Рецепт з історією. Ронки — улюблена страва онуки Миколи Лисенка, страченої НКВД

7 листопада 2022, 15:51
Готові та охолоджені ронки посипте пудрою (Фото:facebook.com/avtorska.kuhnya.ukrainska)

Готові та охолоджені ронки посипте пудрою (Фото:facebook.com/avtorska.kuhnya.ukrainska)

Ділимося історією та рецептом, опублікованого у спільноті Авторська Кухня Українська.

Ронки — одна з небагатьох страв, котрі відносяться саме до київської кухні й мають велику історію. До того ж, ця страва пов’язана одразу з кількома видатними українцями.

Відео дня

«У Старицьких було фірмове блюдо, яке на честь Вероніки Олександрівни звалося „ронки“. Це щось на зразок смажених сирників, тільки менших за розміром і з більшим вмістом яєць та борошна і з содою. Я й сама готую саме їх…», — згадує у своїх спогадах Алла Грінченко (Часопис «Зона», 1998, ч.13). «Вероніка Олександрівна любила смачненько поїсти, любила ласощі, але їла мало, в основному некалорійну їжу — різні салатики, фрукти — берегла свою статуру».

Вероніка, Ронуся, Рона, Ро — так називали її рідні. Єдина і улюблена донька Людмили Старицької і Олександра Черняхівського, внучка Михайла Старицького і Миколи Лисенка. Вона виховувалась у вишуканій мистецькій атмосфері, що панувала, як в родині її батьків, так і в домі її діда.

На сторінці спільноти є чимало інформації про Вероніку. А ми публікуємо рецепт однієї з її улюблених страв — сирних пончиків.

Рецепт пончиків ронок

Інгредієнти:

  • 600 г білого сиру
  • 50 г цукру
  • приблизно 2 скл. борошна
  • 0,5 ч.л. соди погашеної оцтом
  • цедра цитрини
  • варення за смаком і бажанням
facebook.com/avtorska.kuhnya.ukrainska
Фото: facebook.com/avtorska.kuhnya.ukrainska

Приготування:

1. Змішайте усі інгредієнти, крім варення та замішайте тісто. За необхідності додайте більше борошна.

2. За бажанням, щоб зробити ронки цікавішими, викладіть всередину пончиків улюблене варення.

3. Зробіть маленькі кульки та обсмажуйте їх в олії. Можна також викласти на пергамент і запекти до золотистого кольору.

4. Готові й охололі ронки посипте цукром чи пудрою.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо NV
X