Чорна, біла, червона. У чому користь і відмінність різних видів смородини
Смородина — одна з найбільш поширених, звичних українцям садових рослин. Доречі, в ній більше користі, ніж у багатьох популярних продуктах.
Смородина (Лат. Ríbes) — рослина сімейства агрусових. У неї близько 200 видів, найпопулярнішими з яких є червона, біла, чорна смородина, а також йошта. Ця ягода надзвичайно популярна, її використовують в кулінарії повсюдно, а у Франції і зовсім вважають культовою.
Чорна смородина: користь ягід і листя
Плоди та листя смородини чорної використовуються як в кулінарії, так і в медицині як суперфуд. У ягодах міститься величезна кількість вітаміну С — до 570 мг в 100 г. Для порівняння, в лимоні його всього 53 мг, тобто, в десять разів менше. Тому чорна смородина корисна при авітамінозі, застуді. Вона посилює опірність організму хворобі, піднімає імунітет і допомагає боротися з проявом недуги. Крім того, ягоди чорної смородини містять багато клітковини і мало цукру, що робить їх ідеальним продуктом для бажаючих скинути вагу. Ще в них чимало калію, кальцію і фосфору — незамінних для людського організму мікроелементів.
Червона смородина на зиму і не тільки
Червона смородина містить ще менше цукру, ніж чорна, тому її в основному застосовують для приготування джемів і варення на зиму. Але влітку з неї готують чудовий ягідний морс, який чудово втамовує спрагу. За вмістом вітамінів ягоди поступаються своїм чорним родичам, але при цьому мають потогінний ефект, а також стимулюють кишечник.
Біла смородина: ще одна корисна і смачна ягода
Найближчим родичем червоною є біла смородина. За складом ці ягоди дуже схожі, тому на столі їх можна вважати взаємозамінними. За смаковими якостями їх також буває важко відрізнити, але у білої смородини є одна вагома перевага. У ній немає червоного пігменту, який є потенційним алергеном.
Йошта: цікавий гібрид
Ця рослина виведена шляхом схрещування агрусу та чорної смородини. Гібрид вийшов врожайним і популярним серед споживачів. Ягоди відмінно підходять як готовий десерт, а також у складі випічки, джемів, соусів. А ще за нагоди обов’язково спробуйте домашнє вино з йошти або французький смородиновий лікер crème de cassis de Bourgogne — його незвичайний смак напевно вам запам’ятається!
І наостанок, простий рецепт тарта зі смородиною:
- готове тісто сабле 500 г (можете замінити звичайним пісочним)
- смородина 250−300 г
- цукор 150 г
- масло вершкове 1 ст. л.
Помістіть тісто в роз'ємну форму і відправте в холодильник. Ягоди промийте і очистіть від живців, додайте цукор і засипте в форму. Якщо ви використовували несолодке пісочне тісто, збільште кількість цукру в рецепті на 50 г. Випікайте за 190 ° C упродовж півгодини.
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.