По-італійськи. Вісім святкових рецептів на Різдво

Традиційно на столі є кілька закусок, основна страва і десерт (Фото:Rawpixel / depositphotos.com)
Ми зібрали найкращі рецепти, які в Італії готують на зимові свята, та пропонуємо спробувати втілити деякі на Різдво чи Новий рік 2023 року.
Найбільш святкову вечерю в Італії прийнято накривати на Різдво — нехай ці рецепти стануть натхненням для сімейних та дружных найближчим часом.
Пропонуємо вам приготувати закуску вітелло тонато чи карпачо з лосося, чорне різотто або пасту з мідіями, качку або курку капрезе, сицилійський шоколадний торт, лимонну тарту чи тирамісу.
Карпачо з лосося
Зазвичай карпачо готують із сирої яловичини, нарізаної тонкими шматочками та добре приправленої. Проте, проводжаючи рік бика, можна утриматися від цього м’яса і приготувати карпачо з ніжних слайсів лосося.

Закуска Вітелло Тонато
Ця традиційна святкова закуска родом з міста П'ємонт, Північно-Заходу Італії. Страва поєднує в собі і рибу (слово Tonato пов’язано зі способом маринування тунця), і м’ясо (Vitello — це телятина). Особливість закуски — насичений, багатий смак соусу з тунцем, який підкреслює ніжність телятини.
Чорне ризото
Рекомендуємо приготувати на свято ризото незвичайного чорного кольору — з чорнилом каракатиці. Втім, цей рецепт вийде і з білим рисом, головне, вибрати відповідний сорт — Арбор або Карнаролі - і дотримуватися технології приготування.
- Як приготувати чорне ризото за рецептом Даші Малахової
- Також можна приготувати класичне ризото з білими грибами за рецептос Стефано Антоніоллі

Паста з мідіями
Паста в Італії теж часто подається саме в якості закуски, хоча ми звикли їсти її як гаряче. У будь-якому випадку, як їсти цю страву, вирішувати тільки вам, а приготувати цю класичну пасту з мідіями по рецепту Сави Лібкіна точно варто.
Куряча грудка з начинкою капрезе
Одна з найбільш поширених і популярних італійських страв крім піци — салат капрезе з ідеальнім поєднанням сиру, помідора і базиліка. У той же час багато людей не готують курячу грудку, побоюючись її сухості. Але якщо з'єднати ці дві страви і зробити капрезе начинкою курки — вийде ідеальна соковита гаряча страва з італійським присмаком.
Піца з улюбленою начинкою
В італійському меню повинна бути піца, а в ідеалі ще й з дров’яної печі. Звичайно, скоріше за все у вас немає спеціальної печі для піци, але кулінар і ресторатор Вікторія Фішич розповіла, як приготувати піцу так, щоб за смаком ваша страва не відрізнялося від традиційної. Начинку можна вибрати будь-яку.
Сицилійський шоколадний пиріг
У зимову холодну пору нікуди без шоколаду, адже він відмінно піднімає настрій, коли на вулиці не вистачає сонячних променів. А от борошно — інгредієнт, який останнім часом прийнято уникати. Тому цей рецепт традиційного сицилійського десерту містить багато шоколаду і зовсім не містить борошна.

Лимонна тарта
На узбережжі Амальфі, де росте багато лимонів, цей десерт не поступається за популярністю традиційним тірамісу або пана коті. До того ж у кінці ситної трапези кислий присмак цього десерту дуже освіжає.
Тирамісу
Важко уявити італійську вечерю без класичного тирамісу. Ще з 17 століття десерт, за дослівним перекладом, підносить усіх гурманів на небеса. Тож не приготувати цю класику — просо гріх!
