Щоб рік був багатим. Що обов’язково має бути на столі на Щедрий вечір

На столі обов’язково має бути кутя та свинина (Фото:martahlushyk1/depositphotos.com)
Стіл у це свято має бути різноманітним.
13 січня напередодні Старого Нового року, який також називають днем Святого Василя, в Україні відзначається Щедрий вечір чи Маланка. Цей день має багато традицій, одна з яких — щедрий святковий стіл із різноманітними стравами.
Їжа цього вечора відіграє важливу роль, адже, вважається, що від різноманітності столу залежатиме, наскільки щедрим буде весь рік. Саме тому святкове меню повинно мати багато ситних страв. Готувати рибу на Маланку не бажано, повір'я свідчать, що, якщо на столі є риба, щастя та багатство «відпливуть».

Що приготувати на Щедрий вечір
Кутя
Важливий атрибут свята — щедра кутя. Її особливість у тому, що вона готується на молоці, вершках чи маслі.
Млинці, пироги чи вареники
Ці страви часто з’являються на столі багатьох українських свят. На Щедрий вечір їх готують із сиром, м’ясом чи з ягодами на десерт.
- Рецепт налисників
- Рецепт млинців з картоплі
- Рецепт солодких млинців з потрійною начинкою
- Рецепт тіста на вареники
- Рецепт вареників із яблуками
Свинина
Свинину на Маланку готують обов’язково, бо саме ця тварина символізує достаток. Готувати можна холодець, домашню ковбасу, верещаку, тушковане м’ясо та закуски із салом.
Узвар
Також варто приготувати традиційний український напій та подавати його теплим.
Пряники
На десерт можна приготувати будь-який зимовий десерт чи традиційні українські пряники.