Свято гарбуза

Десять рецептів для різноманітного меню з найбільш актуальним сезонним продуктом осені. Смачні способи використати м’якоть гарбуза, що залишається після Гелловіну

Хумус з гарбуза

+ Гарбуз — 0,5 кг
+ Часник  — 1 головка
+ Паста тахіні — 4 ст. л.
+ Сік лимона
+ Оливкова олія
+ Сіль
+ Копчена паприка (за смаком)
+ Кунжут, зелена цибуля, овочі, грінки або крекери для подачі
Очищений та нарізаний кубиками гарбуз посолити та запекти з головкою неочищеного часнику та невеликою кількістю оливкової олії.
Запечений гарбуз, вичавлений печений часник, сік половини лимона, тахіні та паприку перебити блендером. Для регулювання консистенції можна додати трохи води, оливкової олії або вершків.
Посипати кунжутом або зеленою цибулею, подавати з нарізаними соломкою овочами, грінками або крекерами.

Салат з гарбуза та козячого сиру

+ Гарбуз —  0,5 кг
+ Часник —  2 головки
+ Козячий сир — 100 г
+ Оливкова олія
+ Сіль
+ Італійські трави
+ В’ялена журавлина, конопляна олія та конопляне насіння для першого варіанту подачі. Гарбузове насіння та рукола для другого варіанту подачі
Очищений та нарізаний гарбуз запекти з оливковою олією, італійськими травами та неочищеними зубчиками часнику.
1 варіант (рецепт Пані Стефи). Поєднати гарбуз з в’яленою журавлиною, конопляною олією, смаженим конопляним насінням, посолити за смаком.
2 варіант. Викласти гарбуз та подрібнений сир на подушку з руколи, прикрасити злегка підсмаженим гарбузовим насінням, заправити оливковою олією.

Курячий рулет з гарбузом

+ Гарбуз — 200 г
+ Куряче філе — 1 шт
+ Діжонська гірчиця (в зернах) — 1 ст. л.
+ Пів лимона
+ Родзинки — 1 ст. л.
+ Мед — 1 ст. л.
+ Сіль, перець 
Залити родзинки окропом.
Куряче філо розрізати вздовж, не дорізаючи 1-2 см, розкрити його, як книжку. Під харчовою плівкою відбити філе молотком до товщини 0,5 см.
Посолити і поперчити відбите м’ясо, змастити філе з одного боку діжонською гірчицею в зернах.
На змащену гірчицею сторону філе викласти тертий на крупній тертці гарбуз та полити зверху медом (мед можна розігріти на водяній бані).
Злити воду з родзинок та просушити їх паперовим рушником. Викласти родзинки на гарбуз. Збризнути лимонним соком та присипати лимонною цедрою, посолити та поперчити за смаком.
Загорнути рулет по вузькому краю та щільно обмотати харчовою плівкою у 5-6 шарів, зав’язати плівку на кінцях для герметичності пакування. Покласти у форму для запікання та залити водою, щоб вона повністю покривала рулет. Якщо форми для цього не вистачає, накрити додатково зверху фольгою.
Запікати годину при температурі 160 градусів. Готовий рулет дістати з води й поставити під гніт до повного охолодження. Потім дістати з плівки та нарізати шматочками.

Гарбузові сирники

+ Гарбуз — 150 г
+ Сир — 400 г
+ Цукор — 1,2 ст. л.
+ Борошно — 2 ст. л. без гірки
+ Яйця — 1 шт.
+ Цедра 1 апельсина
+ Кориця (за смаком)
+ Сіль 
+ Борошно для обвалки
+ Олія для смаження
Гарбуз натерти, додати цедру апельсина та корицю.
Сир перетерти з цукром, сіллю та борошном. Додати гарбуз до сиру, перемішати.
Сформувати сирники, обваляти в борошні та обсмажити на олії.
Готові сирники викласти на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир.

Гарбузові кекси

+ Гарбуз — 200 г
+ Борошно — 200 г
+ Цукор — 70 г
+ Олія — 70 г
+ Апельсиновий сік — 4 ст. л.
+ Цедра 1 апельсина
+ Розпушувач — 2 ст. л. з гіркою
+ Фініки — 50 г
+ Мигдальні слайси — 30 г
Гарбуз натерти, фініки подрібнити ножем.
Сік, цукор, цедра, фініки, гарбуз та олію змішати.
Додати борошно змішане з розпушувачем та замісити тісто.
Форму змастити маслом та посипати мигдальними слайсами. Тісто викласти до середини форми.
Поставити в духовку, розігріту до 170 градусів. Випікати близько 45 хв.
Готовий кекс дістати, охолодити, завернути в харчову плівку та лишити дозрівати на ніч.

Гарбузово-яблучний суп-пюре

+ Гарбузове пюре — 400 г
+ Овочевий бульйон — 1 л
+ Цибуля—порей — 1 шт
+ Цибулина — 1 шт
+ Стебло селери — 1 шт
+ Яблуко — 1 велике
+ Паприка, чилі, куркума, чебрець — 0,5 ч. л.
+ Оливкова олія — 2-3 ст. л.
+ Сіль, перець, вершки — за смаком
Подрібнену цибулю та селеру припустити на олії до м’якості.
Додати дрібно нарізане яблуко, тушкувати 2-3 хв.
Додати гарбуз та прянощі, готувати ще 2-3 хв.
Влити бульйон, посолити та поперчити. Довести до кипіння, варити на невеликому вогні близько 10 хв.
Перебити суп блендером. Якщо до смаку - додати вершки.
При подачі суп можна прикрасити паприкою, чебрецем та насінням.

