Вісім суперсил аспарагуса. Все, що потрібно знати про білу, зелену і фіолетову спаржу, їхню користь і приготування

17 червня 2021, 13:48

Сезон спаржі добігає кінця, і якщо ви досі не спробували цей прекрасний овоч, залишилися лічені дні, щоб це зробити. Як розібратися в спаржі, розповідає Лариса Боден, а шеф Роман Жадан ділиться рецептом.

Лариса Боден

Співзасновниця ферми Gourmet з Любимівки, — експерт з аспарагуса: вона вирощує його вже понад 15 років.

Лариса розповіла НВ, як вибрати правильну спаржу, як її смачно приготувати і як поєднувати з іншими продуктами.

Вісім суперсил аспарагуса

Спаржа — чемпіон серед продуктів із користі для здоров’я.

Відео дня

1 Першою суперсилою є те, що аспарагус — чемпіон серед овочів за кількістю антиоксидантів у своєму складі. Антиоксиданти — речовини, що допомагають організму боротися з передчасним старінням. Іншими словами, вони можуть нам допомогти зберегти молодість якнайдовше. Антиоксиданти борються з вільними радикалами — шкідливими частками. Серед різних антиоксидантів, що містяться в аспарагусі, є антоціани, які зміцнюють імунну систему і підтримують відновлювальні процеси в організмі. А ще вони знижують високий кров’яний тиск і високий рівень холестерину.

2 Якщо хочете допомогти мозку і серцю — їжте більше спаржі. Це друга суперсила аспарагуса. У його складі багато такої речовини, як рутин. Як і інші антиоксиданти, цей елемент не виробляється організмом самостійно. Отримати ми його можемо тільки ззовні. Рутин захищає клітини мозку від пошкоджень, бореться із запальними процесами в організмі й уповільнює старіння шкіри.

3 Третя сила аспарагуса — такий набір вітамінів, як А, Е і фолієва кислота. Цей мікс перетворює аспарагус в чарівний засіб для сяючої та пружної шкіри. А ще в аспарагусі є багато природного глутатіону. Глутатіон — мрія косметолога: звужує пори, відбілює, бореться з пігментацією, дарує шкірі здоровий колір. Бере участь у синтезі колагену й еластину. А ще лікарі відзначають його ефективність у знятті подразнення шкіри після лазерного шліфування й інших подібних процедур.

Надано Gourmet з Любимівки
Фото: Надано Gourmet з Любимівки

4 Четверта сила аспарагуса — це ідеальний продукт для тих, хто хоче схуднути. Завдяки клітковині в своєму складі, аспарагус позитивно впливає на травну систему і надовго перемагає почуття голоду. При цьому у спаржі міститься всього 20 калорій на 100 г продукту.

5 Спаржа позитивно впливає на нирки і зменшує набряки — це п’ята суперсила. Це справжній детокс-продукт. Щоб ефективно очистити організм, нам не потрібно їхати в рехаб. Нам потрібно приготувати на вечерю спаржу на грилі. Усе це відбувається завдяки специфічному набору мікроелементів і високому вмісту амінокислоти з такою назвою, як аспарагін.

6 Аспарагус — афродизіак. Це його шоста суперсила. У складі овочу є протодіосцин — речовина, яка здатна підсилювати ерекцію, підвищувати рівень тестерону в крові, а з ним і лібідо. А ще протодіосцин покращує фізичний і психологічний стан людини і покращує метаболізм холестерину.

7 Аспарагус стоїть на захисті імунної системи завдяки глутатіону в складі — біологічно активному трипептиду і одному з найбільш ефективних антиоксидантів. Це сьома суперсила аспарагуса. А ще глутатіон стимулює роботу інших антиоксидантів: С, Е і бета-каротину.

8 І восьма сила аспарагуса — це гарантовано органічна їжа. Він не містить нітратів, важких металів, токсинів та інших шкідливих речовин і тому абсолютно безпечний і для дорослих, і для дітей.

duarte nunes / unsplash
Фото: duarte nunes / unsplash

Як правильно вибрати спаржу

Основне правило вибору спаржі при покупці: вона має бути свіжою. В ідеальному варіанті — потрапляти на стіл через пів години після зрізання. Якщо ви не живете біля поля спаржі, а вибираєте аспарагус в магазині або на ринку, намагайтеся купувати овоч у місцях, обладнаних холодильниками. Це дає гарантію якості та свіжості.

Найімовірніше, ви зіткнетеся з вибором: придбати білу, зелену чи фіолетову спаржу. Кожен вид смачний і цікавий по своєму. Радимо спробувати всі.

Біла спаржа — класичний вибір і делікатес серед гурманів. Саме її вирощували з давніх часів, а аристократи насолоджувалися її тонким смаком з вишуканими соусами. Зараз це задоволення доступне і «простим смертним», хоча виростити білу спаржу — цілий квест. Якщо її білих стебел торкнуться сонячні промені, почнеться незворотна реакція, «прокинеться» хлорофіл, і спаржа позеленіє. Тому стебла ростять під землею, а зверху ще покривають щільною плівкою. Зрізається біла спаржа на світанку, поки сонце не піднялося високо.

waldemar brandt / unsplash
Фото: waldemar brandt / unsplash

Зелена спаржа ще 200 років тому вважалася «дикою» і неїстівною. Але зараз її достойно оцінили. У країнах Середземномор’я її просто обожнюють за яскравий смак і хрустку структуру. Зелений аспарагус додають свіжим в салати, швидко смажать на оливковій олії чи вершковому маслі зі спеціями.

