З порічок та пряностей. Рецепт кисло-солодкого соусу до м’яса та птиці

16 липня, 05:28
Що приготувати з порічок окрім варення (Фото:unsplash)

Що приготувати з порічок окрім варення (Фото:unsplash)

Соковита червона ягода порічка походить з родини агрусових і містить у собі велику кількість вітаміну С, РР, мікроелементів та пектинових речовин.

Порічку ще інколи називають червоною смородиною, хоча науковці сходяться у думці, що смородиною варто називати тільки чорні ягоди. Ймовірно, назва «порічки» прийшла в українську мову з польської, де її називають «porzeczka». Також подібна назва поширена у білоруській мові - «парэчкі».

Відео дня

Мовознавець Олександр Авраменко вважає, що назва ягоди пішла від місця її вирощування: «Назва порічка утворена від прийменника „по“ та іменника „річка“. І справді у природі ця рослина росте біля річок».

Розповідаємо, як з цієї літньої кисло-солодкої ягідки приготувати насичений пряний соус, що ідеально пасуватиме до страв з м’яса, в особливості - птиці.

Соус з порічок — рецепт

Інгредієнти:

  • Порічка — 2 кг;
  • Цукор — 1 кг;
  • Оцет 9% - 200 мл;
  • Гвоздика — 2 ч. л.;
  • Кориця — 1 ст. л.;
  • Перець мелений чорний — 1 ч. л.;
  • Перець духмяний — 1 ч. л.

Приготування:

  • Ягоди помити, перебрати та відділити від черешків.
  • У кастрюлю засипати ягоди, цукор та варити до закіпання, після чого тримати на вогні ще 20 хв.
  • Отриману масу віджати від рідини, відокремити кісточки, влити оцет, додати прянощі та все ретельно перемішати.
  • Суміш прокип’ятити ще кілька хвилин, поки соус не загусне.
  • Розкласти соус по стерилізованих банках і закрити.

Смачного!

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати шоколадно-вишневе варення з присмаком п’яної вишні.

Редактор: Лілія Вітюк

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X