З батьківщини Моцарта. Як приготувати австрійський десерт Зальцбург нокерльн
Кулінар і рестораторка Вікторія Фішич поділилася рецептом десерту у вигляді Альпійських гір. А вже сьогодні в ефірі програми Картата потата на радіо НВ обговорить з Дашею Малаховою схожість української, австрійської та німецької кухонь.
«Нокерльн — це різновид класичного суфле, що готується в жароміцній формі, яка відразу ж подається на стіл. Традиційно — це овальна форма», — розповіла кулінарна експертка.
Правильним цей десерт вважається тільки тоді, коли має три піки, які символізують три гори, що оточують Зальцбург. Присипані цукровою пудрою вони і справді нагадують засніжені вершини.
«Цей десерт — ікона австрійської кухні. А ще в честь нього названа оперета і телевізійний серіал. Відчуваєте, що не просто так весь цей галас. Він — гідний герой з унікальною історією народження», — написала Вікторія Фішич і поділилася історією створення витонченого десерту.
А щоб зануритися в культуру австрійської гастрономії, спробуйте цей десерт в поєднанні з десертним вином — австрійські експерти рекомендують Бееренауслезе з сортів Рислінг, Совіньйон Блан або Вельшріслінг.
Рецепт Зальцбург нокерльн ⠀
Інгредієнти:
- Білки — 4 шт
- Жовтки — 3 шт
- Дрібний цукор або пудра — 3 ст ложки (75 г, можна 50 г — буде менш солодкий)
- Цедра з 1/3 лимона (дуже дрібно, в кашку)
- Борошно — 1 ст ложка
- Ванільний цукор — 1 ч.л. ⠀
Для ягідного соусу:
- 200 г червоної смородини або інший кислої ягоди
- Цукор — 1 ст. л
- Цукрова пудра для посипання — 20 г
Замість ягідного соусу можна використовувати варення, джем.
Приготування:
Спочатку приготуйте соус. Ягоди покладіть в сотейник, засипте цукром і доведіть до кипіння. Потім проваріть на повільному вогні, щоб випарувати зайву рідину — хвилин 5−7.
Білки збийте з цукром до пружних, гострих піків. Піна повинна бути дуже густа, щоб трималася навіть в перевернутому стані. Це десь хвилин 7−8.
Збийте жовтки з 1 ч.л. ванільного цукру до білого стану. Додайте борошно та цедру лимона і збийте до густого крему.
Дуже акуратно лопаткою викладіть масу з жовтків у білки. І повільно перемішайте лопаткою знизу вгору. Не треба намагатися отримати занадто однорідну масу, розводи жовтка повинні бути видні в білковій масі.
Візьміть форму і нагрійте її. Дно змастіть вершковим маслом і викладіть ягідний соус.
Зверху на соус викладіть яєчну масу в формі трьох піків (пам'ятайте, що це гори навколо Зальцбурга і їх — всього три).
Ставте десерт у розігріту до 180С духовку і випікайте 20 хвилин. Піки повинні зарум’яниться, але не стати коричневими. Якщо вони рум’яняться занадто швидко (раніше відведеного часу), зменшіть температуру духовки. Важливо! Не відкривайте духовку до закінчення процесу, інакше — все пропало, піки впадуть від перепаду температури.
Витягніть з духовки і подавайте відразу ж на стіл, поки суфле «не здулося». Їжте гарячим (холодний десерт стає гумовим), зачерпуючи ложкою кислуватий ягідний соус із дна з солодким суфле.
Смачного!
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.