Все, що ви хотіли знати. Як вибирати, зберігати і готувати спаржу — розповідає суддя МастерШеф Володимир Ярославський
Корисні властивості спаржі, як вибрати продукт, як зберігати, як приготувати спаржу — на всі ці питання знає відповіді шеф-кухар Володимир Ярославський.
Спаржа — це продукт, який росте в Україні, але не дивлячись на доступність і локальність, до сих пір викликає безліч питань. Часто її плутають зі спаржевою квасолею, але це абсолютно різні продукти. Як вибрати якісну спаржу, як її очистити, чи потрібно відварювати спаржу або запікати, з чим її можна поєднувати? Суддя телепроекту МастерШеф. Професіонали і шеф-кухар Lucky Restaurant Vinotheque Володимир Ярославський розповів все, що ви хотіли знати про спаржу. Сезон вітчизняної спаржі короткий — травень-квітень. Тому вивчайте інформацію і швидше купуйте спаржу, щоб вже сьогодні приготувати чудову вечерю.

Корисні властивості спаржі
- спаржа містить інулін
- допомагає боротися з раком
- покращує здоров’я нирок
- бореться із запаленням
- підтримує роботу серця
- підвищує здоров’я мозку
- покращує травлення, зір
- покращує здоров’я кісток, волосся, шкіри
- підвищує імунітет
- допомагає лікувати діабет
Вибираємо спаржу
Перше правило — спаржа не повинна бути млявою. Для готування беремо коротші і товстіші стебла спаржі. У салати і сирими — можна брати більш тонкі стебла.
Зберігаємо спаржу
Зберігати спаржу потрібно в холодильнику у вологому рушнику і потім в поліетиленовому пакеті до 5−7 днів.
Миємо спаржу перед очищенням
Нігтем потрібно перевірити 1−2 спаржі на щільність шкірки, починаючи від 1/3 з нижньої частини. Коли ніготь легко прориває верхню плівку, її вже не потрібно зрізати — таким чином можна визначити, звідки необхідно зачищати паростки. Робити це потрібно овочечисткою, акуратно і неглибоко, знімаємо тільки верхню тверду плівку.
У мішленівських ресторанах шефи іноді залишають тільки красиву верхню третину. Акуратно ножем надрізають по кільцю шкірку, зачищають як зазвичай, а потім ножем підрівнюють все однаково від очищеної частини до кільцевого зрізу.
Видаляємо твердий низ спаржі
Ставимо ніж на низ спаржі, наприклад, в 1 см від зрізу і натискаємо на нього. Якщо відчуваємо, що не продавлюється, ставимо на 0,5 см далі - знову щільно, ставимо ще на 0,5 см далі і відчуваємо, що продавлюється, тоді і відрізаємо денце.

Нарізка спаржі
Для салату з сирої спаржі нарізаємо спаржу слайсами, з готової - кільцями, брусочками рівними або з косим зрізом.
Варка спаржі
Варимо спаржу в киплячій підсоленій воді приблизно від 1 хв. до 2,5 хв. з моменту закипання. Як тільки витягли з окропу, занурюємо в воду з льодом. Потрібно зупинити приготування, інакше спаржа переготується.
Спаржа має бути приємно хрусткою, пружною, але вже провареною — не сирою і не м’якою, і не повинна втрачати колір. Не бійтеся їсти сиру спаржу — на смак вона майже як молодий зелений горошок і корисніше.
Далі додаємо спаржу в салати або швидко смажимо на оливковій олії або вершковому маслі, запікаємо з сиром, або поливши соусом і посипавши сиром, і їмо.
Обрізки можна використовувати в овочевий бульйон або зробити суп зі спаржі - не викидайте цінний продукт.
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life