Маленькі хитрощі. Як правильно варити яйця, щоб вони не тріснули та легко чистилися

Як правильно варити яйця, щоб вони не тріснули та легко чистилися (Фото:j_markow/depositphotos)
Варені яйця є основою величезної кількості страв. Також їх можна використовувати як самостійний дієтичний препарат.
Часто буває так, що при приготуванні яєць вони тріскаються, а потім погано чистяться. Якщо такі яйця використовувати в салаті, то нічого страшного в цьому немає. Однак якщо яйце потрібно гарно подати на стіл (наприклад, фаршировані яйця або великодні), то важливо, щоб воно було красивим і гладким. Щоб уникнути тріщин при варінні, потрібно одразу вибирати хороші та свіжі яйця. Перевірити свіжість яйця можна, опустивши його в склянку з водою. Якщо яйце потоне — значить, воно свіже, якщо плаватиме на поверхні - значить воно пропало і вживати таке яйце категорично не можна. При покупці яєць у магазині - відкривайте упаковку та дивіться, щоб на яйцях не було тріщин та інших пошкоджень.
Як варити яйця, щоб вони не тріснули та легко чистилися
Залежно від бажаної консистенції, яйця варять від 3 до 15 хвилин:
- у мішечок — 3 хвилини;
- некруто — 6 хвилин;
- круто — 15 хвилин.
Щоб правильно зварити яйця, дотримуйтесь таких рекомендацій:
- Використовуйте для варіння яйця, які лежали у прохолодному місці щонайменше 5 днів.
- Струсіть трохи або покрутіть сирі яйця на поверхні столу, щоб вміст усередині рівномірно розподілився і повітряна камера збільшилася.
- Викладайте яйця з холодильника відразу в ємність для варіння та заливайте холодною водою так, щоб рідина покрила їх на 1 см.
- Варіть яйця з тонкою шкаралупою над парою, поклавши їх у сито і прикривши зверху кришкою. Обробка пором відбувається рівномірно, і яйця не вдаряються один об одного.
- Варіть яйця у ємності без кришки на середньому вогні.
- Опустіть гарячі яйця після закінчення варіння холодну воду на 10−15 хвилин, злегка зруйнувавши цілісність шкаралупи. Холодна вода проникне під оболонку, і шкаралупа легко знімається з яйця. Змінюйте воду 2−3 рази, поки яйця повністю охолонуть.
- Похитайте яйце, що охололо, перед чищенням по дощечці або столу, злегка притискаючи рукою зверху. Шкаралупа потріскається, а оболонка повністю відокремиться від білка.
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.