Привіт із Грузії. Рецепт сливового соусу ткемалі

27 серпня, 02:09
Євген Клопотенко додає цілий чилі, але можна додати менше до смаку (Фото:klopotenko.com)

Євген Клопотенко додає цілий чилі, але можна додати менше до смаку (Фото:klopotenko.com)

Євген Клопотенко розповів, як приготувати універсальний соус, що смакує до м’яса та риби.

Ткемалі - традиційний грузинський соус зі слив, що пасує до м’ясний, рибних, картопляних і макаронних страв. Його солодко-кислуватий смак зробив його справжнім хітом далеко за межами рідної країни.

Відео дня

Євген Клопотенко додає в соус цілий перець чилі, щоб зробити ткемалі гострішим, однак ви можете зменшити його кількість до комфортного рівня гостроти. Також кулінар не рекомендує обирати для соусу надто солодкі сливи: найкраще — аличу або сорти з кислинкою.

Рецепт ткемалі на зиму

Інгредієнти на 1 л соусу:

  • 1 кг слив
  • 1 головка часнику
  • ½ склянки води
  • 15 гілочок кінзи
  • 1 перець чилі
  • 3−4 ч. л. солі
  • 10 гілочок м’яти або меліси
  • 2 ч.л. спеції хмелі-сунелі
  • 1 ст.л. цукру
  • Базилік за бажанням

Приготування:

1. Помийте 1 кг слив, приберіть кісточки, перекладіть у каструлю та залийте водою (½ склянки). Додайте цукор і сіль та увімкніть плиту на середній вогонь.

2. У цей час дрібно нарубайте кінзу, м’яту чи мелісу, за бажанням — базилік. Одну головку часнику очистіть і дрібно наріжте, а з перцю чилі приберіть плодоніжки і теж дрібно наріжте.

3. Варіть сливи з цукром та сіллю 30 хвилин, потім перебийте блендером і додайте 2 ч. л. хмелі-сунелі. Перемішайте та додайте часник, зелень і перець. Варіть усе разом іще 10 хвилин.

Розлийте готовий соус по стерилізованих банках і закрутіть їх.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо НВ
X