Фіолетова спаржа — недавній винахід голландських і американських селекціонерів. Саме вона — джерело цілющих антоціанів, які надають їй такий незвичайний колір. Антоціани легко руйнуються при нагріванні і заморожуванні, тому фіолетовий аспарагус потрібно обов’язково їсти сирим. Або просто як снек, або експериментувати і додавати в салати. Солодкуватий смак фіолетового аспарагуса нагадує молодий зелений горошок.

Ну і коли визначитеся з вибором, бажано якомога швидше аспарагус з'їсти. Краще його довго не зберігати. Ну якщо все-таки потрібно, то є невелика хитрість. Складіть спаржу пучком і поставте в банку з холодною водою як букет, зрізами вниз. Сховайте в холодильник. Так вона може залишатися свіжою до 10 днів.

Як правильно готувати аспарагус

Головне правило приготування аспарагуса: не переварити його і не пересмажити. Мало того, що він стає несмачним, так ще й втрачає всі свої цілющі властивості.

У білої спаржі є свої хитрощі. Її шкірка гірчить. Тому, щоб не зіпсувати страву, потрібно правильно очистити стебла. Якщо є спеціальний ніж, то прекрасно, але підійде і звичайна чистилка для картоплі. Акуратно зрізаємо приблизно 1 мм, більше не треба, але уважно простежте, щоб не залишилося нічого від гіркої оболонки. Тепер білу спаржу можна бланшувати (на 5 хвилин в киплячій підсоленій воді). Ніжні кінчики в воду не опускаємо! Подаємо з соусами (наприклад, класичним яєчно-масляним Голландезом), копченим лососем, прошуто чи хамоном.

З білої спаржі можна приготувати супервишукану страву без особливих зусиль. Ділимося розкішним рецептом від шеф-кухаря першокласного ресторану Bassano Ristorante Романа Жадана.

Bassano Ristorante
Фото: Bassano Ristorante

Крем-суп з білої спаржі з індичкою су-від

За рецептом Романа Жадана, шеф-кухаря Bassano Ristorante

Інгредієнти

  • Біла спаржа — 1 кг
  • Цибуля порей, біла частина — 100 г
  • Біле вино сухе — 100 мл
  • Вершки 30% жирності — 0,5 л
  • Вода — 0,5 л
  • Вершкове масло — 0,2 кг
  • Сіль
  • Цукор

Приготування:

Акуратно очистіть спаржу.

Цибулю порей обсмажте на вершковому маслі. Потім додайте вино. Випаруйте рідину.

Додайте білу спаржу. Потім сіль цукор і воду. Тушкуйте до м’якості.

За 10 хв до готовності додайте вершки і перебийте за допомогою блендера.

Подавайте зі слайсами індички су-від.

Щоб приготувати індичку су-від вам знадобиться:

  • Індичка — 1 кг
  • Розмарин свіжий — 10 г
  • Сіль — 10 г
  • Олія — 20 г
  • Перець чорний — 1 г

Приготування

Натріть м’ясо прянощами і сіллю.

Запікайте індичку при 60 °C 2,5 години.

Готово!

Зелена спаржа ще легша в приготуванні, ніж біла. У зеленої спаржі злегка обрізають стебла (до 3 см). Потім пов’язують в пучок і бланшують в підсоленій воді п’ять хвилин. Після цього швидко опускають в крижану воду. Такий лайфхак додасть аспарагусу додаткову «хрумкість». Після цього аспарагус можна ще обсмажити на грилі або на сковороді з вершковим маслом, або запекти в духовці. Чи віддати перевагу дієтичному варіанту і просто додати до спаржі яйце пашот.

anto meneghini / unsplash
Фото: anto meneghini / unsplash

Фіолетовий аспарагус краще їсти свіжим. І тут є дуже широке поле для експериментів. Спробуйте додати свіжі помідори, авокадо, руколу, волоські горіхи або інжир. Чудовим доповненням стануть фета, креветки, тунець, морські гребінці чи перепелині яйця.

А позаяк сезон аспарагуса ось-ось закінчиться, рекомендуємо вам трохи запастися цим овочем, щоб насолодитися ним довше. Заморозити спаржу дуже легко. Але використовуйте для цього тільки зелену спаржу, біла і фіолетова втратять свої смакові якості.

Помийте аспарагус, швидко, не більше 5 хвилин бланшуйте в киплячій воді і відразу ж на кілька хвилин опустіть в крижану. Після цього обсушіть стебла, складіть в контейнери і відправте в морозильник. Готово. І важливе правило: при приготуванні страв із замороженої спаржі в жодному разі її не розморожувати. Кладіть відразу в каструлю або сковорідку — буде набагато смачніше. Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X