Маленькі хитрощі. Як правильно варити яйця, щоб вони не тріснули та легко чистилися

2 серпня, 05:39
Як правильно варити яйця, щоб вони не тріснули та легко чистилися (Фото:j_markow/depositphotos)

Як правильно варити яйця, щоб вони не тріснули та легко чистилися (Фото:j_markow/depositphotos)

Варені яйця є основою величезної кількості страв. Також їх можна використовувати як самостійний дієтичний препарат.

Часто буває так, що при приготуванні яєць вони тріскаються, а потім погано чистяться. Якщо такі яйця використовувати в салаті, то нічого страшного в цьому немає. Однак якщо яйце потрібно гарно подати на стіл априклад, фаршировані яйця або великодні), то важливо, щоб воно було красивим і гладким. Щоб уникнути тріщин при варінні, потрібно одразу вибирати хороші та свіжі яйця. Перевірити свіжість яйця можна, опустивши його в склянку з водою. Якщо яйце потоне — значить, воно свіже, якщо плаватиме на поверхні - значить воно пропало і вживати таке яйце категорично не можна. При покупці яєць у магазині - відкривайте упаковку та дивіться, щоб на яйцях не було тріщин та інших пошкоджень.

Відео дня

Як варити яйця, щоб вони не тріснули та легко чистилися

Залежно від бажаної консистенції, яйця варять від 3 до 15 хвилин:

  • у мішечок — 3 хвилини;
  • некруто — 6 хвилин;
  • круто — 15 хвилин.

Щоб правильно зварити яйця, дотримуйтесь таких рекомендацій:

  • Використовуйте для варіння яйця, які лежали у прохолодному місці щонайменше 5 днів.
  • Струсіть трохи або покрутіть сирі яйця на поверхні столу, щоб вміст усередині рівномірно розподілився і повітряна камера збільшилася.
  • Викладайте яйця з холодильника відразу в ємність для варіння та заливайте холодною водою так, щоб рідина покрила їх на 1 см.
  • Варіть яйця з тонкою шкаралупою над парою, поклавши їх у сито і прикривши зверху кришкою. Обробка пором відбувається рівномірно, і яйця не вдаряються один об одного.
  • Варіть яйця у ємності без кришки на середньому вогні.
  • Опустіть гарячі яйця після закінчення варіння холодну воду на 10−15 хвилин, злегка зруйнувавши цілісність шкаралупи. Холодна вода проникне під оболонку, і шкаралупа легко знімається з яйця. Змінюйте воду 2−3 рази, поки яйця повністю охолонуть.
  • Похитайте яйце, що охололо, перед чищенням по дощечці або столу, злегка притискаючи рукою зверху. Шкаралупа потріскається, а оболонка повністю відокремиться від білка.
Редактор: Альона Дука

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X