;
- Вейсу — 1/3 ч.л;
- Сухий курячий бульйон — 2/3 ч.л.
Декор:
- Кінза (за смаком);
- Цибуля зелена (за смаком);
- Олія чилі — ½ ч. л.

Приготування
Етап перший:
- Варимо курячий бульйон;
- Очищуємо креветку;
- Очищуємо та нарізаємо кальмар шматочками;
- Нарізаємо гриби дольками.
Етап другий:
- Нагріваємо бульйон у сотейнику;
- Додаємо лемонграс, листя лайма, галангал, гриби, перець чилі червоний та чилі пасту;
- Доводимо до кипіння і проварюємо 2−3 хв;
- Додаємо рибний соус та морепродукти;
- Знову доводимо до кипіння, прибраємо піну, що утворилася;
- Додаємо кокосове молоко;
- Доводимо до кипіння, зменшуємо нагрівання до мінімуму;
- Додаємо фреш лайма, цукор, сухий курячий бульйон, вейсу.
Етап фінальний:
- Збалансуємо за смаком;
- Готовий суп наливаємо в тарілку і декоруємо кінзою та різаною зеленою цибулею.
Смачного!
Нагадаємо, раніше Міша Кацурін і Антон Птушкін випустили великий гайд їжею Львова — не про борщ, штрудель і наливки.