Незвично. Що таке білково-овочевий сніданок і чим він корисний
Хороший сніданок не тільки заряджає бадьорістю на весь день, але захищає від стресу і зайвої ваги. Яким він повинен бути, розповідає дієтолог Максим Погорілий.
Максим Погорілий
Дієтолог Максим Погорілий стверджує, що правильний сніданок — це сніданок, який складається з великої кількості сирих або приготованих овочів, зелені і білкових продуктів (м'ясо, яйця, риба, горіхи-насіння або бобові).
Погорілий — експерт з трансформації харчування (Precision Nutrition, Canada) і кандидат технічних наук, який знає, як важливо не випустити перший прийом їжі, і як зробити його особливо корисним. Якщо ж ви снідаєте, але їжу обираєте неправильно, то на вас можуть чекати неприємності.
Користь білкового сніданку
- Він не дасть вам зголодніти до обіду, підтримуючи стабільний рівень цукру в крові. Завдяки цьому ви будете відчувати бадьорість і працездатність протягом усього дня;
- Сніданок забезпечує ваш організм необхідною кількістю вітамінів і мікроелементів, зміцнюючи ваше здоров’я і посилюючи імунітет;
- Велика кількість клітковини забезпечує приємне відчуття наповненості;
- Вітамін С з овочів і Омега-3 з риби захищають вас від стресу і забезпечують бадьорістю на весь день.
Здоровим може бути також сніданок, що складається з фруктів (крім винограду і бананів) і салату з овочів і зелені. До нього можна додати горіхів або насіння.
Погорілий зазначає, що інша важлива властивість снідання полягає в тому, що перенесення переважної більшості корисних речовин на першу половину дня стабілізує ритм сну і неспання.
Користь сніданку: результати досліджень різних типів першого прийому їжі
1. Відчуття голоду
Відчуття голоду швидше і сильніше відчувається після вівсянки швидкого приготування (вівсяних пластівців). Білковий сніданок допомагає вам залишатися ситими довше, і відчуття голоду, яке після нього з’являється, нижче, ніж при високоглікемічному сніданку.
2. Зниження стресу
Дослідники виявили, що у людей, які снідають, рівень гормону стресу нижчий, ніж у тих, хто сніданком знехтував. Щільний сніданок гарантує вам відмову від компульсивних перекусів, викликаних тривогою.
3. Концентрація на роботі
Сніданок покращує концентрацію на роботі і в навчанні. Так, учні, які щільно і щодня снідають, показують кращі результати, ніж ті, хто приходять в школу голодними.
4. Сніданок без клітковини і почуття голоду
Вчені зіставили кілька видів приблизно однакових по калорійності сніданків. Два з них — стандартні яйця з беконом і з багетом — і ще один, що включав круасан з маргарином і джемом, містили багато жиру і мало клітковини. Після обох сніданків учасники дослідження відчули голод задовго до обіду.
5. Активність і енергія
Учасники іншого дослідження, які снідали, витрачали більше енергії (в середньому більше на 442 калорії) ніж ті, хто сніданком нехтував, і були активні в основному вранці після їжі. Також у них відзначалися більш стабільні показники цукру в крові.
Максим Погорілий — лектор, блогер, журналіст, що пише на теми здорового харчування, сертифікований коуч з трансформації харчування (Precision Nutrition, Canada). Автор програми розрахунку індивідуального раціону по 14 науково обґрунтованим параметрам корисності і алгоритму трансформації харчування для легкого і безпечного переходу на збалансований раціон.
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life