Маркування Sugar-Free, No Added Sugar або Unsweetened: У чому відмінності та як обрати найменш шкідливий продукт

7 листопада 2017, 12:45
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Написи «sugar-free», «no added sugar» або «unsweetened» на етикетках з харчовими продуктами можуть вводити в оману споживачів. Для покупців, які контролюють своє вживання цукру, відрізнити одне твердження від іншого є складним завданням. Який з них кращий? Чи означає нульовий вміст цукру напис «sugar-free»?

По-перше, цукор не однозначно шкідливий для нас - те, як ми його споживаємо, може завдати шкоди нашому здоров'ю. У той час як природній цукор у фруктах і овочах є частиною здорового харчування, доданий цукор в безалкогольних напоях і оброблених харчових продуктах повинен споживатися мінімально, пише CookingLight.

Відео дня

Вживання занадто великої кількості доданого цукру може підвищити ризик розвитку хронічних захворювань, таких як серцеві захворювання і діабет типу 2. Хоча Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) схвалює використання штучних підсолоджувачів у харчових продуктах, до сих пір існують суперечливі думки з приводу ризиків, які вони ймовірно несуть для здоров'я.

Природно є різниця між поняттями «sugar-free», «no added sugar» або «unsweetened», але який з них буде кращий для вас?

Різні види цукру

Перш ніж розшифровувати маркування, розглянемо види цукру - від альтернатив цукрові до його замінників, - які можна побачити на етикетках продуктів харчування. При цьому природний цукор, такий як міститься в фруктах, не повинен з'являтися в списках інгредієнтів.

Цукор природного походження: зустрічається в фруктах (фруктоза) і молочних продуктах (лактоза). З таким цукром важко перестаратися, тому що вони зазвичай поєднуються з клітковиною, білками і корисними для вас вітамінами і мінералами. Продукти, які мають природно солодкий смак, такі як ананаси, банани і солодка картопля, багаті поживними речовинами і є частиною здорового харчування.

Доданий цукор: оброблені продукти, хлібобулочні вироби і безалкогольні напої можуть містити доданий цукор, щоб поліпшити їхній смак або домогтися правильної текстури. Доданий цукор включає в себе такі інгредієнти як коричневий цукор, мед, кленовий сироп, кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, цукор-пісок і багато іншого.

Фото: Push Doctor/Flickr
Фото: Push Doctor/Flickr Фото:

Штучні підсолоджувачі: загальні джерела штучних підсолоджувачів включають продукти, які часто продаються як sugar-free, такі як дієтичні безалкогольні напої. Штучні підсолоджувачі будуть відзначені в списках інгредієнтів як аспартам, сахарин і сукралоза.

Цукрові спирти: також відомі як поліол, цукрові спирти зазвичай використовуються для підсолоджування продуктів sugar-free. Цукрові спирти можуть зустрічатися в жувальній гумці та карамелі і з'являються в списках інгредієнтів у вигляді сорбіту або маніту. Майте на увазі, що вони можуть надавати послаблюючу дію на деяких людей.

Sugar-free (Без вмісту цукру)

Згідно FDA, їжа вважається sugar-free, якщо містить менше 0,5 г цукру на порцію. Важливо відзначити фактичну кількість порцій в упаковці, тому що продукт може містити невелику кількість цукру, навіть з відміткою sugar-free. Більш того, продукція sugar-free включає природний та доданий цукор, але не включає штучні підсолоджувачі або цукрові спирти. Перевірте список інгредієнтів на предмет штучних підсолоджувачів або цукрових спиртів, обидва з яких використовуються для посилення смаку під час відсутності цукру. Напис sugar-free зазвичай можна зустріти на жувальній гумці, сиропах, фруктових консервах, цукерках.

Фото: Punk Marciano/Flickr
Фото: Punk Marciano/Flickr Фото:

No added sugar (Без доданого цукру)

Ставити на етикетці з харчовими продуктами напис «no added sugar» можна, якщо вони не містять цукру, доданого під час обробки або упаковки, включаючи інгредієнти, що містять цукор, такі як сік або сухі фрукти. Іншими словами, якщо цукор не додається в їжу вручну, він може нести цю назву. «No added sugar» не те ж саме що «sugar-free», оскільки природний цукор, штучний і цукрові спирти можуть бути присутніми в продукті. Шукайте таку позначку на таких продуктах як гранола, арахісове масло, фруктовий сік, фруктові консерви.

Unsweetened (Без підсолоджувачів)

Якщо ви бачите цей термін на харчовій етикетці, це означає, що продукт не містить доданих цукрів, штучних підсолоджувачів і цукрових спиртів взагалі. Знову ж таки, це не означає, що їжа не містить цукру, тому що в ній може бути природний цукор. Приклади «unsweetened» харчових продуктів можуть включати мигдальне молоко, кокосове молоко, яблучний соус, холодний чай. Якщо ви хочете уникнути штучного цукру або зменшити його кількість в своєму раціоні, продукти з цієї маркуванням - ваш вибір.

Фото: Jesse Menn/Flickr
Фото: Jesse Menn/Flickr Фото:

Отже, яке маркування буде кращим вибором? Чесно кажучи, жодне з них. Чи то «sugar-free», «no added sugar» або «unsweetened» - важливо враховувати повний склад будь-якої їжі, що містить ці написи, і питати себе, чи правильний це вибір для вашого харчування. У той час як продукти з маркуванням unsweetened можуть бути кращим варіантом, чому б не отримати необхідну солодкість від насичених живильними речовинами, природно-солодких фруктів і овочів? Зрештою, створення арсеналу здорових рецептів з низьким вмістом цукру, які зводять до мінімуму доданий цукор і більше покладаються на його природні джерела, буде ідеальним рішенням.

Слідкуйте за найцікавішими новинами з розділу НВ STYLE в Facebook

Редактор: Марія Кабацій

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X