Фокача, тарт і булочки. Три рецепти солоної випічки з гарбузом, які варто спробувати цієї осені

26 жовтня, 20:43
Гарбуз добре працює як начинка або доповнення до тесту (Фото:instagram.com/tavolartegusto)

Гарбуз добре працює як начинка або доповнення до тесту (Фото:instagram.com/tavolartegusto)

Публікуємо нетипові рецепти з гарбузом, з якими варто експериментувати в сезон цього плода.

Зазвичай ідеї гарбузових страв завершуються на крем-супі, гарбузовій каші та гарбузовому чизкейку до Геловіна. Однак цей плід має значно більше потенціалу, у тому числі серед солоної випічки. Ми зібрали кілька цікавих рецептів, котрі вам варто спробувати. Серед них — італійський хліб фокача, здобні булочки у вигляді гарбузиків і сирно-гарбузовий тарт, з начинкою якого ви можете експериментувати до смаку.

Відео дня

Рецепт гарбузової фокачі

Інгредієнти:

  • 800 г борошна (бажано манітоба)
  • 1 ст.л. сухих дріжджів (або 10 г свіжих дріжджів)
  • 400 мл води
  • 40 г оливкової олії першого віджиму
  • 400 г гарбузового пюре (без зайвої вологи)
  • 13 г дрібної солі
  • розмарин
  • крупна сіль для декору

Приготування:

1. Викладіть дріжджі в миску, додайте 100 г води і 100 г борошна. Перемішайте та лишіть на 1 годину, щоб тісто піднялося вдвічі.

2. Додайте в тісто гарбузове пюре кімнатної температури, потім вмішайте решту борошна, води, олію та сіль. Вимішуйте руками кілька хвилин, поки не утвориться однорідна куля. Посипте борошном і залишіть на 2−3 години підходити в теплому місці.

3. Коли тісто збільшиться приблизно втричі, присипте борошном, викладіть на робочу поверхню та акуратно розкачайте в прямокутник розміру вашої форми чи деко.

4. Перекладіть тісто у змазане маслом чи вистелене папером деко, чи форму для випікання, присипте розмарином і зернами крупної солі. Щоб тісто розподілялося краще, змажте кінчики пальців оливковою олією. Лишіть тісто підніматися ще на 1 годину, поки тісто не подвоїться в розмірі. За бажанням додайте трохи олії зверху.

5. Випікайте в духовці при 190 °C впродовж 30 хвилин. Спершу запікайте внизу впродовж 10 хвилин, потім на середині 20 хвилин до золотистої скоринки. Вийміть із духовки і дайте охолонути приблизно 10 хвилин.

Смачного!

Рецепт булочок з гарбузом

Інгредієнти:

  • 50 г води
  • 16 кубиків свіжих дріжджів
  • 1 ч.л. цукру
  • 300 г гарбуза
  • 0,5 зубчика часнику
  • невелика гілка розмарину
  • 40 г олії
  • 500 г борошна
  • сіль до смаку
  • очищене гарбузове насіння
  • яєчний жовток

Приготування:

1. Стушкуйте гарбуз з 40 грамами олії, часником і розмарином у глибокій сковороді, посоліть і накрийте кришкою, щоб він готувався на пару. Після приготування збийте все в пюре.

2. Тим часом розчиніть дріжджі з цукром і водою, всипте борошно і додайте теплу гарбузову суміш. Ретельно вимісіть тісто та лишіть підходити на 20 хвилин. Обімніть тісто та знову лишіть підходити, поки воно суттєво не збільшиться.

3. Розділіть тісто на 8 частин, сформуйте з кожної кульку, трохи притисніть її та зробіть збоку надрізи. Викладіть пиріжки на застелене пергаментом деко, та лишіть, поки вони не збільшаться вдвічі.

4. Змастіть булочки жовтком, посипте гарбузовим насінням і відправте в духовку при 180 °C до готовності.

Смачного!

Рецепт тарта з гарбузом і сиром

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Інгредієнти:

  • 0,5 порції готового листкового або пісочного тіста
  • 500 г гарбуза
  • 250 г рикоти (або вершкового сиру на ваш вибір)
  • 250 г сиру моцарела
  • 1 ч.л. пармезану
  • розмарин
  • шавлія
  • оливкова олія першого віджиму
  • сіль, перець
  • за бажанням можна додати м’ясну нарізку

Приготування:

1. Очистіть гарбуз, наріжте його тонкими скибочками не більше 4 мм і запечіть при 180 °C впродовж 25−30 хвилин з шавлією та розмарином.

2. Окремо змішайте рикоту з дрібкою солі, дрібно натертим пармезаном і перцем.

3. Змажте форму для запікання маслом чи прокладіть пергаментним папером. Викладіть у форму тісто, додайте шар рикоти та нарізаного сиру. Зверху викладіть гарбуз. Проміжки заповніть сиром.

4. Випікайте пиріг у духовці при 200 °C приблизно 15 хвилин. Дістаньте пиріг, додайте ще сиру, трошки олії та спеції за бажанням. Відправте в духовку ще на 15 хвилин, зменшивши температуру до 180 °C.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо НВ
X