Зі смаком іриски. Як приготувати яблука в карамелі

8 листопада 2020, 03:26

У холодну пору, особливо напередодні свят, популярним стає легкий десерт у вигляді яблук у карамелі. Приготувати його можна і вдома, адже це досить просто, швидко і дуже смачно.

Для цього десерту підійде будь-який вами улюблений сорт яблук: зелені або червоні, кислі або солодкі. Усі вони стають смачнішими, загорнувшись у золоту оболонку з хрусткого карамелізованого цукру. Окрім того, ви можете додати улюблений топпінг, горішки або навіть цукерки до яблук, створюючи таким чином свій фірмовий десерт.

Відео дня

Рецепт яблук у карамелі

Інгредієнти:

  • 4 середніх яблука
  • 4 палички (або дерев’яні шпажки)
  • 200 г цукру
  • 2 ст.л. домашнього золотого сиропу, меду або кленового сиропу
  • 1 ч.л. оцту або лимонного соку
  • 1 дрібка солі (за бажанням)
  • Додаткові начинки за смаком

Приготування

Вимийте і просушіть фрукти. Видаліть стебла з яблук, потім у заглиблення, де вони раніше перебували, вставте палички, намагаючись не протикати фрукти наскрізь.

Підготуйте добавки і місце подачі. Візьміть деко, вистеліть його жиронепроникним папером або силіконовим килимком і поставте поруч з плитою разом із мисками обраних вами добавок — пластівців мигдалю, дрібно нарізаного фундука або арахісу, сушеного кокоса, бісквітних крихт, подрібнених льодяників або будь-якої іншої добавки до ваших яблук. (шоколад — не найкраща ідея, тому що він просто розтане від гарячого ірису і зісковзне з яблук).

У цьому рецепті ви можете використовувати мед або кленовий сироп. Однак найкраща карамель для яблук виходить з домашнього «золотистого сиропу».

Якщо ви хочете використовувати домашню золотисту карамель (Golden syrup), спочатку приготуйте її. Для цього вам знадобиться 3 столові ложки води, 3 склянки цукру, 1,25 склянки окропу, 1 скибочка лимона.

Налийте в каструлю 3 столові ложки води і ½ склянки цукру. Доведіть до кипіння (без кришки) на середньому вогні. Як тільки суміш стане карамельного кольору, повільно і дуже обережно додайте окріп (суміш буде випускати багато пари).

Додайте 2,5 склянки цукру та доведіть до легкого кипіння. Потім додайте шматочок лимона, він не дасть сиропу кристалізуватися на повільному вогні. Зменшіть вогонь до мінімуму і дайте сиропу покипіти без кришки приблизно 45 хвилин.

Приберіть зацукровану скибочку лимона. Дайте сиропу охолонути протягом декількох хвилин, перш ніж перелити його в стерилізовану скляну банку. На цьому етапі сироп буде рідким, але в міру охолодження він стане густішим.

Тепер приступайте до готування карамелі для яблук. Покладіть цукор у каструлю середнього розміру, додайте сироп, три столові ложки холодної води і поставте на середній або слабкий вогонь. Готуйте, акуратно помішуючи, поки цукор не розчиниться.

Потім додайте оцет або лимонний сік — це не обов’язково, але це запобіжить кристалізації цукру та додасть приємний післясмак. На цьому етапі також додайте дрібку солі, щоб зробити смак цікавішим. Доведіть до кипіння, але не мішайте і не збільшуйте вогонь.

Готуйте сироп до карамелі. Якщо у вас є градусник, то варіть суміш до 150 °C. Якщо у вас його немає, вмочіть чайну ложку в карамель і капніть трохи суміші іриски в склянку з холодною водою. Якщо вона відразу затвердіє, значить, карамель готова; якщо вона буде трохи м’якою і липкою, продовжуйте готувати.

Коли карамель буде готова, зніміть її з вогню і швидко занурте в неї кожне яблуко, щоб воно вкрилося товстим шаром. Потім відразу занурте яблуко в вашу добавку, щоб вона добре прилипла.

Помістіть свої яблука на деко і дайте їм охолонути. Залишки карамелі вилийте на інше деко і теж дайте охолонути — у вас вийдуть іриски.

Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X