Гарбузова паста

+ Гарбуз — 500 г
+ Коротка паста (макарони) — 350 г
+ Цибулина — 1 шт
+ Часник — 2 зубчика
+ Молоко — 50-100 мл
+ Подрібнені томати — 2 ст. л.
+ Маскарпоне — 2 ст. л.
+ Пармезан — 40 г
+ Оливкова олія — 2 ст. л.
Гарбуз почистити та нарізати кубиками близько 3 см. Варити в киплячій підсоленій воді до м'якості.
Олію розігріти в сковороді та на невеликому вогні смажити цибулю з дрібкою солі до м’якості та прозорості. Додати часник і обсмажувати ще близько хвилини. Зняти з вогню та дати охолонути.
Перебити в блендері варений гарбуз разом зі смаженими цибулею та часником, доливаючи молоко. Слідкуйте, щоб маса не була надто рідкою.
Гарбузову масу, подрібнені томати та сир маскарпоне змішайте в сковорідці та доведіть до кипіння на повільному вогні.
Відварені за інструкцією на упаковці макарони змішайте з гарбузовим соусом та тертим пармезаном. Соус можна трохи розбавити водою, в якій варилася паста. При подачі прикрасьте пармезаном.

Гарбузово-шоколадні мафіни

+ Пюре запеченого гарбуза — 200 г
+ Цукор — 100 г
+ Яйця — 2 шт
+ Молоко — 60 мл
+ Борошно — 250 г
+ Олія соняшникова — 90 мл
+ Чорний шоколад (56%) — 90 г
+ Ванільний цукор — 10 г
+ Розпушувач — 12 г
+ Cіль — ¼ ч. л.
+ Кориця — 0,5 ч. л.
Яйця, сіль, цукор та пюре запеченого гарбуза з’єднати та перемішати. Додати олію та перемішати.
Додати просіяне борошно з розпушувачем та корицею.
Додати тепле молоко. З усіх інгредієнтів замісити тісто до консистенції густої сметани.
До тіста додати подрібнений шоколад, перемішати.
Наповнити маленькі форми для кексів на ⅔. Зверху прикрасити подрібненим шоколадом.
Випікати при 190 градусах близько 20 хв.

Гарбузовий чізкейк

Корж:
+ Пісочне печиво — 300 г
+ Волоські горіхи — 35 г
+ Цукор — 200 г (100 г у корж, 100 г у начинку)
+ Вершкове масло — 150 г

Начинка:
+ Кисломолочний сир — 300 г
+ Гарбуз печений — 400 г
+ Яйця — 2 шт.
+ Сметана — 100 г
+ Цукор ванільний — 3 г
+ Кориця мелена — ½ ч. л.
+ Цедра апельсина — 1 ч. л.
+ Манка — 2 ст. л.
+ Пакет апельсинового желе (за бажанням)
У комбайні подрібнити печиво з горіхами, додати масло, цукор, змішати до однорідності.
У роз'ємну форму викласти тісто для коржа, сформувати бортики, поставити на годину в холодильник.
Яйця, сир, ванільний цукор, корицю, цукор, цедру та сметану збити до однорідної маси, додати манку, додати гарбузове пюре та перемішати.
Дістати форму з холодильника та викласти сирно-гарбузову масу на пісочне тісто, розрівняти і поставити в духовку, розігріту до 170-180 градусів.
Випікати приблизно 50 хв.
Лишити охолоджувати в духовці з відкритими дверцятами, потім прибрати на 3-4 години в холодильник.
За бажанням можна зробити желе за інструкцією на упаковці і залити ним чізкейк. Залишити в холодильнику до застигання, бажано на ніч.

Гарбузове ризото

+ Гарбуз — 250 г
+ Овочевий бульйон — 600 г
+ Рис Арборіо, Карнаролі чи Віалоне Нано — 120 г
+ Біля цибуля — 30 г
+ Біле сухе вино — 40 г
+ Оливкова олія для смаження — 15 г
+ Вершкове масло — 35 г
+ Тертий пармезан — 80 г
+ Гілочки розмарину та тім’яну
Нарізану дрібним кубиком цибулю обсмажити на пательні.
До пательні додати нарізаний кубиком гарбуз, трохи обсмажити.
Додати в пательню рис (не промивати).
Додати біле вино та випарувати його, помішуючи страву.
Посолити, додати трави та готувати, підливаючи невеликими порціями овочевий бульйон. Постійно помішувати дерев’яною лопаткою.
Коли рис готовий, але не розварений, забрати трави. Додати вершкове масло, вимішати. Додати пармезан та ще раз добре перемішати.
Можна додати в страву апельсинову цедру, корицю, інші спеції за смаком.
Подавати одразу. При подачі можна додати гарбузове насіння, сир, оливкову олію або смажений бекон.

Heading

This is some text inside of a div block. This is some text inside of a div block. This is some text inside of a div block. This is some text inside of a div block.

Heading 2

This is some text inside of a div block. This is some text inside of a div block. This is some text inside of a div block. This is some text inside of a div block.

Читайте також

Як у Starbucks. Рецепт гарбузового пряного лате

Pumpkin Spice Latte — осіння візитна картка мережі кав’ярень Starbucks. І поки відома франшиза не з`явилася в Україні, приготувати цей затишний напій можна й удома.
Читати статтю

Три рецепти солоної випічки з гарбузом, які варто спробувати цієї осені

Публікуємо нетипові рецепти з гарбузом, з якими варто експериментувати в сезон цього плода.
Читати статтю
© ТОВ «ВИДАВНИЧИЙ ДІМ «МЕДІА-ДК».
Всі права захищені. E-mail редакції: news@nv.ua, відділ реклами: sales@nv.ua