Солодка картопля. Що таке батат і як його приготувати

19 лютого 2020, 02:37

Коренеплід батат благотворно впливає на стан нервової системи і допомагає впоратися з хронічною втомою або безсонням.

Батат, або кумара, або солодка картопля родом із тропічних регіонів Америки, його відносять до бульбоплідних рослин родини Вьюнкові. Зараз батат вирощується в тропічних і субтропічних районах земної кулі, найбільше в Індії, КНР і Індонезії. Коренеплід зазвичай прирівнюють до одного з видів картоплі, але насправді він не належить до сімейства пасльонових.

Відео дня

Бульби батату близько 30 см завдовжки з тонкою шкіркою, в залежності від сорту можуть сильно відрізнятися за формою - круглі, веретеноподібні. М'якоть може бути білою, помаранчевою, жовтою, червоною і навіть фіолетовою.

Батат є неймовірно корисним коренеплодом, як і корінь селери, буряк, редька і топінамбур. Завдяки вмісту безлічі корисних речовин, батат обов'язково потрібно включати в зимово-весняний раціон, коли безліч овочів і фруктів недоступні або не корисні. У бататі містяться корисні каротиноїди і антоціани, які стійкі до теплової обробки.

Батат: корисні властивості

Instagram - alexandrashlem
Фото: Instagram - alexandrashlem

Калорійність батату становить 60 ккал на 100 г, що трохи менше, ніж у картоплі - 77 ккал. Батат містить вітаміни групи В, А, С, багатий на фосфор, тіамін, рибофлавін.

Помаранчеві і жовті різновиди солодкої картоплі містять велику кількість бета-каротину, перевищуючи іноді навіть моркву. В сортах з фіолетовою м'якоттю містяться антоціани, які зберігаються навіть після термообробки.

Батат часто рекомендують людям з діабетом, так як інсуліновий індекс коренеплоду значно нижчий, ніж у картоплі, що допомагає стабілізувати рівень цукру в крові.

Коренеплід також сприяє нормалізації активності печінки, нирок і шлунково-кишкового тракту, а також допомагає при хронічній втомі, безсонні, захворюваннях очей.

Як приготувати батат?

На смак батат може бути як прісним, так і дуже солодким. Приготований батат найбільше нагадує солодкувату підморожену картоплю, тому його і називають солодкою картоплею. Сирий же батат за смаком схожий на моркву.

Батат можна їсти сирим, але частіше за все коренеплід відварюють, смажать, тушкують, запікають і консервують. При термічній обробці солодка картопля не втрачає корисних речовин.

Батат можна використовувати для приготування овочевих бульйонів, супів, а також додавати в каші, салати, вареники, лазанью, голубці, деруни. З бататом добре поєднуються риба, сир, гриби. З солодкої картоплі також роблять крохмаль, чіпси, джеми, варення, суфле.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X