Спорт з келихом. У 2019 році Україна вперше візьме участь в чемпіонаті світу з сліпої дегустації вин

4 жовтня 2019, 19:48

НВ Style побував на тренуванні першої збірної України по сліпій дегустації вин, дізнався де і коли пройде чемпіонат світу в незвичайному спорті, і як готуються наші учасники.

Кількість винних видів спорту в світі зростає: крім винних забігів і винної йоги все більш популярними стають змагання з дегустації вин наосліп. Причому вони проходять як в форматі дружніх посиденьок з келихами, так і на вищому рівні - у вигляді чемпіонату світу.

Відео дня

Чемпіонат світу з сліпої дегустації 2019

У 2019 році змагання пройдуть в сьомий раз. Конкурс, популярність якого зростає з кожним роком, організований французьким винним журналом La Revue du Vin de France. Від інших змагань, що включають сліпу дегустацію вин, наприклад, конкурсу Найкращий сомельє світу, цей чемпіонат відрізняється насамперед тим, що тут сліпа дегустація — це командний спорт.

Змагання проводяться щорічно у Франції. Цього року чемпіонат пройде 12 жовтня в 500-літньому замку Шамбор — одному з найвідоміших замків Луари. У конкурсі візьмуть участь 28 країн. Напередодні, 11 жовтня, для учасників змагань проведуть обід з можливістю спробувати вино від кожної з країн, що беруть участь в турнірі. Разом з Україною, вперше свої сили на конкурсі випробують Казахстан, Румунія та Естонія.

Серед найсильніших команд — Бельгія та північні країни: в них високо розвинена винна культура і спільні сліпі дегустації з відгадуванням вин — це популярна розвага серед любителів вина. В Україні цей напрям тільки розвивається, але — досить активно.

Сліпа дегустація — що це

Сліпою дегустацією називається проба вина, про яке дегустатор нічого не знає. Пляшки зазвичай обертаються так, щоб не було видно етикетку, декор горлечка, не проглядалася форма пляшки. Іноді вино подають в непрозорому чорному келиху так, щоб не видно було навіть колір.

Біле вино (Фото: НВ / Юлія Листопадська)
Біле вино / Фото: НВ / Юлія Листопадська

Дегустатор нюхає і пробує вино, описує букет і смак, а потім пов’язуючи опис з відомими даними про сорти винограду, регіони виробництва, вік вина, називає колір, тип вина, сортовий склад, вміст алкоголю, регіон, рік виробництва, а іноді і виробника.

Найвідоміша сліпа дегустація відбулася в 1979 році - це Паризька дегустація, яка перевернула уявлення про кращі вина світу — великі французькі шато в ній програли американським винам. За мотивами цієї події був знятий фільм Bottle Shock (2008).

У форматі сліпих дегустацій сьогодні проходять найавторитетніші винні конкурси світу. А ще це формат, що набирає популярність серед любителів вина. Азарт гравців іноді підігрівають тоталізаторами серед глядачів — і тоді двох-тригодинні дегустації проходять на одному диханні.

Дегустація вина (Фото: НВ / Юлія Листопадська)
Дегустація вина / Фото: НВ / Юлія Листопадська
Дегустація вина (Фото: НВ / Юлія Листопадська)
Дегустація вина / Фото: НВ / Юлія Листопадська

Де дегустувати наосліп в Україні?

Таку послугу пропонують як мінімум кілька барів. У Києві це винний бар 101, Vinostudia, Wine Not. В останньому можна зіграти в «казино», де кожен крок — це сліпа дегустація. В Одесі час від часу наосліп дегустують вина в Bernardazzi.

Олексій Дмитрієв, шеф-сомельє в Bernardazzi restaurant (Фото: НВ / Юлія Листопадська)
Олексій Дмитрієв, шеф-сомельє в Bernardazzi restaurant / Фото: НВ / Юлія Листопадська

Українська збірна з сліпої дегустації

Наша збірна в цьому році вперше бере участь в світовому чемпіонаті. Учасникам дається час на дегустацію, після чого вони приступають до обговорення. Команда, що складається з п’яти чоловік, повинна за 10 хвилин визначити виробника і назву вина, країну, регіон і рік його виробництва. В ході дегустації команда спробує шість білих і шість червоних вин з усього світу. Команда системно раз в 1−2 тижні дегустувала вина протягом року, після чого в кінця літа визначився склад учасників збірної України 2019 року:

Обговорення під час дегустації (Фото: НВ / Юлія Листопадська)
Обговорення під час дегустації / Фото: НВ / Юлія Листопадська
Роман Ремеєв (Фото: НВ / Юлія Листопадська)
Роман Ремеєв / Фото: НВ / Юлія Листопадська
  • Євгенія Ніколайчук — винний експерт, викладач WSET, володарка диплома WSET4, експерт проекту ЄС Географічні позначення в Україні
  • Маша Скорченко — винороб з досвідом роботи в Україні, Франції, Грузії, Нової Зеландії, США
  • Юлія Кривошей — кавіст Wine Wine
  • Павло Мнухін — сомельє Oysters Cava Bar
  • Рома Ремієв — капітан команди — сомельє Goodwine
Команда дегустаторів (Фото: НВ / Юлія Листопадська)
Команда дегустаторів / Фото: НВ / Юлія Листопадська

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X