Незвично. Що таке білково-овочевий сніданок і чим він корисний

28 лютого 2021, 06:46

Хороший сніданок не тільки заряджає бадьорістю на весь день, але захищає від стресу і зайвої ваги. Яким він повинен бути, розповідає дієтолог Максим Погорілий.

Максим Погорілий

кандидат технічних наук, дієтолог, лектор, сертифікований коуч з трансформації харчування (Precision Nutrition, Canada)

Дієтолог Максим Погорілий стверджує, що правильний сніданок — це сніданок, який складається з великої кількості сирих або приготованих овочів, зелені і білкових продуктів (м'ясо, яйця, риба, горіхи-насіння або бобові).

Відео дня

Погорілий — експерт з трансформації харчування (Precision Nutrition, Canada) і кандидат технічних наук, який знає, як важливо не випустити перший прийом їжі, і як зробити його особливо корисним. Якщо ж ви снідаєте, але їжу обираєте неправильно, то на вас можуть чекати неприємності.

Користь білкового сніданку

  • Він не дасть вам зголодніти до обіду, підтримуючи стабільний рівень цукру в крові. Завдяки цьому ви будете відчувати бадьорість і працездатність протягом усього дня;
  • Сніданок забезпечує ваш організм необхідною кількістю вітамінів і мікроелементів, зміцнюючи ваше здоров’я і посилюючи імунітет;
  • Велика кількість клітковини забезпечує приємне відчуття наповненості;
  • Вітамін С з овочів і Омега-3 з риби захищають вас від стресу і забезпечують бадьорістю на весь день.

Здоровим може бути також сніданок, що складається з фруктів (крім винограду і бананів) і салату з овочів і зелені. До нього можна додати горіхів або насіння.

Погорілий зазначає, що інша важлива властивість снідання полягає в тому, що перенесення переважної більшості корисних речовин на першу половину дня стабілізує ритм сну і неспання.

Користь сніданку: результати досліджень різних типів першого прийому їжі

1. Відчуття голоду

Відчуття голоду швидше і сильніше відчувається після вівсянки швидкого приготування (вівсяних пластівців). Білковий сніданок допомагає вам залишатися ситими довше, і відчуття голоду, яке після нього з’являється, нижче, ніж при високоглікемічному сніданку.

2. Зниження стресу

Дослідники виявили, що у людей, які снідають, рівень гормону стресу нижчий, ніж у тих, хто сніданком знехтував. Щільний сніданок гарантує вам відмову від компульсивних перекусів, викликаних тривогою.

3. Концентрація на роботі

Сніданок покращує концентрацію на роботі і в навчанні. Так, учні, які щільно і щодня снідають, показують кращі результати, ніж ті, хто приходять в школу голодними.

4. Сніданок без клітковини і почуття голоду

Вчені зіставили кілька видів приблизно однакових по калорійності сніданків. Два з них — стандартні яйця з беконом і з багетом — і ще один, що включав круасан з маргарином і джемом, містили багато жиру і мало клітковини. Після обох сніданків учасники дослідження відчули голод задовго до обіду.

5. Активність і енергія

Учасники іншого дослідження, які снідали, витрачали більше енергії середньому більше на 442 калорії) ніж ті, хто сніданком нехтував, і були активні в основному вранці після їжі. Також у них відзначалися більш стабільні показники цукру в крові.

Максим Погорілий — лектор, блогер, журналіст, що пише на теми здорового харчування, сертифікований коуч з трансформації харчування (Precision Nutrition, Canada). Автор програми розрахунку індивідуального раціону по 14 науково обґрунтованим параметрам корисності і алгоритму трансформації харчування для легкого і безпечного переходу на збалансований раціон.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X