Смажити — не пересмажити. 8 способів приготування картоплі, про які ви не знали

8 способів смаження картоплі (Фото:Shameel mukkath/pexels)
Мало що приносить таке задоволення, як сковорідка з ідеально смаженою картоплею. При правильному приготуванні ви отримуєте хрустку зовні та маслянисту всередині картоплю.
Картопля, приготована в духовці, стане ідеальним гарніром до смаженого м’яса, ситних рибних страв або вегетаріанських обідів, а також ідеальною закускою з вершковим соусом. Якщо ви шукаєте абсолютно чудовий рецепт картоплі, яка буде настільки хрусткою, що її можна почути, коли ви її кусаєте, скористайтеся одним (чи кількома) із цих лайфхаків смаження картоплі. Більшість із них дуже прості та швидкі.
1 Спочатку відваріть картоплю
Найпростіший спосіб покращити смажену картоплю — почати з простого кроку: відварювання. Відварювання картоплі в підсоленій воді розм’якшує міцну бульбу, допомагаючи їй досягти хрусткої смаженої текстури з вершковим вмістом. Смажити картоплю без проварювання було б помилкою, оскільки це може призвести до підгоряння картоплі, яка все ще тверда всередині. Щоб правильно відварити картоплю, варіть її в киплячій воді приблизно 10 хвилин або доки серединка не стане м’якою, якщо її проколоти виделкою.
2 Соліть картоплю правильно
Що означає солити картоплю правильно і неправильно? Перш ніж ви надто засмучуєтеся, ми почнемо з того, що пропуск цього кроку не зіпсує вашу картоплю повністю. Але скориставшись цією порадою, ви зможете смажити картоплю, завдяки якій вона буде неймовірно смачною. Відварювання картоплі в підсоленій воді приправляє картоплю зсередини, допомагаючи їй мати найкращий смак під час запікання в духовці. Посолити картоплю перед тим, як її відправите в духовку, це витягне вологу з центру картоплі, запобігаючи її повній хрусткості під час приготування.
3 Дайте картоплі висохнути перед смаженням
Коли справа доходить до запікання картоплі, важливо переконатися, що вона суха, перш ніж потрапити в духовку. Після відварювання картоплі, злийте з неї воду та залиште на решітці для висихання на 15 хвилин. Цей крок допомагає утворити скоринку зовні, що забезпечує чудову текстуру.
4 Збільште площу поверхні картоплі, щоб отримати більше хрустких шматочків
Більшість із нас, ймовірно, ріже картоплю на невеликі шматочки, кидає її на сковорідку та сподівається на краще. Є кілька прийомів, які можна використовувати для цього. Перший — розбити картоплю тильною стороною склянки або банки. Розплющення картоплі перетворює її на оладку, що допоможе забезпечити хрусткі краї. Ще один популярний метод — це класична британська техніка, яка полягає в тому, що пропарену картоплю струшують у каструлі або подрібнюють її ложкою перед смаженням. Це не тільки створює тріщини та нерівні краї, але й ушкоджує крохмалисту сітку картоплі, щоб дозволити кулінарному жиру просочитися на збільшену площу поверхні.
5 Не економте на олії
Це не обов’язково найздоровіша порада, але найкраща смажена картопля готується з великою кількістю високоякісної олії. Якщо її використовувати недостатньо, то картопля може вийти сухою і зморшкуватою. Звичайно, надмірне використання може призвести до того, що вона стане мокрою та млявою. Тож скільки олії є правильною для смаження картоплі Хорошим емпіричним правилом є використання однієї столової ложки олії на 0,5 кг овочів. Переконайтеся, що обрана вами олія також має достатньо високу температуру, інакше в духовці вона може прогіркнути та мати неприємний смак.

6 Перед смаженням змастіть картоплю майонезом
Це дивний прийом, особливо для тих, хто ненавидить майонез, але виявилося, що вам справді потрібно змастити картоплю майонезом, перш ніж смажити її. Ідея тут полягає в тому, що майонез має високий вміст жиру та білка, який захищає картоплю від підгоряння, створюючи бездоганний зовнішній вигляд і водночас сприяючи м’якоті всередині. Щоб це сталося, покладіть картоплю в миску і додайте стільки майонезу, щоб рівномірно покрити бульби, втираючи жирну приправу руками. Додайте ваші улюблені спеції і перекладіть картоплю на деко.
7 Смажити, потім тушкувати
Поєднання технік приготування — чудовий спосіб досягти неймовірної текстури смаженої картоплі. Ми вже говорили про відварювання перед смаженням, але тепер розглянемо протилежне: смаження перед тушінням. Цей процес заснований на приготуванні смаженої картоплі по-корейськи. У результаті виходить картопля, яка наповнює смаком. Ви можете використовувати цю техніку з будь-яким соусом, який вам подобається, але рекомендуємо почати з оригінального, перш ніж експериментувати. Наріжте картоплю рівними шматочками і обсмажте приблизно в столовій ложці олії. Коли картопля почне ставати хрусткою, додайте рідину для тушкування, приготовлену з соєвим соусом, вином і цукром. Накрийте каструлю кришкою та тушкуйте картоплю приблизно 30 хвилин, поки соус не стане густим і картопля не просмажиться до кінця.
8 Створіть якомога більше сторін
Нарізавши картоплю великими часточками, вона може виглядати як смажена в духовці картопля фрі, але це не допоможе їй мати чудовий смак. Виявляється, форма має більше значення, ніж ви думаєте. Ідея тут полягає в тому, щоб створити якомога більше боків на картоплі, щоб збільшити можливість отримання хрустких країв. Якщо ви наріжете картоплю на дольки, вона має лише дві сторони, тому це не спрацює. Але наріжте її кубиками, і ви подвоїте крохмалисту поверхню. Якщо ви справді хочете розгулятися, ви можете скористатися старовинним французьким вирізом, який називається турне. Tourne французькою мовою означає «перевернутий», і він включає в себе розрізання коренеплоду (наприклад, картоплі або моркви), коли ви повертаєте його в руках, перетворюючи його на семикутний м’яч.