Замість м’яса. Чим корисна сочевиця і як її готувати

11 березня 2020, 02:33

Для багатьох сочевиця є одним із кращих джерел рослинного білка.

Батьківщиною сочевиці вважають Південну Європу і Західну Азію. Сочевицю харчову, або сочевицю звичайну відносять до рослин сімейства Бобові. У їжу вживають насіння рослини. Відомо, що залишки сочевиці були знайдені в єгипетських пірамідах, а також на території доісторичних стоянок в Швейцарії.

Відео дня

Найбільше сочевицю вирощують в Канаді, Індії, Туреччині, США, Непалі, Китаї, Австралії.

Сочевиця: корисні властивості

unsplash
Фото: unsplash

Сочевиця є джерелом багатьох необхідних поживних речовин, включаючи фолат, тіамін, пантотенову кислоту, вітамін B6, фосфор, залізо і цинк.

Сочевиця - відмінне джерело рослинного білка (близько 35%), що дозволяє включати її в раціон вегетаріанців або пісне меню. Крім того, завдяки тому, що сочевиця містить всього близько 2-3% вуглеводів і жирів, її часто використовують в дієтичному харчуванні.

Сочевиця добре засвоюється організмом і прискорює метаболізм. Її рекомендують вживати для профілактики серцево-судинних захворювань і захворювань крові.

Що готують із сочевиці?

Сочевицю можна варити, тушкувати, смажити і запікати. Сочевиця з лушпинням залишається цілісною при помірному приготуванні; сочевиця без лушпиння при приготуванні перетворюється в густе пюре, що призводить до абсолютно різних страв. Залежно від сорту варити сочевицю потрібно близько 10-40 хвилин.

Сочевиця є одним з основних продуктів індійської кухні - її використовують для приготування каррі. Також сочевицю використовують як начинку для пирогів, коржів, закусок. З сочевиці роблять борошно і солодощі, варять супи-пюре і додають в салати.

Помаранчеву сочевицю використовують більше для приготування супів, а зелену як гарнір.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X