Між сигналами тривоги. 5 простих та швидких рецептів для мультиварки

10 березня, 17:44
5 простих рецептів для мультиварки (Фото:Alena1919 / depositphotos)

5 простих рецептів для мультиварки (Фото:Alena1919 / depositphotos)

Мультиварка давно стала улюбленицею домогосподарок. Вона міцно увійшла в наше життя та врятувала тисячі сімей від постійного тривалого приготування.

У період війни багато сімей не встигають готувати повноцінну їжу, адже сигнал тривоги може застати будь-якої миті, а то й по кілька разів на добу.

Мультиварка - чудовий електроприлад з багатьма унікальними можливостями. Маючи не надто значні розміри, вона нагодує навіть велику родину. Щоб урізноманітнити звичні страви, ми підготували добірку простих та швидких рецептів, які самостійно приготуються, навіть якщо доведеться перечекати деякий час у бомбосховищі. Це хороша можливість, тому що мультиварку можна не вимикати на час тривоги - завдяки спеціальному відключенню цей електроприлад вимкнеться сам.

Відео дня

1 Ліниві вареники

Ліниві вареники (Фото: user14908974 / freepik)
Ліниві вареники / Фото: user14908974 / freepik

Чим менше борошна ви будете використовувати, тим смачніше вийдуть ліниві вареники. Для того, щоб вони ліпилися з мінімальною кількістю борошна, необхідно брати максимально щільний сир. Якщо у вас вологий сир, його необхідно викласти на марлю і підвісити, щоб зцідити зайву сироватку. Подавати ліниві вареники можна з маслом, сметаною або ягідним соусом. Ягоди можна використовувати свіжі або збити блендером із цукром.

Інгредієнти а 2 порції):

  • сухий сир - 500 г;
  • яйця – 2 шт;
  • пшеничне борошно - 2-3 ст. л;
  • манна крупа - 2 ст. л;
  • ваніль - 10 г;
  • цукор - 4 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Перемішати всі інгредієнти та замісити тісто.
  2. Розкотити та сформувати тісто у формі рулету, нарізати його шматочками по 2 см завширшки.
  3. У чашу мультиварки налити склянку води, включити режим варіння на пару на 10 хвилин.
  4. Вареники можна кинути в киплячу воду на 7 хвилин або викласти в кошик, трохи змащений маслом, і зварити на пару протягом 10 хвилин. Смачного!

2 Гречана каша з помідорами та цибулею

Гречана каша з помідорами та цибулею (Фото: timolina / freepik)
Гречана каша з помідорами та цибулею / Фото: timolina / freepik

Крупи завжди займають почесне місце у будь-якій сім'ї. Але щоб їх приготувати в каструлі, знадобиться чимало часу та уваги, оскільки вода може википіти, а каша прилипнути до дна. Експериментуючи з кількістю води, можна приготувати як розварену кашу, так і суху - яка вам більше подобається. Для приготування стандартної гречаної каші з коричневої гречки достатньо води в півтора раза більше, ніж обсяг крупи. Зелена гречка потребує більше води, аніж коричнева: до двох обсягів крупи.

Інгредієнти а 2 порції):

  • гречана крупа - 1-1.5 склянки;
  • вода - 1.5-2 склянки;
  • сіль;
  • помідори - 2 шт;
  • синя цибуля - ½ головки;
  • олія - 3 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. У чашу мультиварки насипати гречку, залити водою, посолити та перемішати.
  2. Готувати гречку в режимі гречка/рис/тушіння протягом 25-30 хвилин.
  3. Заправити готову кашу олією.
  4. Цибулю нарізати дрібними кубиками, помідори великими кубиками, перемішати.
  5. У миску викласти помідори з цибулею, зверху кашу з маслом, перемішати. Смачного!

3 Рисова запіканка з яблуками

Рисова запіканка з яблуками (Фото: minadezhda / depositphotos)
Рисова запіканка з яблуками / Фото: minadezhda / depositphotos

Запіканка — традиційне блюдо, у якому можна утилізувати залишки будь-яких каш, зокрема молочних. За бажанням, цей рецепт можна урізноманітнити іншими начинками, прянощами або тим, що є в холодильнику.

Інгредієнти а 2 порції):

  • рисова каша - 1 склянка;
  • яблука - 2 шт;
  • морква – 1 шт;
  • родзинки/курага - за смаком;
  • яйця – 2 шт;
  • сир - 100 г;
  • мелена кориця, ваніль - за смаком;
  • цукор - 3 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Яблуко очистити та дрібно нарізати. Моркву натерти на тертці.
  2. Курагу нарізати невеликими шматочками.
  3. Ретельно перемішати чи збити блендером усі інгредієнти тіста.
  4. Покласти рисову кашу (можна молочну) та сухофрукти.
  5. Готувати в режимі випікання/запіканка протягом 30-40 хвилин.

4 Перлова каша із зеленими овочами

Перлова каша із зеленими овочами (Фото: timolina / depositphotos)
Перлова каша із зеленими овочами / Фото: timolina / depositphotos

Перлова каша ситна та корисна, особливо в такому поєднанні. Вона повільно перетравлюється і дає організму тривалий підйом енергії, що так важливо, перебуваючи у бомбосховищі. Часник для заправки необов'язковий, але добре доповнює смак.

Інгредієнти а 2 порції):

  • перлова крупа - 1 ст;
  • вода - 2 ст;
  • сіль за смаком;
  • зелена цибуля - 1 стебло;
  • зелений горошок (свіжий або заморожений) - 50 г;
  • редис або дайкон - 50-100 г;
  • часник - 2 зубчики;
  • сік лимона;
  • оливкова олія - 1-2 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Перлову крупу засипати в чашу мультиварки, посолити, покласти очищений зубчик часнику, додати воду та включити режим гречка/рис.
  2. Якщо горошок заморожений, його можна розмістити в кошику для варіння на пару, краще в закритому контейнері, щоб не переварити.
  3. Редиску та зелень дрібно нарізати.
  4. Другий зубчик часнику роздавити ножем або пропустити через прес, перемішати з лимонним соком та олією.
  5. У готову кашу додати овочі та заправку.

5 Котлети в мультиварці

Котлети у мультиварці (Фото: timolina / freepik)
Котлети у мультиварці / Фото: timolina / freepik

Котлети у мультиварці нічим не відрізнити від смажених на сковороді. Однак у порівнянні зі смаженою стравою, за котлетами, приготовленими в мультиварці, не потрібно дивитися і масло не стрілятиме, вимазуючи все навколо.

Інгредієнти а 2 персони):

  • фарш - 500 г;
  • яйце - 1 шт;
  • шматочки батона – 2 шт;
  • молоко - 100 мл;
  • сметана - 1 ст. л;
  • панірувальні сухарі;
  • спеції.

Спосіб приготування:

  1. Розмочіть батон у теплому молоці.
  2. Змішайте всі інгредієнти до зручної консистенції та сформуйте котлети.
  3. Обваляйте їх у панірувальних сухарях і складіть у мультиварку, додавши невелику кількість олії.
  4. Готуйте 25 хвилин у режимі випічки. Після закінчення половини часу - переверніть котлети.
  5. Викладіть котлети на серветку, щоб масло стекло. Смачного!
Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо НВ
X