Миколайчики. Як приготувати смачне печиво на День святого Миколая

18 грудня 2021, 05:13
Печиво у подарунок (Фото:pvproductions / Freepik)

Печиво у подарунок (Фото:pvproductions / Freepik)

День Святого Миколая — час подарунків та солодощів. 19 грудня діти вранці заглядають під подушку, очікуючи знайти там заповітний сюрприз.

Вважається, що Микола Чудотворець приносить подарунок слухняним дітям. Найпопулярніші дари в цей день — іграшки, книги, цукерки, тістечка і фрукти. Найчастіше батьки печуть своїм дітям «миколайчики» — смачне і ароматне печиво. До речі, за цими ж рецептами можна приготувати печива длі Діда Мороза.

Відео дня

Класичний рецепт миколайчиків

Для вирізання фігурок можна скористатися ножем або застосувати спеціальні формочки.

Такому печиву можна надати будь-якої форми (Фото: Instagram.com/olia.mariichak)
Такому печиву можна надати будь-якої форми / Фото: Instagram.com/olia.mariichak

інгредієнти

Борошно — 600 г,

сода — 1 ч.л.,

вершкове масло — 150 г (попередньо заморозьте в холодильнику)

цукор — 200 г,

яйце — 2 шт.,

яєчний жовток — 2 шт.,

рідкий мед — 150 г.

Спосіб приготування

У просіяне борошно додайте соду. На терці натріть холодне масло. Змішайте, додайте цукор, яйця, жовтки і мед. Замісіть тісто. Залиште його на ніч в холодильнику. З ранку розкачайте корж товщиною 0,5 см. Виріжте фігурки з тіста. Змастіть деко олією, викладіть печиво і запікайте при температурі 200 градусів до рум’яного вигляду. Розмалюйте готове печиво білим і чорним шоколадом — додайте фігуркам бороду і одяг Святого Миколая.

Миколайчики для дітей

Це солодке печиво з яскравою глазур’ю сподобається дітям завдяки привабливому зовнішньому вигляду.

Миколайчики з глазур'ю (Фото: Instagram.com/anna_burlakova_smm)
Миколайчики з глазур'ю / Фото: Instagram.com/anna_burlakova_smm

інгредієнти

борошно — 2 склянки,

рідкий мед — 1 ст.л.,

яйце — 1 шт.,

цукор — 1 склянка,

вершкове масло — 50 г,

сметана — 2 ст.л.,

рослинне масло — 1 ст.л.,

сода — 1 ч.л.,

3 білка,

2 склянки цукрової пудри

Для прикраси: харчові барвники (можна використовувати натуральні інгредієнти — какао, вишневий сироп, сік чорниці, шпинату).

Спосіб приготування

Змішайте борошно, яйце, цукор, сметану і вершкове масло. Додайте соду, погашену оцтом. Замісіть тісто. Викладіть його в миску і поставте в холодильник на годину. Розкачайте тісто завтовшки 0,5−1 см і виріжте печиво.

Викладіть печиво на змащений олією лист і поставте в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хвилин. Щоб прикрасити готове печиво, зробіть різнокольорову глазур. Для цього збийте білки з цукровою пудрою до консистенції густої сметани. Розлийте глазур в різні склянки, додаючи барвники. Зробіть святкове печиво — фігуркам можна додати візерунки у вигляді ялинкових гілок або одягу святого Миколая.

Миколайчики з шоколаду

Шоколадне печиво (Фото: Jonathan Farber / Unsplash)
Шоколадне печиво / Фото: Jonathan Farber / Unsplash

інгредієнти

маргарин — 150 г,

борошно — 600 г,

сода — 1 ч.л.,

цукор — 200 г,

яйце — 2 шт.,

яєчний жовток — 1 шт.,

рідкий мед — 150 г,

какао-порошок — 3 ст.л.,

рослинна олія.

Просіяне борошно змішайте з розм’якшеним маргарином. Додайте цукор, яйця, соду, мед і какао. Замісіть тісто і поставте його в холодильник на 3 години. Потім дістаньте тісто і розкачайте товщиною 5 мм. Після цього виріжте формочки з тіста і викладіть на змащений олією пергаментний папір. Зверху змастіть печиво жовтком і відправте в духовку, розігріту до 200 градусів, на 10−15 хвилин. Прикрасьте різнобарвною глазур’ю або розтопленим на водяній бані шоколадом.

Лимонні Миколайчики

Красиве і ніжне лимонне печиво (Фото: Instagram.com/victoriavalerievna)
Красиве і ніжне лимонне печиво / Фото: Instagram.com/victoriavalerievna

інгредієнти

борошно — 2 склянки

вершкове масло — 100 г

яєчний жовток — 2 шт.

цукрова пудра — 1 стакан

лимон — 1 шт.

сода — 1 ч.л.

білий шоколад — 100 г.

Змішайте борошно з содою і цукровою пудрою. Додайте розм’якшене масло. Вмішайте в суміш жовтки, лимонну цедру і свіжовичавлений лимонний сік. Замісіть тісто, загорніть його в харчову плівку і залиште на 30 хвилин в холодильнику. Розкачайте тісто завтовшки трохи менше 1 см. Наріжте фігурки і випікайте до рум’яного стану на деку при температурі 200 градусів. Прикрасьте печиво розтопленим шоколадом, в який можна додати цедру.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X